Dolar 32,5683
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 26 °C
Az Bulutlu

Dünyanın ilk metrosu; Londra Metrosu’nun masalsı hikayesi

Dünyanın ilk metro sistemi olan Londra metrosu 159 yaşında. Yapım aşamasında binlerce evin yıkıldığı Londra Metrosunun tarihçesi.

Dünyanın ilk metrosu; Londra Metrosu’nun masalsı hikayesi
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Buharın itici gücünün keşfedilmesiyle kısa sürede buharla çalışan trenler insanoğlu için en fazla tercih edilen ulaşım aracı oldu. Ancak şehirlerde artan insan nüfusuyla beraber trafik problemide ortaya çıkmaya başladı. İnsanoğlu işte tam bu noktada çözümü de buldu. Çözüm basitti. Toplu taşıma yer altına inmeliydi. Dünyanın en eski metrosu olan Londra metrosunu sizler için inceledik.

Londra metrosu yapılmaya başlanıldığı günlerde şehrin tam altında büyükçe bir çukur kazıp içine demiryolu döşenmesi şehirde büyük bir kargaşaya sebebiyet verdi. Hatta pek çok insanın bu fikirle dalga bile geçtiği rivavet edilir. Çoğu insan günümüzün parasıyla 100 milyon dolardan fazlaya mal olan bu projenin işe yaramayacağını düşündü. Ama yanılgıları da işte tam bu noktada başlıyordu.

Londra Metrosu Ne Zaman İnşa Edildi?

Dünyanın ilk metro sistemi olan Londra metrosu, 1863 yılında hizmete girdi. Trenlerin buharlı makinelerle çalıştığı dünyanın ilk metrosunda, makineden çıkan duman tünelde bulunan menfezlerden yeryüzüne çıkıyordu. Bishop durağından 9 Ocak 1863’te ilk tren kalktı. 6,5 km uzunluğundaki metro hattını ilk ayında günlük 26 bin kişi kullandı.

Dünyanın ilk metrosu olan Londra Metrosu yapılırken

Yaklaşık üç yıl süren yapım sürecinden sonra Metropolitan Demiryolu kullanıma hazırdı. Şehir halkı rahat bir nefes almıştı. Yollardaki yoğunluğu azaltmak için başlayan bu eşsiz proje şehrin kalabalığını ve sıkışıklığına çare olmuştu.

Londra Metrosu Nasıl İnşa Edildi?

Şehir merkezi boyunca uzanan bir demiryolu için; bilinen en eski ve basit sistem olan “kaz ve ört” metodu kullanıldı.Tüm çalışmalar bu metod doğrultusunda yapıldı, Öncelikle İşçiler büyük bir çukur kazdı, tuğla kemerden bir tünel inşa edildi ve ardından çukuru yeni inşa edilmiş olan tünelin üzerinden doldurdular. Bu yol yıkıcı olduğundan ve tünellerin üzerindeki binaların yıkımını gerektirdiğinden dolayı hatların çoğu mevcut yolların altından geçti. Tabi bu tür büyük projelerin o günlerin teknolojisi de düşünüldüğünde peşini elbette şansızlıklar ve malesef kazalar peşini bırakmadı. Bir keresinde, yakınlardaki kanalizasyonları şiddetli bir fırtına yüzünden su bastı ve bu su kazım yerinde büyük bir hasara neden oldu, bundan dolayı proje birkaç ay ertelendi.

Ama Metropolitan Demiryolu açılır açılmaz, Londralılar yeni metroyu denemek için yeraltına akın ettiler. Metropolitan kısa zamanda Londra ulaşım siteminin hayati bir parçası oldu. Yakın zamanda ek hatlar inşa edildi ve istasyonların etrafında yeni banliyöler oluştu. Metronun yakınlarında büyük mağazalar açıldı ve hatta demiryolu şirketi turistlerin tren ile seyahat etmesini sağlamak için Earls Court’da bir dönme dolap inşa etti. Londra metro sistemi 30 yıl içinde şehir merkezi altındaki tünellerden geçen 80 kilometrelik bir hatta dönüştü ve yüzeyde çalışan banliyö trenleri için sıklıkla set inşa edildi. Ama Londra büyümeye devam ediyordu ve herkes metroya yakın olmak istiyordu.

1880’lerin sonuna doğru, şehir binalar, kanalizasyonlar ve elektrik kabloları yüzünden “kaz ve ört” sistemi için kalabalıklaştı, bu yüzden yeni bir sitem bulunması gerekiyordu. “Greathead Shield” denen bir makine kullanılarak sadece 12 kişilik bir ekip zemini yeraltına kadar delip Londra’nın altına derin yeraltı tünelleri inşa edebiliyordu. “Tüp” adı verilen bu yeni hatlar çeşitli derinliklere sahipti ama genelde “kaz ve ört” hatlarından 25 metre daha derindeydiler. Bu, inşaatın yüzeyi rahatsız etmediği ve binaların altından kazmanın kolay olduğu anlamına geliyordu. “Şehir ve Güney Londra” adı verilen ilk “tüp” hattı 1890 yılında açıldı ve o kadar başarılı oldu ki 20 yıl içinde yarım düzine hat daha inşa edildi. Yeni teknoloji birkaç hattın Londra’da bulunan “Thames” nehrinin altından inşa edilmesini bile mümkün kıldı.

Efsanevi Underground Levhası

İngiltere için bugün efsane haline gelmiş Underground lehvası ilk kez 1908 yılında meraklılarıyla buluştu.

Londra Metrosu Hakkında Genel Bilgiler

1933 yılında Hary Beck tarafından metronun ilk haritası çizildi.

1940 yılında başlayan İkinci Dünya Savaşı boyunca Metro önemli bir sığınak olarak kullanıldı.

Alüminyum trenler ilk kez 1952 yılında devreye girdi

1971 yılında buharla çalışan trenler son kez kullanıldı

Zamanla gelişen ve büyüyen Londra metrosu, günümüzde 402 kilometre uzunluğunda ve 270 istasyonda hizmet vermeye devam ediyor.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/dunyanin-ilk-havaray-treni-wuppertal-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
    1. Ae dedi ki:

      Emperyalist düzenin kurmuş olduğu Londra metrosunda Afrikalı müslüman halkın köle gibi çalıştırıldığından hiç bahsetmemişsiniz. Londra metrosuna gittiğimde bu zulmü hissettim.

      1. Emrah Anıl DEMİR dedi ki:

        Öncelikle belirttiğiniz detay ve farkındalık için teşekkür ederim. Bu yazıyı oluştururken daha çok teknik açıdan incelemek ve bilgi mahiyetinde bir metin oluşturmaya çalıştım.