Dolar 19,9662
BİST 4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22 °C
Az Bulutlu

Enerji depolama tesisleri düzenlemesi yürürlüğe girdi

12.12.2022
447
A+
A-

EPDK tarafından hazırlanan enerji depolama tesisleri düzenlemesi 19 Kasım’da yürürlüğe girdi Enerji depolama tesislerine yönelik çok önemli hususlar belirlendi.

Enerji depolama tesisleri düzenlemesi yürürlüğe girdi
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yenilenebilir enerji sektörünün çok uzun süredir merakla beklediği “enerji depolama tesisleri” düzenlemesi 19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak ülke genelinde yürürlüğe girdi. Enerji depolama tesislerinin nasıl lisanslandırılacağı ve enerji depolama sistemlerinin yapıları hakkındaki temel hususlar belirlendi. Yürülüğe giren yeni düzenleme ile depolama teknolojileri geliştiren yerli ve yabancı menşeili şirketlerin yatırımlarının artması amaçlanıyor.

Lisanslı ve lisanssız elektrik üretim tesislerine kurulan ve/veya kurulması planlanan depolama tesisleri artık “depolamalı elektrik üretim tesisi” olarak isimlendirilecek. Depolama tesisi olarak lisans almak isteyen şirketler bundan böyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuru yapmak zorunda.

Solar power plants in the dusk of the evening

Lisans sahibi olan şirketler, ürettikleri elektrik enerjisini şebekeye satmak yerine bataryalarda rahatça depolayabilecek. İstedikleri tarih ve saatte şebekeye rahatça satabilecek. Bu sayede üretici firmalara satış zamanı konusunda ciddi bir esneklik sağlanmış olacak. Başka önemli bir avantaj olarak da rüzgar, güneş ve hidroelektrik tesisi gibi kesintili olarak adlandırılan tesislerde doğa şartlarından dolayı yaşanan kesintiler depolama tesisleri sayesinde sağlanacak düzenli enerji sayesinde minimuma indirilecek.

19 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre depolama tesislerinin kapasitesi rüzgar için en az 20 megavat (MW), güneş için en az 10 MW seviyesinde olmak zorunda. Maksimum limit ise 250 MW olabilecek. Kurulu güce oranı ise en fazla yüzde 1 seviyesinde olmak zorunda. Depolamayla artan enerji kapasiteleri (YEKDEM) teşviki kapsamına alınıp bu kapsamda kabul edilecek.

Uluslararası Güneş Enerjisi Derneği Türkiye Bölümü Günder Yönetim Kurulu Üyesi Eren Engür, lisans başvurularının 2023’ün en geç ortalarında EPDK tarafından onaylanacağını duyurdu. Yeni yönetmeliğin, yılda 1GW üzerinde büyüyen güneş enerjisi sektörüne olumlu anlamda destek sağlayacağını ifade etti. Engür konu hakkında, “Güneş panelleri sayesinde günde ortalama yedi ile sekiz saat boyunca başarılı şekilde enerji depoluyoruz. Şimdi sıra geri kalan 17-18 saatlik enerji ihtiyacını, enerji depolama tesisleriyle kolayca karşılayamaya geldi.” dedi.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/turkiyenin-ilk-hibrit-enerji-santrali-projesi/

Alıntı: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221119-3.htm

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.