Dolar 32,5902
BİST 9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20 °C
Yağmurlu

Lisansız güneş enerjisi tesisleri için azami güç sınırı arttırıldı

EPDK kararıyla üretimi yaygınlaştırmak üzere apartman, site, villa gibi alanlarda güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı 10 kW’den 25 kW’ye çıkarıldı.

Lisansız güneş enerjisi tesisleri için azami güç sınırı arttırıldı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacın fazlasıyla arttığı bu günlerde güneş enerjisi santrallerine olan ilgide aynı oranda artıyor. Bilhassa son dönemde elektrik birim fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı hem bireysel kullanım hem de kurumsal yatırım amacıyla yeni tesislerin kurulması için ciddi manada talep artışı yaşanmaktadır. işte tam bu noktada lisansız güneş enerjisi santralleri için çok büyük bir gelişme yaşandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 10.03.2022 tarihli Kurul Kararının Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle; apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta kadar olan Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri için azami kurulu güç sınırı 25kW’a kadar yükseltildi.Yani söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW’ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

25kW Yatırımın Maliyeti Ne Kadar?

10 kW kapasiteli ges için 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL’ye yakın) yatırım gerekmektedir.

Lisansız Ges/Elektrik Üretimi Nedir?

Kendi ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan ve bu nedenle tüketim zorunluluğu bulunan uygulamalara, lisanssız elektrik üretimi adı verilmektedir. 1 MW’ın üstündeki tüm tesislerde lisans alma zorunluluğu bulunurken, lisanssız tesislerde ihtiyaç fazlası elektriğin, tedarik şirketi tarafından satın alınma garantisi bulunmaktadır. Yani ihtiyacınızı karşılıyor ve artıyorsa bu elektriği satarak gelir elde edebiliyorsunuz.

Benzer İçerik

Benzer içerik için buraya tıklayınız.

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.