Dolar 32,5752
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

Mars’taki en iyi enerji seçeneğimiz güneş panelleri olabilir

Berkeley Üniversitesi’ne göre; Mars’ta kurulması muhtemel bir yaşam alanında Güneş enerjisi sistemleri nükleer sistemlerden daha verimli.

Mars’taki en iyi enerji seçeneğimiz güneş panelleri olabilir
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mars’a yolculuk, uzun yıllardır bilim kurgu filmlerinin ana konusuyken, günümüzde artık insanoğlu tarafından yapılan ciddi planlama ve mühendislik faaliyetleriyle gerçekleşmeye aday bir plana dönüşüyor. ABD’li birçok üniversite, enstitü ve teknoloji şirketi bu kapsamda çok ciddi araştırma yürütüyor.

Geçen hafta, dünyaca ünlü Frontiers in Astronomy and Space Sciences adlı dergide yayınlanan bir araştırma makalesi, Mars’taki yaşam birimlerinin en hayati ihtiyaçlarından biri olacak enerji üzerinde yoğunlaşıyor. Kalifornia Üniversitesi’ne bağlı Arkin Laboratuvarı’nda biyomühendislik dalında lisansüstü öğrencisi olan Aaron Berliner, “Güneş, Ekvatora yaklaştıkça nükleer kutuplara yaklaştıkça kazanır” diyor.

Mars kutupları, ekvator bölgelerine kıyasla daha az güneş ışığı ve daha büyük sıcaklık dalgalanmaları sebebiyle astronotlar açısından daha zorlu bir ortam teşkil ediyor.

Sorunların Büyük Çoğunluğu Güneş Panelleriyle Çözülebilir

Biyomoleküler mühendisliği alanında Berliner ve yine Berkeley Üniversitesi’nde doktora sonrası öğrenci olan araştırmacı Anthony Abel’ın temel gayelerinden biri, Mars yüzeyine toplam da ne kadar güneş radyasyonunun ulaştığını ve güneş panellerinin en uygun nereye yerleştirileceğini doğruya en yakın şekilde görmekti.

Uzayda Biyolojik Mühendislik Kullanımı Merkezi’ne (CUBES) de üyeliği bulunan ikiliye göre, su moleküllerini oksijen ve hidrojene ayırmak amacıyla Güneş enerjisi panelleri elektriği kullanacak ve ayrıştırılan hidrojen, depolama maksadıyla basınçlı kaplara konulacak. Böylece, güç üretmek amacıyla yakıt pillerinde hidrojene elektrik verilmesi mümkün hale gelecek. Aynen Dünya’da olduğu üzere Hidrojen, nitrojenle birleştiği andan itibaren yeniden kullanılabilir ve bitkileri gübrelemek için amonyak üretilmesine yardım edebilir. Bu sayede Mars’ta yaşam mümkün hale gelebilir.

Tüm Bileşenlerle Çalışmak Bir Sonraki Adım

Yaptıkları çalışmayla ilgili açıklamada bulanan araştırmacılar, Güneş enerjisi durumunun; Uzayda Biyolojik Mühendislik Kullanımı Merkezi’nın (CUBES) sürdürmekte olduğu çalışmalarla oldukça uyumlu olduğunu ifade ettiler. En önemli amaçlarından bir tanesininde karbondioksit ve hidrojenden plastik ve yine karbondioksit ve güneş ışığından ilaç üretebilen mikroplar olduğunu açıkladılar.

Sözlerine devam eden Berliner, “Umudumuz, netice itibariyle Mars’ta bir görev planlamaya, maliyetleri değerlendirmeye, riskleri tespit etmeye ve görev öncesi veya esnasında maliyetleri azaltma stratejileri bulmaya yardımcı olmak biçiminde öngördüğümüz, sistemin tüm bileşenlerinin dahil olduğu tam bir modelini oluşturmak” dedi.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/lule-tasi-tozundan-gunes-enerjisi-hucresi-uretildi-106714/

Alıntı:https://www.gazeteduvar.com.tr/gunes-panelleri-marstaki-en-iyi-enerji-secenegimiz-olabilir-haber-1562643

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.