Lüle taşı tozundan güneş enerjisi hücresi üretildi

Konya Teknik Üniversitesi’nde 15 kişilik bilim ekibi, lüle taşı tozu kullanarak daha dayanıklı ve daha ucuza güneş enerjisi hücresi üretmeyi başardı.

Lüle taşı tozundan güneş enerjisi hücresi üretildi
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konya Teknik Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Mahmut Kuş başkanlığındaki 15 kişilik bilim ekibi, günümüz silikon teknolojisine rakip olabilecek çok nemli bir tasarım geliştirdi. 

TÜBİTAK destekli projeyle üretilen güneş enerjisi hücresi (ışığa maruz kaldığında elektrik üreten bileşen), ticarileşmeye hazır hale getirildi.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kuş ve ekibi tarafından geliştirilen malzeme daha şimdiden iki ayrı patent almayı başardı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Prof Dr. Mahmut KUŞ, genel olarak yarı iletken teknolojileri ve organik esaslı elektronik sistemleri üzerinde çalıştıklarını ve son dönemde çok popüler olan perovskit güneş hücreleri konusunda oldukça iddialı olduklarını ifade etti.

Perovskit kristali, ilk olarak bir Rus bilim insanı tarafından keşfedilmiş ve kendi adıyla anılmaya başlanmıştır. Perovskit kristali içerisinde kalsiyum titanyum oksit bulunduran önemli bir bileşiktir. Günümüzde güneş hücrelerinde kullanılan perovskit kristali, bir metal atomu ile organik moleküllerden oluşmaktadır.

Sentetik yerine doğal ve çevreci bir malzeme

Konu hakkında bilgi veren Prof Dr. Mahmut KUŞ Perovskit teknolojisinin ilk olarak yüksek verimle 2012’de bilim dünyasına tanıtıldığını ve ekip olarak o yıl bu teknolojie ilgi duyduklarını ve çalışmaya başladıklarını belirterek burada asıl problemin perovskit kristalinin yani elde ettiğiniz hücrenin dayanımında olduğunu keşfettiklerini bu sorunun çözümünde Eskişehir ilimize ait lüle taşının içerisinde bulunan sepiyolit ismi verilen doğal bir kil yapısını kullandıklarını, kil yapısının sahip olduğu özellikler nedeniyle bu sistemde rahatlıkla kullanılabileceğini düşündüklerini bilhassa Eskişehir’de süs eşyası yapan atölyelerden topladıkları lüle taşı tozlarını laboratuvarda doğrudan kullanarak yeni güneş hücresi teknolojisi olan perovskit güneş hücrelerini uzun ömürlü hale getirebilecek bir tasarım geliştirdiklerini, ürettikleri yeni geliştirdikleri üründe sentetik malzemeler yerine doğal ve çevreci bir malzeme kullandıklarını, devam eden araştırmalarda her geçen gün daha iyi sonuçlar elde etmeye başladıklarını ve bunun ticarileşebileceğine inandığını, İki ayrı patent almayı başardıklarını bu tasarımı daha dayanıklı ve daha yüksek verimli hale getirmek adına çalışmaya devam ettiklerini diğer bir yandan da bunun prototiplerini yapma çalışmalarımız sürdürdüklerini tasarımlarını Cumhurbaşkanlık makamına bahsetme şansı bulduklarını ve çalışmalarının Cumhurbaşkanımızca çok beğenildiğini ve destek verildiğini ifade etti.

Ticari panel haline dönüştürülmesi mümkün!

Prof. Dr. Kuş, TÜBİTAK’ın da desteğiyle geliştirdikleri ürünün ticari olarak üretilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Bunun fizibilitesi yapıldı. Yaklaşık 600 milyar lirayı bulan yatırımla biz bunu üretip ticari panel haline dönüştürmeyi ve dünyaya sunmayı amaçlıyoruz. Kullandığımız bu lüle taşı hem şeffaf hem de esnek olabilen perovskit güneş hücrelerinde en büyük sorun olan dayanım sorununu çözdü. Uzun yıllar dayanabilen, günümüz silikon teknolojisin rakip olabilecek bir tasarım geliştirilmiş oldu. Dolayısıyla bunlar ticarileştiğinde ilerleyen dönemde mesela binaların dış yüzeyi tamamen bunlarla kaplanabilecek. Şeffaf yapıda olması bu imkanı veriyor. İlk aşamada bunların paneller halinde üretilmesi gerekiyor. Bütün enerjimizle oraya odaklanmış durumdayız.”

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/gece-elektrik-uretebilen-gunes-paneli-icat-edildi-106714/

Alıntı: https://www.ntv.com.tr/teknoloji/lule-tasi-tozundan-gunes-enerjisi-hucresi-urettiler,nKBtyK1igki7sPdEeyxYoQ

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.