Dolar 32,5004
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19 °C
Hafif Yağmurlu

Bina yıkımında yeni dönem 1 Temmuz 2022 itibariyle başlıyor

Binaların yıkılmasına dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Yönetmelik 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Bina yıkımında yeni dönem 1 Temmuz 2022 itibariyle başlıyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hazırlanan yeni yönetmelikle birlikte; binaların kontrollü ve güvenli yıkımı ile yıkımdan sonra ortaya çıkan atıkların çevre, insan ve toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetiminin sağlanması amaçlanıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binaların yıkılması hakkında hazırlanan yeni yönetmeliğin 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; 13 Ekim 2021 tarihli ve 31627 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve sektörün yeni kurallara hızla adaptasyonu için geçiş sürecinin öngörülerek hazırlandığı yönetmelikle; binaların kontrollü, güvenli yıkımı ve yıkım sonrası atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetiminin sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.  
Bu yönetmelikle birlikte; doğal afetler sonrası acil yıkımlar, İmar Kanunu kapsamında ilgili idarelerce yapılacak yıkımlar ve tescilli yapıların yıkımları hariç olmak üzere yapı ruhsatına tabi olan tüm binalar ve istinat duvarlarının yıkımlarının Y1, Y2 ve Y3 olarak mesleki ve teknik yeterliliklere göre sınıflandırılan ve Bakanlıktan yetki belge numarası alan yıkım müteahhitleri tarafından gerçekleştirilmesinin zorunlu olacağı ifade edildi.

Gerekli Başvurular Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine Yapılacak

Bakanlık tarafından düzenlenen Yıkım Müteahhitliği Yeterlik Sistemine dâhil olmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin başvurularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine yapılacağı hatırlatılan açıklamada, yıkım işlemlerinin ancak yıkım müteahhiti ve şantiye şefi sorumluluğunda, fenni mesul gözetiminde yürütüleceği ve/veya gerçekleştirileceği ifade edildi.

Yıkım İşlemleri Başlamadan Yapılması Gerekenler

Yıkım işlemleri başlamadan önce izlenecek yol haritası hakkında yapılan açıklamada; “Yıkıma başlanmadan evvel ilgili belediyelerden mutlaka yıkım ruhsatı alınacak. Yıkım ruhsatı; İçişleri Bakanlığı’nın Mekansal Adres Kayıt Sistemi üzerinden düzenlenebilecek. Yıkım işleminin öncesinde, yıkım esnasında ve yıkım sonrasında yapılacakları açıklayan ve yıkımın bir nevi projesi niteliğinde olacak olan yıkım planı farklı meslek disiplinlerinin de katkısıyla inşaat mühendisi müellif koordinasyonunda hazırlanacak.

Yıkım planında yapı çevresinde bu yıkımdan etkilenebilecek yapıların ve trafik güvenliğinin hangi tedbirlerle sağlanacağı ve hangi yıkım tekniğinin/metodojisinin kullanılacağı belirtilecek. Yüklenici firma yıkım faaliyetlerine başlamadan önce güvenlik ve çevre koruma tedbirlerini alacak. Kontrollü patlatmalı yıkım işlerinde ilgili İdare 7 gün öncesinden başlamak üzere halkı detaylı bir şekilde bilgilendirerek, gerekli duyuru ve uyarıları yapacak, kolluk kuvvetleri ve acil yardım ekiplerinin yıkım yapılacak mahalde bulunmasını sağlayacak. Yıkım işleri seçici yıkım metoduyla yapılacak. Yeniden kullanılabilecek veya geri dönüşüme elverişli malzemeler bir kenara ayrılarak geri kazanımı sağlanacak. Tehlikeli veya geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ise ilgili mevzuatı gereğince bertaraf edilecek. Yıkım işlerinin ruhsat alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde tamamlanması gerekecek.”

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/otopark-yonetmeliginde-onemli-degisiklikler-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.