‘Yerinde Dönüşüm’ ile proje desteğin devletten…
TOKİ “Yerinde Dönüşüm” projesiyle deprem bölgesindeki yıkık yapıları dönüştürüyor. Vatandaşlar mimarlık, mühendislik desteği alacak, tasarruf sağlayacak…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların hayatını dönüştürecek önemli bir projeye imza atıyor. “Yerinde Dönüşüm” projesi, TOKİ, mimarlık ve mühendislik alanlarında hizmet verecek ve altyapısı hazır olan 20’den fazla projeyi, ücretsiz olarak vatandaşlara sunacak.
TOKİ Projeleri Hazırladı
Bu büyüleyici proje kapsamında, inşaat alanları için toprak ve zemin etütleri yapıldı. TOKİ, binaların mimari projelerini oluştururken, mekanik düzenlemeleri ve elektrik yapısını da eksiksiz bir şekilde tasarladı. Mimari açıdan temel detaylar, çatı yapıları, döşeme düzenlemeleri, merdivenler, rampalar, duvar ve tavan bilgileri, kapılar, pencereler ve bacalar gibi unsurları içeren plan projeleri özenle hazırlanarak tamamlandı.
Elektrik tesisatında yangın sensörlerinden seslendirmeye, prizlerden telefon hatlarına, topraklamadan aydınlatma düzenlemelerine kadar her detay titizlikle hesaplandı ve planlandı. Sıhhi tesisatlar, havalandırma düzenlemeleri, ısıtma tesisatları, doğalgaz bağlantıları ve yangın söndürme sistemleri de proje kapsamında planlandı. Bu sayede vatandaşlar, normalde daire başına yüksek maliyetlere denk gelen ruhsat, harç ve proje bedellerinden tasarruf sağlayacaklar.
İlk Temel 29 Temmuzda Malatya’da Atılacak
Heyecan verici Yerinde Dönüşüm Projesi, ilk adımını yarın Malatya’da atacak. Şehir merkezlerinde ve halkın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde inşa edilecek olan ilk konutlar, sonraki aşamalara ilham kaynağı olacak ve şehirleri modernize etmeyi hedefliyor. Geleneksel mimari yapıya uygun olarak tasarlanan bu konutlar, şehir merkezlerinin taşınmadan dönüştürülmesi ve yenilenmesi için örnek teşkil edecek.
Başvuru Sayısı 120 Bin Üzerinde
Proje sadece Malatya ile sınırlı kalmayacak; deprem etkisini yaşamış diğer 10 ilde de başvurular alınmaya devam edecek. Başvurular 17 Temmuz’da başladı ve bugüne kadar 120 binden fazla başvuru alındı. Başvurular, 3 ay boyunca devam edecek ve vatandaşlar, Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’nin bulunduğu 22 farklı noktadan bilgi alabilir ve başvuru yapabilirler. Ayrıca, Bakanlığa ait iki gezici TIR da proje hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşları bilgilendirme amacıyla seyahat edecek.
Bakanlık, projenin tüm aşamalarını, inşaattan ruhsat ve iskan süreçlerine kadar titizlikle takip edecek ve denetleyecek. Herhangi bir sorun oluşması durumunda, TOKİ hemen devreye girerek çözüm sağlayacak. Böylece, vatandaşlar güvenli ve modern konutlara kavuşacak, aynı zamanda deprem risklerinin azaltılmasına katkı sağlanacak.
22 Soruda Yerinde Dönüşüm Projesi
1.Hangi yapılar projeden yararlanabilir?
Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar.
2.Projeden kimler yararlanabilir?
Yapısı yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişi malikler yararlanabilir.
3. Başvurular nereden yapılacaktır?
Başvurular internet ortamında e-devlet üzerinden yapılacaktır. İş ve işlemler dönüşüm ofislerinde gerçekleştirilecektir.
4.Fay hatları üzerinde, dere yataklarında, sıvılaşma olan zeminlerde bulunan ve hasar almış yapıların bu kapsamda yerinde dönüştürülmesi mümkün olacak mı?
Sadece risk taşımadığı için imara kapatılmayan bölgelerdeki hasar almış yapıların bu proje kapsamında dönüşümü mümkündür.
