Türkiye’nin ilk hibrit enerji santrali projesi
GE, Inogen ve Sertavul ilk hibrit rüzgar ve güneş enerjisi projesi için düğmeye basıyor. Proje ile rüzgar santrali ve 30 MW’lık güneş santrali birleştirilecek.

GE ve GE’nin bölgesel çözüm ortağı olan Inogen, Türkiye’deki ilk hibrit rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi projelerinden birini inşa etmek üzere Sertavul tarafından tercih edildi. Proje tamamlandığında 2020 yılı içerisinde faaliyete alınan 32 MW’lık rüzgar santrali ile 30 MW’lık güneş enerjisi santrali birbirine entegre edilmiş olacak.
Rüzgar enerjisi santraline güneş enerjisi sisteminin entegrasyonu ile kurulacak hibrit proje, gün boyunca güneş ışığından ve geceleri sıkça esen sert rüzgarlardan enerji üretebilecek. Hibrit sistem çalışma prensibi olarak, şebekeye dağıtılabilir yenilebilir enerjiyi iletirken, santralde daha yüksek bir kapasite faktörü sağlayarak tesisin kullanılabilirliğini artıracak. Proje kapsamında Inogen, saha faaliyetlerinin tamamını gerçekleştirecek ve santralin toplam enerji üretimini artırmaya ciddi manada yardımcı olacak güneş takip sistemlerini sağlayacak.

GE Firması 7 Adet Güneş Enerjisi Dönüşüm Ünitesi Temin Edecek
Güneş enerjisi santrali için, GE firması 7 adet Flexinverter güneş enerjisi dönüşüm ünitesi tedarik edecek. Bu projeyle birlikte, GE’nin 4,7 MW kapasiteli güneş enerjisi çözümünün dünya üzerindeki ilk kurulumu gerçekleştirilmiş olacak. GE, Türkiye’ye halihazırda 1,3 GW’lik Flexinverter teknolojisi sağlamış durumda.
GE’nin Flexinverter teknolojisi ve bu teknolojiyi içinde barındıran çözümü, tamamı standart 18,3 metrelik (20 fit) ISO yüksek hacimli konteynere entegre edilen güneş paneli inverteri, orta gerilim güç trafosu ve isteğe bağlı OG halka ana ünitesini birleştiren entegre konteynerli bir çözüm. Bu Teknoloji, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve depolama uygulamaları için oldukça güvenilir, uygun maliyetli, tak-çalıştır tipi, fabrikada entegre bir güç dönüşüm platformu sunmaya yardımcı olan son derece akıllı bir çözüm. Bu teknolojinin en büyük faydaları arasında sermaye ve işletme maliyetlerinin düşürülmesine ve santralin daha güvenilir bir performans göstermesine katkı sağlaması geliyor.
Flexinverter, Flexreservoir ve Flexiq teknolojilerini içeren, GE’nin Yenilenebilir Hibrit Sistemler Flex portföyünün son derece önemli bir öğesi. Flexreservoir teknolojisi, çoklu yapılandırmalar ve pazar uygulamalarına yönelik sisteme entegre bir akü enerji depolama ve güç elektroniği çözümüdür. Flexiq teknolojisi ise, şebeke uyumluluğunu sağlamak ve ömür boyu müşteri değerini en üst düzeye çıkarmak için tasarım, operasyon ve filo yönetimi çözümleri sunan dijital bir platform.
Türkiye’nin Enerji Dönüşüm Çalışmalarını Hızlandıracak

GE’nin Yenilenebilir Hibrit Sistemler CEO’su Prakash Chandra, bu projenin Türkiye’de hibrit santrallerin büyümesi için atılan oldukça önemli adımlardan biri olduğunu ifade etti. Chandra, projenin sınırlı alt yapıyı en uygun şekilde değerlendirip mevcut santralin kapasite faktörünü iyileştirerek Türkiye’nin enerji dönüşümü çalışmalarının hızlandırılmasına katkıda bulunacağını ve akıllı enerji dağıtımına olanak tanıyacağını açıkladı.
Sertavul Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Taş da projeye dair şunları söyledi: “Sertavul, GE ve Inogen işbirliği sayesinde Türkiye’nin ilk hibrit projesini hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz dedi. Açıklamalarına devam eden Taş son zamanlarda temiz enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar, dünya genelinde ciddi manada artış gösterdi. Biz de bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji verimliliğinin artmasına ve hava ve çevre kirliliğinin azalmasına destek olmayı ve ülkemize katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız destekle de enerji üretimimizi artırmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Inogen CEO’su Ali Murat Soydan ise konu hakkında, “GE liderliğinde, ülkenin ve dünyanın en önemli projelerinde çözüm ortağı olarak yer almaktan büyük mutluluk ve onur duyuyoruz. Türkiye’de büyük bir hibrit potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Burada sahip olduğumuz en önemli güç, projeleri hızlı bir şekilde yerel üretim yoluyla uygulama becerimizdir. Şu anda GE yapısı altında günlük 4 mega watt’tan daha yüksek kapasitede güneş enerjisi santrali inşa edip devreye alıyoruz. Bu da projele ortaklarımıza büyük bir finansal avantaj sağlıyor.” diye konuştu.
Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/gunes-panellerinde-yeni-donem-seffaf-gunes-panelleri-106714/