Dolar 27,1418
BİST 8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 30 °C
Açık

Dünyanın dönüş hızındaki değişim depremin habercisi mi?

28.02.2023
288
A+
A-

2017 yılında Amerika’da yapılan bir bilimsel araştırma, Dünya’nın dönüş hızında meydana gelen küçük değişimlerin, depremin habercisi olabileceğini öne sürüyor.

Dünyanın dönüş hızındaki değişim depremin habercisi mi?
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Amerikan Jeofizik Birliği’nin önemli yayın organlarından biri olan “Advancing Earth And Space Sience” dergisinde yer alan ve 2017 yılına ait bir araştırma olarak bilimseverlerle paylaşılan makalede, Dünya’nın dönüş hızı ile depremler arasında ciddi bir bağlantı olduğu iddia edilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatı eyaletlerinden biri olan ve Montana’da yer alan Montana Üniversitesi profesörü Bendick Roger Bilham tarafından yürütülen bu bilimsel araştırmada, 1900 ile 2017 yılları arasında meydana gelen 7 ve daha büyük şiddetindeki tüm depremler incelenerek analiz edildi.

Profesör Bendick Roger Bilham başkanlığında yürütülen çalışmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Büyük ölçekli depremlerin bazı zaman dilimlerinde yoğunlaştığını bazı zaman dilimlerinde ise ortalamadan daha seyrek meydana geldiği tespit edildi.

Bilm insanları, depremlerde bu değişikliklere sebep olabilecek etkenleri çözmeye çalışırken bunun Dünya’nın kendi etrafındaki dönüş hızında meydana gelen çok küçük limitlerdeki değişimlerle ilgili olabileceğini belirledi.

Kadim gezegen olan dünya, kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 24 saatlik bir zaman diliminde tamamlıyor. ancak hepimizin kabul ettiği bu bilimsel gerçek; hava olayları, büyük depremler, dünya’nın sıvı dış çekirdeğinin hareketi gibi olaylarlar sebebiyle zaman zaman değişikliğe uğrayabiliyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar; büyük depremlerin en fazla olduğu zamanların, Dünya’nın dönüş hızındaki değişimlerin en belirgin olduğu zaman ile uyumlu olduğunu gün yüzüne çıkardı.

Özet olarak dünya, büyük depremlerden önce dönüş hızını değiştirerek, depremlere dair sinyalleri veriyor. Bu bilimsel çalışma, büyük depremlerin tarihlerinin kesin bir şekilde tahmin edilmesine imkân sağlamasa da ne zaman olacağı hakkında fikir edinmemize imkan sağlıyor.

Benzer İçerik

Alıntı:https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/2017GL074934

ETİKETLER: ,
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.