Dolar 32,5004
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19 °C
Hafif Yağmurlu

Binalara en az yüzde beş yenilenebilir enerji şartı!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Binalara en az yüzde beş yenilenebilir enerji şartı!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Binalara en az yüzde oranında yenilenebilir enerji şartı getiren düzenleme Resmi Gazetede yayımlandı. Bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden daha büyük olan tüm binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası vb. gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması artık kanunen zorunlu olacak.

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte normal/sıradan binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek. Yapılan bu düzenlemeye göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı asgari “B” olacak şekilde inşa edilmek zorunda olacak. Ayrıca bu binaların kullanmak zorunda olduğu enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir/alternatif enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.

Isı Yalıtımına Yeni Kriterler

Bu yapıların halen “C” olan asgari enerji performansının “B”ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılması artık zorunlu hale gelecek. 1 Ocak 2023’ten itibaren yapım projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenmesi mümkün olmayacak.

Bu düzenleme kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul’da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, İstanbul’a nazarab biraz daha soğuk olan Ankara’da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca binalardaki tüm pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/bina-yikiminda-yeni-donem-1-temmuz-2022-itibariyle-basliyor-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.