Dolar 27,1418
BİST 8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 30 °C
Açık

Tesla Türkiyede’ki şarj ağı kapasitesini arttırıyor

11.06.2022
628
A+
A-

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Türkiye’de 10 farklı noktaya “Supercharger” adındaki hızlı şarj istasyonlarından kuracağını açıkladı.

Tesla Türkiyede’ki şarj ağı kapasitesini arttırıyor
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dünyaca ünlü elektrikli otomobil üretici firması olan Tesla 2016 yılından beri konumlandırdığı hızlı şarj istasyonları (Supercharger) ağ haritasını kısa bir süre önce güncelledi ve genişletti. 2022 yılı içerisinde Türkiye genelinde faaliyete geçmesi planlanan Tesla Supercharger şarj istasyonlarından, tüm elektrikli otomobil kullanıcılarının faydalanma imkanı olacak. Tesla firmasının Türkiye yapılanması geçtiğimiz ay içerisinde oluşturulmuş ve Türkiye üst yönetimi faaliyete başlamıştı. Bu doğrultuda Tesla firmasınında, 2 Nisan 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Yönetmeliğine göre Şarj İstasyonu İşletmeciliği lisans başvurusunda bulunması bekleniliyor.

Tesla firması Türkiye’de İstanbul (Anadolu yakası Şekerpınar kavşağı), Edirne (Lalapaşa yolu üzeri), Sakarya (Hendek TEM Otobanı üzeri), Ankara (Çamlıdere E89 Otobanı üzeri), Bursa (Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı), Balıkesir (merkez), İzmir (Konak-merkez), Aydın (İzmir-Aydın Otobanı kenarı), Konya (Erenkaya mevki Konya-Manavgat yolu) ve Antalya’da (Antalya-Denizli yolu) hızlı şarj istasyonları kurmayı planlıyor.

Tespit edilen noktalar incelendiğinde özellikle yeni İstanbul-İzmir otobanının etkisi hemen göze çarpıyor. Ankara istikametinin ise nispeten daha düşük öneme sahip olduğu, buna karşılık Ege ve Akdeniz rotasının daha popüler olduğu net bir şekilde fark ediliyor.

Bu şarj istasyonları türüne göre farklılık göstermekle birlikte 75-100 kW saat gücüyle çalışıp 25 ya da 34 dakika içerisinde ortalama bir araç bataryasının yüzde 80’ini şarj edebilme kapasitesine sahip olacak.

Tesla’nın son olarak güncellediği haritada elektrik altyapısı diğer bölgelere göre daha zayıf olan Doğu Avrupa-Balkan ülkeleri, Rusya ve Türkiye’ye yatırım yaptığı görülüyor. Supercharger istasyonlarından komşumuz olan Yunanistan’da 5, Bulgaristan’sa ise bir adet kurulması planlanıyor.

Tesla’nın dünya üzerinde halihazırda aktif olarak kullanılabilen 1.804 hızlı şarj istasyonu (supercharger) bulunuyor. Bu istasyonlar daha çok dünyanın pek çok farklı yerinde olmakla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Batı ve Orta Avrupa ükeleri, İskandinav ülkeleri, Çin, Güney Kore, Japonya, Hong Kong, Tayvan ve Avustralya’da yer alıyor. Tesla firması Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Çin’in batı bölgeleriyle Rusya’nın Asya steplerinde neredeyse hiç yatırımda bulunmadı.

Türkiye’nin altyapısı elektrikli araçlar için halen zayıf

Türkiye’de yerli ve milli otomobil girişimi TOGG’un prototip araçlarının tanıtılmasından sonra ülkemizde elektrikli araçlara olan ilgi son dönemlerde oldukça arttı. Ancak ülkemiz elektrik altyapısı yönüyle Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde yer alıyor. Ülkenin büyük çoğunluğunda 230 volt 10 amper ve 2.3 kW’lık ev tipi şarj imkanı bulunuyor. Bu tip şarj üniteleriyle 50 kW saatlik bir araç bataryası yaklaşık 20-25 saat arasında şarj oluyor.

Elektrikli araçların evlerde yaklaşık 5-6 saat içerisinde tam şekilde şarj olması için trifaze (400 Volt/16 Amper/11 kW) priz kullanılması gerekiyor. 25-35 dakika arası hızlı şarj sağlayan istasyonlar için ise CCS tipi (Combined Charging System/100-145 kW gücünde) şarj üniteleri gerekiyor.

Benzer İçerik

Alıntı: https://www.tehad.org/2022/04/24/tesla-turkiye-sarj-agini-genisletti/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.