Dünyanın en güzel binaları listesi açıklandı

Dünyanın en güzide mimarlık ve tasarım dergilerinden olan Architectural Digest 2024 yılı için “Wow List“i açıkladı. Listede ülkemizden de bir bina var!

Dünyanın en güzel binaları listesi açıklandı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dünyanın en saygın mimarlık ve tasarım dergilerinin başında yer alan Architectural Digest geçtiğimiz günlerde “Harika Eserler” (Works of Wonder) Listesi olarak da adlandırılan “2024 WoW List’i” dünya geneliyle paylaştı. Yayınlanan listede, dünyanın dört bir köşesinden, günümüzün en cesur ve en yenilikçi mimari ve tasarım örnekleri bulunuyor. “2024 WoW List”inde; hem endüstriyel hem de şık tasarımından dünya genelinde büyük bir övgüyle bahsedilen İstanbul Modern’in yeni binası da bulunyor. Çağımızın en cesur mimari ve tasarım örnekleri arasında yer alan İstanbul Modern’in yeni müze binası Renzo Piano imzası taşımaktadır. İspanya, Meksika, Şili, Normandiya, Çin, İngiltere, Hindistan ve Amerika gibi dünyanın dört bir yanındaki mimari eserlerin bulunduğu listede İstanbul Modern listenin 3. sırada yer alıyor.

Listeye giren 18 muhteşem yapı, mimarinin sınırlarını zorlayan ve tasarım anlamında yeni ufuklar açan tarzlarıyla dikkat çekiyor. Bu yapılar, geleneksel ve alışılmış mimari anlayışları yeniden yorumluyor, sürdürülebilirlik ve çevre bilincini ilk sıraya çıkarıyor, ve topluma fayda sağlayacak yenilikçi çözüm alternatifleri sunuyor.

Gelin hep birlikte mimari de çığır açan günümüzün en muhteşem mimarlık eserlerini inceleyelim.

1-Galeria De Las Colecciones Reales-Madrid-İspanya

Kraliyet Koleksiyonları Galerisi olarak da bilinmekte olan Galería de las Colecciones Reales, son dönemde İspanya’daki en önemli müze projelerinden biri olarak kabul görmektedir. Madrid  Kraliyet Sarayı’nın hemen bitişiğinde bulunan müze, İspanyol Monarşisinin zaman süreci içerisinde geliştirdiği üst düzey koleksiyonculuk ve hamilik rolünün sonucu olarak, Ulusal Miras kapsamında gelecek nesillere aktarılmak istenilen koleksiyonların zenginliği ve çeşitliliğini gösteren mükemmel bir sanat eserleri seçkisine de ev sahipliği yapıyor. Gotik ve Barok mimari akımlarından ilham alarak tasarlanan ve hayata geçirilen müze binasında mimar Luis Mansilla ve Emilio Tuñón’un imzası bulunuyor.

2-Gran Acuario Mazatlan-Meksika

Altın rengi kumsallarıyla meşhur Mazatlán şehrinin artık en az kumsalları kadar güzel yeni ve ışıltılı bir binası var. Deniz keşfinin simgesi ve Latin Amerika’nın nam-ı şimdiden diğer kıtalara ulaşmış en önemli akvaryumu olan bu muhteşem güzellikteki mimari harikası bina, dünyaca ünlü Cortez Denizi’nin zengin yerel sularına özel olarak ziyaretçilerine derinlerin gizemlerine dair rakipsiz bir deneyim fırsatı sunuyor. Akvaryumun geleneklerini elinin tersiyle iten ve alışılmış mimari özelliklerin çok dışında Tatiana Bilbao Estudio tarafından tasarlanan bina, mimariyi doğayla kusursuz bir şekilde birleştiriyor.

3-İstanbul Modern-İstanbul-Türkiye

Kendine has boğaz manzarasıyla tüm dünyayı büyüleyen bu müze, yenilenen görünümüyle kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Renzo Piano tarafından tasarımı yapılan müze, dalgalı alüminyum panellerle kaplı uzatılmış gövdesiyle tam manasıyla bir gemiyi anımsatıyor. İçerisindeki geniş atriumlar, sergi salonları ve ışıl ışıl okuma salonları, sanatseverlere tarifi imkansız bir deneyim fırsatı vadediyor.

İstanbul Modern’in yeni binasının biraz önünde yer alan ve eskiden kamuya açık olmayan gezinti alanı, sahip olduğu benzersiz konumla ziyaretçilerin Anadolu yakası, Adalar ve Tarihi Yarımada’yı görmesine olanak sağlıyor. Hemen yanındaki Boğaziçi’nin zarif ve ışıltılı sularından ve ışık yansımaları esas alınarak tasarlanan müze binası, şeffaf zemin kat tasarımıyla, bu kendine has alanın niteliklerinden yola çıkarak deniz kıyısıyla Tophane Parkı arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor.

