Avrupa şehirlerinde inşaat maliyetleri zirveyi gördü
İrlanda’da yapılan yeni bir rapora göre İsviçre’nin Zürih ve İrlanda’nın başkenti Dublin, inşaat maliyetleri açısından en pahalı şehirler olarak tespit edildi.
İrlanda’da Ekim ayı içerisinde yayınlanan bir rapor, Avrupa’daki on farklı şehirde aynı büyüklükteki apartman dairesinin inşaat maliyetlerini karşılaştırdı. Derin ve detaylı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlara göre, İsviçre’nin en önemli şehirlerinden olan Zürih ve İrlanda’nın başkenti Dublin, inşaat maliyetleri açısından en pahalı şehirler olarak karşımıza çıktı. İrlanda Yetkili Mühendisler Birliği (SCSI) ve Trinity College Dublin tarafından açıklanan ve kamuoyunun bilgilerine sunulan verilere göre, bu rapor, on şehirde aynı tipte bir konut biriminin inşa maliyetini araştırdı. Karşılaştırmanın konusunu, yedi veya daha fazla katlı, çoğunlukla iki yatak odalı dairelerden oluşan 39 dairelik bir apartman bloku oluşturdu.
Rapora göre, bu çeşit ve bu nitelikteki bir apartmanın İsviçre’nin Zürih şehrinde inşa edilme maliyeti m2 başına yaklaşık 2.866 euro ile en yüksek seviyede oldu. Zürih şehrini İrlanda’nın başkenti Dublin, Manchester, Stockholm ve Glasgow izledi. Listenin nispeten daha uygun fiyatlı kısmında ise Birmingham, Amsterdam, Brüksel ve Belfast yer aldı. Rapora göre en düşük maliyetli şehri ise Estonya’nın Tallinn şehri oldu; Talinn’de bir apartman inşa etmenin maliyeti m2 başına yalnızca 1.367 euro olarak hesaplandı.
Araştırmacılar, inşaat malzemeleri maliyetlerinin dışında profesyonel hizmetler ve vergiler gibi bazı maliyetleri de detaylı bir şekilde inceledi. Raporda yer alan yazarlardan ve SCSI Quantity Surveying Professional Group Komitesi Başkan Yardımcısı Mr. Bryn Griffiths, “Bu araştırmanın temel amacı, İsviçre’deki bir apartman blokunun on farklı Avrupa şehrinde inşa edilmesi durumunda ortaya çıkan maliyetlerini mukayese etmek. Açıklamalarına devam eden Bryn Griffiths İrlanda’da inşa edeceğimiz tasarımların mimari olarak oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. Griffiths ayrıca, İrlanda’daki mevcut planlama politikalarında esnekliğin artırılması ve alternatif yaklaşımlar benimsenmesi durumunda maliyetlerin belirli oranda düşürebileceğinin de altını çizdi.
Raporun odaklandığı ve detaylı analiz yaptığı şehirlerden biri olan Dublin, uzun süredir nüfusunu barındıracak nitelik ve nicelikte, yeterli konut inşa etmekte aşırı derecede zorlanıyor. İrlanda’nın başkentinde bir apartman bloku inşa etmenin maliyeti m2 başına 2.363 euro olarak tespit edildi. İrlanda Merkez İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Mart ayı itibariyle İrlanda’da 13.866 yetişkin ve çocuk evsiz konaklama hizmetlerinden faydalanıyor ve bu, yıllık bazda %16’lık bir artışı ifade ediyor.
Trinity College Dublin’de Ekonomi Doçenti olarak görev yapmakta olan Ronan Lyons, “Dublin, genellikle beton gibi yapısal işler açısından biraz daha ucuz. Ancak Dublin’in genel olarak yüksek maliyeti özellikle iki unsurdan kaynaklanıyor.” dedi. Lyons, “Bu kalemler, ısıtma, güç asansörleri gibi hizmetler ve ekipman ile zeminler, pencereler ve marangozluk işleri gibi yapısal olmayan işlerden oluşuyor.” cümlelerini kullandı.
Rapor, kaynak fiyatlarının iş gücü maliyetlerine kıyasla çok daha az değişkenlik gösterdiğini de ispatladı. Eurostat tarafından açıklanan verilere de atıfta bulunan rapor, Estonya’da inşaat işçiliğinin ortalama saatlik maliyetinin 16.50 euro olduğunu gösterdi. Raporda, bu anlamda “En pahalı lokasyonların, özellikle Alman kökenli şehirler olan merkezi Avrupa şehirleridir ve bu şehirler arasında Zürih, Viyana, Berlin ve Cenevre yer alıyor.” denildi.
Raporun yazarları, raporun sonuç bölümünde arsa fiyatları, ayrıntılı düzenleyici maliyetler gibi diğer faktörlerin de detaylı bir şekilde karşılaştırılması gerektiğini ve daha fazla araştırmaya ve veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca raporun yazarları raporda yer alan verilerin, 2020 yılının ilk çeyreğine ait olduğuna ve pandeminin ardından artan inşaat maliyetleri ve Avrupa’nın enerji fiyatlarından önce kaydedildiğine dikkat çekti.
Alıntı:https://www.ekoyapidergisi.org/avrupa-sehirlerinde-insaat-maliyetleri-zirveye-ulasti