Gece elektrik üretebilen güneş paneli icat edildi…
Gece de verimli bir şekilde elektrik üretebilen yeni bir güneş paneli türü Stanford Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirdi.

İklim değişikliği, küresel ısınma ve Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte fosil kaynaklı yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması çalışmaları kapsamında temiz enerjiye olan ihtiyaç daha da artmakta. Dünyanın birçok farklı bölgesinde, güneş panelleri ve rüzgar gülleri sayesinde temiz enerji elde edilebiliyor.
24 saat yenilenebilir enerji üretimine imkan tanımak için radyatif soğutma adı verilen işlemi kullanan fotovoltaik (PV) pil Standford Üniversitesi’nde görevli mühendisler tarafından üretildi.
Gece Elektrik Üreten Güneş Paneli Nasıl Çalışıyor?
Bu yeni pil, havanın açık olduğu gecelerde, güneş pillerinin yüzeyinden uzaya kızılötesi ışık halinde yayılan ısıdan yararlanarak çalışıyor. Bu çalışma prensibi sayesinde güneş panelleri, gece bile elektrik üretebiliyor.
Güneş’in enerjisini toplamak için gündüzleri geleneksel güneş paneli prensibiyle çalışan sistem, geceleri de elektrik üretimini sürdürmek için ters yönde çalışıyor.

Başka bir şekilde açıklamak gerekirse bu yeni sistemde dünya bir ısı kaynağı, gökyüzü ise bir ısı alıcısı olarak görev yapıyor. Normal bir güneş paneli, güneş ışığını absorbe ederek güç üretir. Aynı fiziği farklı malzemelerle çalıştırarak bu etkiyi tersine çevirdiğinizde yeni cihazda ışık yayılır ve akım ters yönde hareket eder ve bu sayede güç üretmiş olursunuz.
Bu yeni teknoloji ve buluş sayesinde güneş panelinin metrekaresi başına yaklaşık 50 miliwatt enerji elde etmek mümkün. Bu aslında bir panelinin gün boyunca üretebileceği elektrik miktarının (ortalama metrekare başına 150W) küçük bir kısmına tekabül ediyor.
Fakat araştırmacılar, doğru konumlandırılmış ve geliştirilmiş sistemler ve bir kaç ufak modifikasyon ile (panellerinin kenarlarından kaçabilecek ısı miktarını azaltmak için alüminyum bir levha kullanarak) bu verilerin şimdiden üstüne çıkmanın mümkün olduğunu ifade ediyor. Hatta geliştirdikleri ikinci prototiplerin metrekare başına birkaç watt üretebilme yeteneğine sahip olduğunu belirten araştırmacılar dünyada halihazırda elektriksiz yaşayan yaklaşık 750 milyon kişiye güvenilir ve temiz bir enerji kaynağı sağlamayı umuyor.