Binaların zemin iyileştirmesinde mucizenin adı bor!
Türk bilim adamlarından oluşan bir heyet sıvılaşan zemini bor sayesinde saha sağlam hale getiren çok önemli bir başarıya imza atttılar.
Türk bilim adamlarından oluşan bir ekip dünya inşaat sektörü açısından son derece önemli bir başarıya imza atttılar. 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan olan ve asrın felaketi olarak ifade edilen iki büyük depremin meydana getirdiği büyük hasarlar sonrasında çalışmalarına hız veren bilim insanları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen deprem ön inceleme raporlarında binalarda meydana gelen yıkımın en önemli sebeplerinden biri olarak ifade edilen olumsuz zemin koşulları/ sıvılaşan zemini, bor kullanarak daha sağlam bir hale getirmeyi başardılar. 15 yıllık ciddi bir emekle beraber yürütülen çalışmaların gelinen son aşamasında artık binaların yıkılmadan zeminlerinin sağlamlaştırılabileceği ispatlandı.
Türk Bilim İnsanlarından Tarihi Başarı
Tamamı Türk bilim adamlarından oluşan bir çalışma grubu bor ile ilgili tarihi bir çalışmaya imza attı. Sonuna gelen bu çalışmayla birlikte bor, kayaya dönüştürüldü. Proje inşaat sahasında uygulamaya başlandığında kötü, kumlu ve dayanıksız zemin koşullarına sahip arazi, bor sayesinde iyileştirilebilecek.
15 Yıllık Çalışmanın Meyvesini Toplama Zamanı Geldi
Yürütülen çalışmalarda elde edilen verilere göre bor inşaat sektörü için müthiş bir kaynak olabilir. Bu çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre bor, zemin sıvılaşması olan yani kumlu ve inşaat yapmak için elverişli olmayan zemini dakikalar içinde sert kayaya dönüştürebiliyor. Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği laboratuvarında konu hakkında yapılan deney ve çalışmalarda sıvılaşma olan zemine bor uygulaması yapılarak zeminin kayaç yapıya dönüştürülmesi başarıldı. 15 yıldır gece gündüz demeden yürütülen çalışmalarda artık son evreye geçildi. 2023 yılı Eylül ayı itibariyle ekipler ülke genelinde işe koyulacak, borun doğal formu ve sahip olduğu güç sayesinde zemine birçok noktadan bu kimyasal verilerek binalar yıkılmadan zeminler sağlam hale getirilecek.
Maliyet Sadece 300 Bin TL Olacak
Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmakta olan Doç. Dr. Eyüphan Avcı, Çalışmalar kapsamında ilk iş olarak Bor’u toz halden katı bir forma getirdik. Sıvılaşma tespit edilen bir zemin doğru bir teknikle depreme dirençli hale getirebili. Yalnızca 10 dakika gibi kısa bir sürede katı bir hale getirdik. Tamamen yerli ve milli ürünler kullanarak 5-6 katlı bir binada zemin iyileştirme maliyeti takriben 600-700 bin TL’yi bulurken, geliştirilen bu malzemeyle maliyetler 200-300 bin TL civarına düşürülebilir ifadelerini kullandı.