Dolar 32,5902
BİST 9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20 °C
Yağmurlu

Konutta Rus rüzgarı sert esmeye devam ediyor

Türkiye’de yabancıya konut satışı hız kaybetse de Ruslar eylülde 1.196 konut aldı. 9 aylık dönem içerisinde her 5 konuttan birini Ruslar satın aldı.

Konutta Rus rüzgarı sert esmeye devam ediyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eylül ayı içerisinde ülkemizde toplam 113 bin 402 adet konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Rusya vatandaşları Türkiye’den 1196 konut satın alarak yabancıya yapılan satışlarda ilk sırayı elde etti.

01.01.2022-30.09.2022 tarihleri arasındaki dönemde Türkiye’den en çok konut alanlar listesinde Rusya ile Ukrayna arasında halen devam etmekte olan savaşın etkisi hissediliyor. Özellikle Mart ayı ile birlikte bu iki ülke vatandaşlarının da Türkiye’den aldığı konut adedinde gözle görülebilcek oranda büyük bir artış var.

Rusların ülkemizden yaptığı konut alımı yılın ilk 9 ayında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 199 oranında artarak 9 bin 311 adede ulaştı. Ruslar geçen yılın aynı döneminde ise ülkemizden toplam da 3 bin 115 adet konut alımı gerçekleştirmişti.

Ukraynalıların aldığı konut adedi ise yüzde 125 oranında artış göstererek 1.775’e yükseldi.

Yılın ilk 9 aylık döneminde İranlılar 6 bin 540, Iraklılar 5 bin 255, Almanlar 2 bin 58, Kazaklar 2 bin 45, Afganlar 1.487, Kuveytliler 1.318, Yemenliler 1.045, ABD’liler ise 1.032 adet konut satın aldı.

Bu Talep Furyasını İyi Değerlendirmeliyiz

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, yabancıya toplam konut satışında bir miktar yavaşlama olsa da Rusların konut alım talebinin aynı hızla devam ettiğini söyledi.

Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 aylık dönemde yabancılara 50 bin adede yakın konut satıldığını dile getiren Akbal, bu süreçte neredeyse her 5 konuttan birisini Rusların satın aldığını ifade etti.

Akbal, “Türkiye’nin yakaladığı bu talep furyasını iyi değerlendirmesi ve bu durumdan maksimum verimlilik elde etmesi önemli. Nitekim Ruslar 2015 yılında yurt dışında yaklaşık 25 milyar dolarlık gayrimenkul edinmişti. Dünyanın önemli uluslararası emlak komisyonculuğu şirketlerinden biri olan Tranio tarafından yapılan bir araştırmaya göre Rusya vatandaşlarının yaşanmakta olan Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle yurt dışındaki gayrimenkul talebi bu sene üçüncü çeyrekte 2021’in aynı dönemine göre yüzde 84 oranında arttı dedi.

Londra merkezli Henley&Partners firması tarafından açıklanan verilere göre, hazır varlıkları 1 milyon Amerikan Dolarından fazla olan Rusların yaklaşık yüzde 15’inin 2022 yılı sonuna kadar başka ülkelere hızla göç etmesinin beklendiğini aktaran Akbal, “Emlak talep eğiliminde Ruslar için şu an Türkiye lider konumda. Türkiye’yi Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Yunanistan, İspanya ve Gürcistan gibi ülkeler takip ediyor. Bu sene toplamda belki de yurt dışından 30 milyar doları aşan bir emlak alımına ulaşacak Rusya’yı iyi okumak, iyi analiz etmek ve iyi takip etmek gerekiyor” diye konuştu.

Antalya’da Rusların Talebi Rekor Getirdi

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de yabancılara konut satışında Rusya-Ukrayna savaşının etkisinin fazlaca görüldüğünü belirterek, “Savaşın başlamasının hemen ardından bilhassa Rusların Türkiye’deki yatırımı hızla ivmelendi. Daha önceki dönemlerde en çok konut alanlar sıralamasında Ruslar üçüncü sırada iken son 6 aydır zirveyi kimseye bırakmıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Rusların ve Ukraynalıların konut alımlarının Antalya’yı temmuz ayında yabancıya konut satan iller sıralamasında 68 ay sonra zirveye taşıdığını dile getiren Özgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Antalya’da yabancılara yapılan konut satışı 2022 yılının ilk 9 ayında geçen yılın tamamını geçmeyi başardı. Ocak ile Eylül ayları arasındaki dönemde yüzde 102 oranındaki artışla 14 bin 656 adetlik satış rakamına ulaşıldı. Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının artan konut talebi Antalya’ya konut satışında yeni bir rekor getirdi. Başta Ruslar olmak üzere dünyanın dört bir yanından farklı ülkelere ait vatandaşların Antalya’ya olan talebinin devam edeceğini ve yıl sonunda 19-20 bin adet bandında konut satılacağını düşünüyoruz.”

İlginin Bir Süre Daha Devam Etmesini Umuyoruz

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise konu hakkında yaptığı açıklamasında; Rusların İran ve Irak vatandaşlarını geçerek zirveye oturduğuna işaret ederek, savaşın bu artıştaki ciddi etkisinden bahsetti.

Akkuş, “Ruslar ve Ukraynalılar önceden daha çok Antalya ve çevresini yatırım için tercih ederlerdi. Hala ağırlıklı olarak o bölgeleri tercih etmeye devam ediyorlar. Ancak artık İstanbul’a da Ruslar ve Ukraynalılar tarafından yoğun ilgi var. Aileleri ile ülkelerinden geliyorlar ve genelde 3+1 ya da 4+1 tipi daire satın alıyorlar. Bu ilginin bir süre daha devam edeceğini umuyoruz” diye konuştu.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/yilin-ilk-dort-ayinda-ulkemizde-1-milyon-gayrimenkul-satildi-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.