Kamu müteahhitleri bir çare bekliyor…
Kamuya iş yapan müteahhitler, inşaat sektöründeki fiyat artışları ve tedarik zincirindeki bozulmalar sebebiyle zor günler geçiriyor.
Döviz, akaryakıt ve inşaat malzemelerindeki artışlar sonrası tüm inşaat paydaşlarını etkilesede özellikle kamuya iş yapan müteahhitler yüksek maliyet artışları yüzünden çok zor günler geçirmektedir. Girdi fiyatlarındaki olağan üstü artışlar sadece müteahhitleri değil, inşaat sektörü ile doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı 250’den fazla sektörün ve bu sektörlerde çalışan işçilerin zor günler geçirmesine sebep oluyor.
Ek Fiyat Farkı Ödemesi Çare Olmadı
22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren; “Ek fiyat farkı ve/veya sözleşmelerin devri…” ile ilgili 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa geçici madde eklenmiş ve bu doğrultuda özellikle kamu ihale kanununa tabi olmak üzere tüm işler için ek fiyat farkı verilmesinin önü açılmıştı.
Fakat, gerek ek fiyat farkında kullanılan endekslerin gerçek piyasa değerlerinden düşük kalması, gerekse sadece 01.07.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında yapılan imalatlar için ek fiyat farkı verilecek olması sebebiyle, kamuya iş yapan müteahhitler aldıkları ek fiyat farkı ödemelerinin zararlarını karşılamadığını belirterek konu hakkında yetkililerden kendileri için çare bulunması gerektiğini her platformda dile getirdikleri görülmektedir.
Müteahhitler Ne İstiyor?
- Dinamik fiyat farkı ödenmesi; özellikle temel inşaat malzemelerindeki reel fiyat farklarının sözleşme bedeline yansıtıldığı fiyat farkı ödemesi.
- Şartsız tasfiye hakkı verilmesi; inşaat sektöründe son 1 yılda %300’ü aşan maliyet artışlarından dolayı işlerini tamamlayamayacak yüklenicilere şartsız tasfiye hakkı verilmeli.
- Süre uzatımına gidilmesi; tedarik zincirinin bozulması nedeniyle iş programının gerisinde kalıp iş süresi bitmeye yakın yüklenicilere süre uzatımı verilmesi.
İhaleye Girmiş Diğer Firmalar
Sosyal medyada paylaşım yapan bazı kullanıcılar ise müteahhitlerin yukarıda belirtilen taleplerinin karşılanmasının ihaleyi girip kazanamamış diğer firmalar için bir haksızlık olduğu ve böyle olağan dışı durumlar için bu taleplerin karşılanacak olması durumu ihale aşamasında belirtilecek olsaydı, söz konusu firmaların tekliflerini değiştireceğini belki işleri farklı firmaların alabileceği şeklinde de yorumlandı.
Maliyetleri En Çok Etkileyen Malzemeler
- Demir; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yüzde 190 arttı.
- Beton; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yüzde 263 arttı.
- Çimento; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yüzde 300 arttı.
- Alüminyum; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yüzde 171 arttı.
- Cam; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yüzde 222 arttı.
- Akaryakıt; Mart 2021 ile Mart 2022 arasında yaklaşık yüzde 275 arttı.
Benzer İçerik
Ek fiyat farkı ile ilgili kanun değişikliği resmi gazete için tıklayınız.