Güneş panellerinde yeni dönem! Şeffaf güneş panelleri
Bilim adamları opak silikon güneş panelinin aksine pencere gibi kullanılabilecek organik plastik yapılı bir şeffaf güneş paneli geliştirdi Detaylar yazımızda.
Bir grup bilim adamı, ışığın rahatça geçmesine izin veren fotovoltaik güneş panelleri geliştirmenin yeni bir yolunu bulmayı başardı. Bu yeni tipi şeffaf güneş panelleri, ofislere, evlere, fabrikalara ve daha fazla binaya yerleştirilmesi mümkün olacağından enerji dünyasında yeni bir devrim başlatabilir.
Araştırmacılar yüzde onluk rekor verimlilikle güneş pilleri geliştirmeyi başardı
Sadece evlerde, fabrikalarda vb. yerlerdeki pencereleri değiştirerek, şeffaf güneş panelleri, asgari yer kaplayarak temiz ve yeşil enerji üretmeye devam edebilir. Bilim insanları konu hakkında yürttükleri detaylı çalışmalar sonucunda seri üretim için kolayca ölçeklenebilir yeni bir yöntemle organik güneş panelleri geliştirmeyi başardı.
Joule dergisinde yayımnlanan çalışmanın yazarı ve Elektrik Mühendisliği Profesörü Stephen Forrest konu hakkında yaptığı açıklamada “Prensip olarak, artık yarı saydam organik güneş pillerini iki metreye iki metreye ölçeklendirebiliyoruz, bu da pencerelerimizi gerçeğe çok daha yakınlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.
Halihazırda kullanılan güneş pillerinin tamamına yakını silikondan yapılmaktadır. Bu da panelin tamamen opak olmasına sebep oluyor. Organik güneş panellerinin yaygın olarak benimsenmesinin önünde görülen en önemli engel, bugüne kadar bunun için üretimi ölçeklendirmenin imkansız olmasıydı. Silikon ölçeklerdeki mikron ölçekli elektrik bağlantılarını kazımakve/veya iptal etmek için kullanılan lazerler, plastik ışık emicilere kolayca zarar verebileceğinden organik hücrelerde kullanılamıyordu.
Konu hakkında çözüm arayan Forrest ekibi, mikron ölçekli bağlantılar yapabilen çok adımlı bir soyma-desenleme yöntemi geliştirmeyi başardı. Organik ve metal katmanların arasına ince desenli plastik parçalar yerleştirildi. Akabinde hücreler arasında son derece ince elektrik bağlantıları oluşturmak için soyuldu. Forrest’in araştırma ekibi tüm bu detaylı çalışmalar sayesinde yüzde 10’luk rekor verimliliğe ve 30 yıllık uzun sayılabilecek bir ömre sahip güneş pilleri geliştirmeyi ve üretmeyi başardı.
Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/lule-tasi-tozundan-gunes-enerjisi-hucresi-uretildi-106714/
Alıntı: https://www.donanimhaber.com/pencere-olarak-kullanabilecek-ilk-seffaf-gunes-paneli-uretildi–150877