Dolar 32,4087
BİST 9.982,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22 °C
Hafif Yağmurlu

Ev kiraları 3 yıl dondurulacak! Herşey yerinde kalacak

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı SDP kiracılara nefes aldıracak önemli bir yasa tasarısı hazırlıyor Konut kiraları 3 yıl dondurulacak, aynı kalacak

Ev kiraları 3 yıl dondurulacak! Herşey yerinde kalacak
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ülkemizin de ana gündem maddelerinden biri olan ve özellikle son dönemde uçuşa geçen konut kiraları, Avrupa ekonomisinin ve özellikle otomotiv sektörünün lider ülkesi olan Almanya’nın da ana gündem maddesi oldu. Almanya’da yapılan son genel seçimlerde büyük bir başarı gösteren Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile koalisyon hükümeti kuran büyük ortak Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SDP), kiraların 3 yıl boyunca dondurulmasını içeren son derece önemli bir yasa tasarısı üzerinde detaylı çalışmalar yürütüyor.

Yasa tasarısı için önemli çalışmalarda bulunan SDP Partisi milletvekili Verena Hubetz. Alman medyasına konu hakkında yaptığu açıklamada, “İnsanlara tahat nefes alacakları bir alan yaratmalıyız. Önümüzdeki 3 yıl için kiraları acilen dondurmalıyız” dedi. Yasa tasarısı, yaklaşık 41.6 milyon hanenin yüzde 60’ının kiralık evlerde oturduğu ülkede ciddi tartışmalara sebebiyet verdi.

Tam bu noktada gelin size Almanya’daki kiralama sistemi hakkında detaylı bilgi verelim; Ülkede kira artışı yapmak iseteyen ev sahipleri, kiracıları 3 ay önceden uyarması gerektiğinden, kira artışları ekstrem durumlar hariç 15 ayda bir defa oluyor. 12. ayın sonunda ev sahipleri tarafından kiracılara uyarı yapılıyor, kiracı da bu uyarıyı dikkate alarak 15’nci ayda kirayı artırıyor. İlk 3 yıldaki artış oranı, kentten kente farklılık göstermekle birlikte, yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değişkenlik gösteriyor.

Büyük şehirlerde bu oran net yüzde 15 seviyesinde (Mevcut Hükümet, iktidara ilk geldiği döenemde bu oranın yüzde 11 seviyelerine inmesini istiyordu.) Üçüncü yılın sonunda ev sahibi kira artış oranını istediği gibi değiştirebiliyordu.

Kiralar 3 Yıl Boyunca Dondurulacak

SDP’nin konu hakkında hazırladığı yasa tasarısına göre, talebin çok yoğun olduğu şehirlerde artış yüzde 6 ile sınırlandırılacak, diğer tüm şehirlerde ise kiralar 3 yıl boyunca dondurulacak ve asla artış olmayacak. Ancak yasa tasarısında “Talebin yoğun olduğu şehirler”in hangileri olduğu ya da “yoğun talebin” hangi esaslara göre belirleneceği yer almadı.

Almanya’da yüksek kira sorunu aslında bugünün sorunu değil. Yaklaşık 5 yıldır bu sorun artarak devam etmekte. 24 Şubat 2022 tarihinde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşıyla kira sorunu zirve noktasına ulaştı. Savaştan kaçıp Almanya’ya sığınan yaklaşık 1 milyon Ukraynalı mülteci yüzünden kiralar Almanya tarihinin en yüksek seviyesine geldi. Bir diğer önemli sorun da konut stoğunun insanların taleplerini karşılamayacak seviyede olması. Konu hakkında İngiliz Financial Times gazetesinin yayınladığı son derece önemli bir araştırma raporuna göre, ülkede şu an tamı tamına 700 bin yeni konuta ihtiyaç var. Bu konu, SDP ile koalisyon ortağı FDP arasında da ciddi fikir ayrılıklarının yaşanmasına sebep oldu.

FDP partisine göre, ülkede yaşanan konut sıkıntısı yeni yasal düzenlemeler getirilerek değil, konut piyasasının liberalleşmesiyle ancak çözülebilir. FDP’nin inşaattan sorumlu parti sözcüsü Daniel Föst bu konu hakkında şu cümleleri kurdu. “Hükümet sosyal konutlara ihtiyaca binaen 15 milyar euro bütçe ayırdı. Ancak temel bakış noktamız inşaat sektörü çökmeden önce inşaat kriziyle her manada mücadele etmek olmalı. Yalnızca daha fazla sayıda, daha kısa sürede ve daha ucuz maliyetle inşa ettiğimizde, insanlarımız için yeterince uygun fiyatlı konut yaratabileceğiz.”

Kazancın %30’u Sistemi Almanya’da Tutmuyor

Bilimsel anlamda bakıldığında kira sistemine dair temel bir önerme vardır; Bu önerme de şudur: “Ödediğiniz konut kirası bedeli, ev halkının gelirinin yüzde 30’unu asla geçmemeli.” Maalesef bu kural, Almanya’da hayata geçirilemiyor. Yayımlanan son ve güncel bir ankete göre, Alman kiracıların yüzde 49.2’si kazançlarının yüzde 30’dan fazlasını ev sahibine kira olarak veriyor. Yüzde 40’ın üzerine çıkan Alman kiracı oranı ise yüzde 25.9 seviyesinde. Kira bedellerinin en çok yükseldiği şehir ise başkent Berlin. Son 5 yılda başkent Berlin’de metrekare fiyatları ortalama 9 eurodan 12.80 euro seviyesine çıktı, kira artış oranı ise yüzde 42 seviyesine geldi.

Benzer İçerik

ETİKETLER: ,
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.