Dolar 32,5752
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

Binaların zemin iyileştirmesinde mucizenin adı bor!

Türk bilim adamlarından oluşan bir heyet sıvılaşan zemini bor sayesinde saha sağlam hale getiren çok önemli bir başarıya imza atttılar.

Binaların zemin iyileştirmesinde mucizenin adı bor!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türk bilim adamlarından oluşan bir ekip dünya inşaat sektörü açısından son derece önemli bir başarıya imza atttılar. 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan olan ve asrın felaketi olarak ifade edilen iki büyük depremin meydana getirdiği büyük hasarlar sonrasında çalışmalarına hız veren bilim insanları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen deprem ön inceleme raporlarında binalarda meydana gelen yıkımın en önemli sebeplerinden biri olarak ifade edilen olumsuz zemin koşulları/ sıvılaşan zemini, bor kullanarak daha sağlam bir hale getirmeyi başardılar. 15 yıllık ciddi bir emekle beraber yürütülen çalışmaların gelinen son aşamasında artık binaların yıkılmadan zeminlerinin sağlamlaştırılabileceği ispatlandı.

Türk Bilim İnsanlarından Tarihi Başarı

Tamamı Türk bilim adamlarından oluşan bir çalışma grubu bor ile ilgili tarihi bir çalışmaya imza attı. Sonuna gelen bu çalışmayla birlikte bor, kayaya dönüştürüldü. Proje inşaat sahasında uygulamaya başlandığında kötü, kumlu ve dayanıksız zemin koşullarına sahip arazi, bor sayesinde iyileştirilebilecek.

15 Yıllık Çalışmanın Meyvesini Toplama Zamanı Geldi

Yürütülen çalışmalarda elde edilen verilere göre bor inşaat sektörü için müthiş bir kaynak olabilir. Bu çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre bor, zemin sıvılaşması olan yani kumlu ve inşaat yapmak için elverişli olmayan zemini dakikalar içinde sert kayaya dönüştürebiliyor. Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği laboratuvarında konu hakkında yapılan deney ve çalışmalarda sıvılaşma olan zemine bor uygulaması yapılarak zeminin kayaç yapıya dönüştürülmesi başarıldı. 15 yıldır gece gündüz demeden yürütülen çalışmalarda artık son evreye geçildi. 2023 yılı Eylül ayı itibariyle ekipler ülke genelinde işe koyulacak, borun doğal formu ve sahip olduğu güç sayesinde zemine birçok noktadan bu kimyasal verilerek binalar yıkılmadan zeminler sağlam hale getirilecek.

Maliyet Sadece 300 Bin TL Olacak

Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmakta olan Doç. Dr. Eyüphan Avcı, Çalışmalar kapsamında ilk iş olarak Bor’u toz halden katı bir forma getirdik. Sıvılaşma tespit edilen bir zemin doğru bir teknikle depreme dirençli hale getirebili. Yalnızca 10 dakika gibi kısa bir sürede katı bir hale getirdik. Tamamen yerli ve milli ürünler kullanarak 5-6 katlı bir binada zemin iyileştirme maliyeti takriben 600-700 bin TL’yi bulurken, geliştirilen bu malzemeyle maliyetler 200-300 bin TL civarına düşürülebilir ifadelerini kullandı.

Benzer İçerik

ETİKETLER: , ,
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.