5. Nasıl uzlaşılacak?
Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğu (%51 oranı) ile bir müteahhitle anlaşma sağlaması halinde uygulamalar başlayacaktır.
6. Ruhsata yönelik iş ve işlemler hangi idare tarafından yürütülecektir?
Ruhsat işlemleri ilk aşamada Bakanlıkça yürütülecek olup talep edilmesi durumunda tip proje veya tip sözleşme desteği verilebilecektir.
7. Hazine taşınmazları üzerinde işgalci olan hasarlı yapı sahipleri projeden yararlanabilir mi?
Hayır, yararlanamaz.
8. Maliklere verilecek bağımsız bölüm dağılımı nasıl belirlenecektir?
Hak sahipleri ve müteahhit tarafından SPK’ya bağlı lisanslı kuruluşlara hazırlatılacak olan değerleme raporu esas alınarak düzenlenen sözleşmede belirtilecektir.
9.Ne kadar hibe verilecektir?
Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir iş yeri için hibe verilebilir. Hibe tutarı konut için 500 bin TL, iş yeri için ise 250 bin TL’dir.
10. Ne kadar kredi kullandırılacaktır?
Konutlar için evin metrekaresine göre 500 bin ila 800 bin TL arasında kredi. İşyerleri için yine işyerinin metrekaresine göre 250 bin ila 500 bin TL arasında kredi.
11. Kredi ödemeleri ne zaman başlar ve nasıl ödenir?
Kredi kullandırıldıktan sonra 2 yıl ödemesiz, toplam 10 yıl vade ile faizsiz ödenir.
12. Konut ve iş yeri sahipleri ikisi için de kredi alabilir mi?
Evet alabilir.
13.Kimler hibe ve krediden faydalanamaz?
7269 sayılı kanun kapsamında hak sahibi olanlara kredi ve hibe verilemez.
14.Hibe ve kredilerin tamamı tek seferde mi verilir?
Hibe ve kredilerin bir kısmı peşin, geri kalanı inşaat ilerleme seviyesine göre ödenir.
15.Kaç bağımsız bölüm için kredi alınabilir?
En fazla 3 bağımsız bölüm için kredi alınabilir.
16.Kredi kullanacak hak sahiplerinin gelir düzeyleri ve kredi puanları dikkate alınacak mıdır?
Düzenleme kapsamındaki hak sahiplerinin gelir düzeylerine ve kredi puanlarına bakılmaksızın kredi kullandırılacaktır.
17.Anlaşmadığı veya ulaşılamadığı için salt çoğunluğun içinde bulunmayan maliklerin hisseleri ne olacaktır?
Bu maliklerin hisseleri geçici olarak Hazine adına tescil edilerek ve bu kişilere düşen yapım maliyeti daha sonradan bu maliklerden alınmak üzere Hazine tarafından karşılanarak uygulamaya başlanır.
18. Hazine adına hisseleri tescil ettirilen kişilerin borçlandırılması nasıl olur?
Malikin kendisine düşen bağımsız bölümü kabul etmesi durumunda, yapım için harcanan toplam bedelden hibe olarak yapılan yardım miktarı düşülür, geriye kalan yapım maliyeti TÜFE oranında güncellenir. Malikler güncellenen borç üzerinden 84 ay vade ile borçlandırılır.
19. Yapım aşamasında vergi ve harç 19 muafiyeti olacak mı?
Evet, kanun kapsamında muafiyetler düzenlenmiştir.
20. Yapımın gecikmesi veya tamamlanmaması halinde vatandaşların hakları nasıl korunacaktır?
Yerinde dönüşüm projelerinde yapım süreçleri Bakanlık güvencesiyle yürütülecek, gerekirse proje TOKİ tarafından tamamlanacaktır.
21. Haciz, ipotek gibi mülkiyeti kısıtlayıcı şerh ve yükümlülükler hakkında nasıl işlem tesis edilir?
Haciz, ipotek gibi mülkiyeti kısıtlayıcı şerh ve yükümlülükler arsa payı–hisseli tapu üzerine ilgili tapu müdürlüğünce intikal ettirilir.
22. Uygulama yapılacak parsellerde daha önce imzalanmış olan inşaat sözleşmeleri geçerli olacak mı?
Talep edilmesi halinde maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğun alacağı karara istinaden ruhsat vermeye yetkili idarece fesih edilebilecektir.