Dolar 32,5650
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

Türkiye’nin en yeni ilçesi olma yolunda Yusufeli ilerliyor

150 yıllık yerleşimde 6 kez yeri değiştirilen ve 7’nci yer değişimine uğrayacak olan Artvin’in Yusufeli İlçesi Türkiye’nin en yeni ilçesi olarak kayıtlara geçti

Türkiye’nin en yeni ilçesi olma yolunda Yusufeli ilerliyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye’nin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı nedeniyle, Yusufeli ilçesi tam 1.5 asırda yani 150 yılda 7. kez taşınmak zorunda. Artvin İli içerisinde Çoruh nehri üzerinde yer alan dünyanın 3. ülkemizin ise 1. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nın suları altında kalacak olan ilçe 7. kez taşınmak için hazırlanıyor. Toplam 2 bin 654 mülk sahibinin yer aldığı ilçe, Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük iskan projesi olarak aylar sürecek bir taşınma süreci işlemine giriyor.

Türkiye’nin En Yeni İlçesi Yusufeli Olacak

Tamamlandığında temelden yaklaşık 275 metre yüksekliğiyle Türkiye’de birinci, dünyada ise üçüncü en yüksek kemer barajı olacak olan Artvin’deki Yusufeli Barajı’nda hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Barajda su tutma işleminin ardından sular altında kalacak olan ilçe merkezi, 7. kez taşınarak kendisine ev sahipliği yapacak yeni yerleşim yerine hazırlanıyor.

Bu kapsamda halihazırdaki ilçenin hemen üst kısmında yer alan ve yapımına 2015 yılında başlanılan Yansıtıcılar-Sakut mevkiinde yer alan üç ayrı bölgedeki Yusufeli yeni yerleişm yeri altyapı çalışmaları tamamlanırken bu altyapı çalışmalar kapsamında 24 milyon mereküp kazı, 11 milyon metreküp dolgu yapılarak 153 hektar alan elde edildi. 

150 yıllık tarihi boyunca çeşitli sebeplerle tam 6 kez yeri değiştirilmek zorunda kalan ve bu defa da Yusufeli Barajı nedeniyle 7’nci kez taşınmaya hazırlanan Yusufeli ilçesi, Yansıtıcılar Mevkii’nde 150 hektarlık alanda 3 bölgede yeniden inşa ediliyor. Yeni oluşturulan yerleşim alanı içerisine 1.638 konut inşa edilecek, 1.600 yetişmiş ağaç, 16 bin adet çalı türü peyzaj bitkisi ekilecek.

Yeni oluşturulacak yaşam alanında, 100 dönümlük alan tarımsal alan olarak ayrılacak. Yeni yerleşim yeri inşaatlarının tüm hızıyla devam ettiği ilçede 2’nci bölgede ise kaymakamlık, kamu binaları ve merkez cami yapımı sürüyor. 2.bölgede toplam 238 iş yeri inşa edilecek. Yeni yerleşim yeri için başlatılan alt yapı çalışmaları ise tamamlanma noktasına geldi. En son 1950 yılında taşınmış olan Yusufeli İlçe merkezi bahse konu inşaatların tamamlanmasının ardından yeni yerleşim alanına taşınacak.

Bölge Halkı Değişimden Memnun

Yeri değişen ilçe merkezi konusunda fikirlerini açıklayan ilçe sakinleri, beklentilerinin büyük bir kısmının Devlet tarafından karşılandığını, geriye kalan kısmında karşılanması için devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini belirterek devletin modern, büyük ve çok güzel bir ilçe yaptığını söyledi. Yakın zamanda taşınmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen bölge halkı, yukarıdaki işlemlerin tamamı bittikten sonra yeni ilçelerine yerleşecekler.

Benzer İçerik

Alıntı: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/turkiyenin-en-yeni-ilcesi-olma-yolunda-hazirliklar-suruyor-6744100

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.