Deniz suyunu içme suyuna dönüştüren taşınabilir cihaz

ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bir grup mühendis deniz suyunu temiz içme suyuna dönüştüren cihaz geliştirdi.

Deniz suyunu içme suyuna dönüştüren taşınabilir cihaz
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hergün yaşanan teknolojik gelişmeler, günlük hayatta gerek duyulan pek çok sıkıntının çözümüne çare oluyor. Uzmanlar insanlık için fayda sağlayacak çalışmalar yürütürken, buna bir yenisi daha eklendi. Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bir grup mühendis, şarj aletinden daha az güç tüketerek deniz suyunu içme suyuna çeviren taşınabilir (portable) arıtma cihazı geliştirmeyi başardı. Cihaz, arıtmanın ihtiyaç duyulabileceği her alanda bireylere kolaylık sağlamayı hedefliyor.

Küçük bir bavul büyüklüğünde olan cihaz, içerisinde barındırdığı teknoloji sayesinde denizin tuzlu suyunu temizliyor ve bu suyu içilebilir hale getiriyor. Mühendisler tarafından geliştirilen cihaz, bilhassa acil bir durumda su ihtiyacını karşılayabilecek yetenekte.

Tuzdan arındırma teknolojisine sahip bu kıymetli cihazın, temel çalışma mantığı iyon konsantrasyonu adı verilen bir işleme dayanıyor. Su kanalının üst ve altındaki çeperlerden geçen elektrik alanı kullanan bu arıtma cihazı; yüklü parçacıkları ve kirleticileri farklı bir kanala iterek temiz, içilebilir bir su üretiyor.

Cihaz, arıtma konusunda bugüne kadar piyasa da varlığını sürdüren tüm taşınabilir arıtma cihazlarından kendini farklı kılıyor. Suyun filtreden geçmesini gerektiren diğer portatif arındırma cihazlarının aksine bu cihaz, sudaki partikülleri ayırmak ve ayrıştırmak için elektrikten faydalanıyor. Böylece cihazın çalışma maliyeti, filtre değişimine gerek kalmadığından düşüyor.

Yeni geliştirilen bu arıtma cihazı, sahip olduğu düşük enerji ihtiyacı ve diğer arıtma cihazlarından farklı olarak sadece elektrikle filtre imkânı sunması avantajlarıyla küçük adalardaki topluluklar, gemiler ve uzun süreli askeri operasyonlar gibi sınırlı kaynaklara sahip tüm alanlarda ciddi bir kullanım potansiyeli taşıyor. Cihaz, sadece litre başına toplamda 20 watt güç harcayarak saatte 0,3 litre su arıtmayı başarabiliyor. Bu işlemler sonrasında ortaya çıkan su ise Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üstünde bir kaliteye sahip.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/lule-tasi-tozundan-gunes-enerjisi-hucresi-uretildi-106714/

Alıntı: https://kisadalga.net/haber/detay/deniz-suyunu-icme-suyuna-donusturen-cihaz-gelistirildi_29635

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.