Dolar 32,4862
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadardır?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin elektrikte kurulu gücü 105 bin megawatt sınırına yaklaştı.

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadardır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ülkemizde elektrikte ithalat oranın azaltılması çalışmaları ve son dönemde hızla artan yenilenebilir enerji yatırımları sonucunda Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ciddi oranda artış göstermiştir. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen detaylı çalışmalar neticesinde Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ve yenilenebilir enerji payı açıklandı.

2023 yılı Şubat sonu verileri referans alındığında Türkiye’de kurulu elektrik gücü 104.166 megawatt seviyesine (MW) yükseldi. Bu toplam kurulu gücün yüzde 54,5’lik kısmını yenilenebilir enerji kaynakları teşkil etmekte.

Türkiye’nin Elektrik Kurulu Gücünün Kaynaklara Göre Dağılımı

Türkiye’de kurulu gücün enerji kaynaklara göre dağılımına bakıldığında en büyük payı sahip olduğu yüzde 30,3 oran ile hidrolik enerji santralleri oluşturuyor. Akabinde sahip olduğu %24,4 oran ile doğal gaz ve yine sahip olduğu yüzde %20,9 oran ile kömür kaynakları izliyor. Toplam kurulu gücün yüzde %11’ini rüzgar enerjisi santralleri, yüzde %9,3’ünü ise güneş santralleri teşkil ediyor. Jeotermal kaynaklar ise toplam kurulu gücün sadece yüzde %1,6’sını oluşturuyor.

2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6’sı kömürden, %22,2’si doğal gazdan, %20,6’sı hidrolik enerjiden, %10,8’i rüzgardan, %4,7’si güneşten, %3,3’ü jeotermal enerjiden ve kalan %3,7’si diğer kaynaklardan temin edilmiştir.

Ayrıca tüm ülke genelinde elektrik enerjisi üretim santrali sayısı, 2023 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla Lisanssız santraller dahil olmak üzere 11.711 adete yükselmiştir. Mevcut santrallerin 751 tanesi hidroelektrik, 67 tanesi kömür, 360 tanesi rüzgâr, 63 tanesi jeotermal, 345 tanesi doğal gaz, 9.635 tanesi güneş, 490 adedi ise diğer kaynaklı santrallerdir.

Yıllar İçerisinde Türkiye’nin Kurulu Elektrik Gücündeki Artış

Türkiye Ulusal Enerji Planı çalışmasından elde edilen verilere göre elektrik tüketiminin 2025 yılı sonunda 380,2 Terawattsaat, 2030 yılı sonunda 455,3 TWh, 2035 yılı sonunda ise 510,5 TWh seviyesine ulaşması tahmin edilmektedir.

Türkiye Dünyanın 14’inci Avrupanın ise 6’ıncı Sırasında

Dünyada kurulu gücü 100 bin megawatt seviyesini geçen 14 ülkeden biri Türkiye oldu. Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Japonya, Rusya, Almanya, Brezilya, Kanada, Fransa, Güney Kore, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık’ın ardından Türkiye, elektrik kurulu gücünde 100 bin sınırını aşan ülkeler listesine adım attı. Ülkemiz Avrupa’da ise 100 bin megawatta ulaşan 6’ncı ülke ünvanının sahibi oldu.

Benzer İçerik

Alıntı:https://enerji.gov.tr/bilgi-merkezi-enerji-elektrik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.