Dolar 32,4375
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24 °C
Az Bulutlu

Hazır beton endeksi 2024 yılı Şubat ayı raporu açıklandı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay büyük bir merakla beklenen Hazır Beton Endeksi 2024 yılı Şubat ayı raporunu açıkladı Rapora göre İnşaat yönünü arıyor.

Hazır beton endeksi  2024 yılı Şubat ayı raporu açıklandı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay büyük bir ilgi ve merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösterir “Hazır Beton Endeksi” 2024 yılı Şubat Ayı Raporu’nu geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıkladı. 2023 yılının kasım ayında başlayan faaliyetteki yavaşlamanın 2024 yılı şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükseldiğini ve Faaliyet Endeksi’nin, diğer endekslere nazaran görece daha iyi konumda olduğunu gösteren Hazır Beton Endeks Raporu, faaliyetteki yükselişin anlamlı ve önemli olduğunu lakin yeterli olmadığına işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay düzenli şekilde açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaktadır. İnşaat sektörünün asli girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili düzenli bir şekilde yayınlanan bu endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan son derece önemli bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2024 Şubat Ayı Raporu’na göre, geçen yılın kasım ayında başlayan faaliyetteki yavaşlama sonrası endeks, şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükselmeyi başarmıştır. Faaliyet Endeksi, diğer endekslere kıyasla daha iyi konumdadır.  Hem Beklenti hem de Güven Endeksi pozitif tarafa yönelmekle birlikte henüz inşaat faaliyetlerini olumlu olarak etkileyecek seviyede görünmemektedir. 2024 yılının ilk üç aylık döneminde faaliyette ciddi bir yükseliş beklememe yönündeki öngörümüz aynı şekilde devam etmektedir.

Grafik 1: Endeks Değerleri

2024 yılı şubat ayında faaliyet dışındaki endeksler 2023 yılının aynı ayına kıyasla gerilemiş durumda olup en fazla daralma Güven Endeksi’nde görünmektedir. Faaliyetteki yükseliş, endeksin değerinin eşik değere son derece yakın olduğu bilgisi ile beraber okunmalıdır. Bu durumda faaliyetteki yükseliş önemli ve değerli olmakla birlikte istenilen seviyede değildir. Faaliyet Endeksi’nde yaşanan yükselme, Güven ve Beklenti’deki gerilemeyi karşılayamadığı için birleşik Beton Endeksi sınırlı da olsa gerilemiş kabul edilmektedir.

Grafik 2: Endeks Değerlerindeki Değişim (Önceki Yılın Aynı Ayına Göre, %)

 Raporun sonuçlarına dair değerlendirmelerde bulunan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yavuz Işık, “2023 yılı Kasım ayında başlayan faaliyetteki yavaşlama sonrası endeks şubat ayında eşik değerin hemen üzerine kadar yükselmiştir. 2024 yılının ilk çeyreğinde faaliyette ciddi bir yükseliş beklememe yönündeki öngörümüz devam etmektedir.” dedi.

 Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörüne yönelik görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Mevcut finansal şartlar dahilinde inşaat ve konut sektörünün ipotekli satışlar üzerinden büyümesi mümkün ve kolay görünmemektedir. Hâlihazırda inşaat sektörünün dinamosu, kentsel dönüşüm ve ülkemizdeki yapı stokunun yenilenmesi süreci olacaktır. Konut arzında bilhassa son dönemde yaşanan yavaşlamadan dolayı konut fiyatlarının yeniden yükselişe geçmemesi için bir yandan ülkemizde inşa edilen konut sayısında sürdürülebilir bir büyüme rakamı yakalanırken aynı zamanda yapı stokunun depreme hazırlanması elzemdir. Konut talebinde en azından yılın ilk yarısında hatr-ı sayılır bir artış beklenmemektedir. Bu durumda ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele ile birlikte sürdürülebilir büyüme yaklaşımını eşzamanlı olarak nasıl hayata geçireceği daha önemli hâle gelmektedir.” dedi.

Benzer İçerik

Alıntı:https://www.thbb.org/sektor/hazir-beton-endeksi/hazir-beton-endeksi-2024-subat-ayi-raporu/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.