Zemin katta yer alan dairesel kesitli kolonlar ve mekanik bacalar bina içerisinde bir tür mimari manzara oluşmasına imkan tanımış oluyor. Tüm bu yapı bileşenlerinin dairesel kesitli formda olması, ışık ve gölge arasındaki geçişleri hem yumuşatıyor hem de kolaylaştırıyor. Tüm bunlara ilaveten açık ve koyu alanlar arasındaki renk geçişlerinin keskin olmaması, aydınlık ve güvenli bir atmosfer yaratmaya imkan sağlıyor.

Binanın ana kütlesinin hemen altındaki şeffaf cam çit, heykellerin dış mekânda sergileneceği alanların yanında çocuk atölyelerinin kurgulanacağı eğitim atölyeleri için de korunaklı ve kullanışlı hacimler sağlıyor.

4-John Randle Centre For Yoruba Culture And History-Nijerya

Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden olan Nijerya’nın Lagos kentinde yer alan John Randle Yoruba Kültür ve Tarih Merkezi, tarihi bir arşive sahip müze fikrinin ötesinde ziyaretçilerine çoklu duyusal bir deneyim yaşama fırsatı yaşatıyor. 18.000 m2 gibi oldukça geniş bir alana sahip bu kültür merkezi Yoruba kültürünün dünü, bugünü ve geleceğini bir arada göstermesi ve gelecek nesillere aktarması açısından da son derece önemli. Geleneksel mimari öğelerin referans olduğu çağdaş ve modern bir tasarıma sahip merkez Yoruba halkının tarihini ve kültürünü gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarıyor.

5-Lama Pavilion-Şili

Şili merkezli olarak faaliyetlerini yürütmekte olan mimarlık stüdyosu Pezo von Ellrichshausen, And Dağları’nın eşsiz güzellikteki manzarasını sunmak için Şili’nin Yungay kentindeki LAMA Pavillion’u tasarladı. Pavilion, ikisini bölen uzatılmış, dirsekli bir plakaya sahip iki istiflenmiş kuleden tasarlanmış. Kulenin orta kısmında, sığ bir yağmur suyu birikmesi için saçak yer alıyor. İçeride bulunan sarmal bir merdiven sayesinde izleme platformuna kolayca çıkılabiliyor. Ayrıca yalnızca merdivenle çıkılabilen bir karanlık oda ve çatı ocağı da bu yapı içerisinde bulunuyor.

6-Maroquinerie De Louviers-Normandiya

Ünlü moda evi Hermes’in Normandiya’daki yepyeni binası olarak faaliyet göstermekte olan Maroquinerie de Louviers, tasarımcı Lina Ghotmeh’in liderliğinde tasarlandı. Normandiya’nın merkezinde yükselen ve şaheser olarak kabul edilen bina, moda evinin hem ürünü hem de kendi çıraklık eğitim merkezi olan Louviers École Hermès des savoir-faire’nin bir uzantısı. Hermes’in bu muhteşem binası aynı zamanda zanaat geleneğini devam ettirmek ve çevre dostu inovasyonlarıyla E4C2 unvanını alarak zamanda düşük karbonlu bir öncülüğü üstlenmiş durumda.

7-National Archives Of Publications And Culture-Çin

Tarihi ve kadim ülke Çin’in Zhejiang eyaletinde hem kütüphane hem de müze olarak dizayn edilen National Archives of Publications and Culture (Ulusal Yayınlar ve Kültür Arşivi), Çin kültürünü onure etmek gayesiyle tasarlanmış yeni arşiv ağı aslında. Pritzker Ödülü sahibi Wang Shu ve Lu Wenyu tarafından tasarlanan etkileyici bina ışığı ve gölgeyi zarif bir koreografiye dönüştüren modern ve geleneksel formasyonların bir arada olduğu zarif bir yapı.

8-New Temple Complex-İngiltere

James Gorst Architects firması tarafından White Eagle Lodge için dizayn edilen bu çok inançlı topluluk kompleks sürdürülebilirlik bakımından bir tasarım ve mühendislik harikası. Halkın tamamına açık olan bina, merkezi bir avlu bahçesine bakan, revaklı bir yürüyüş yolu ile birbirine bağlanan ortogonal dünyanın her köşesinden ve inancından gelen ziyaretçileri ağırlamak üzere tasarlanmış. New Temple Complex tasarımsal açıdan ilhamını ise Amritsar’daki 16. yüzyıldan kalma Sih Altın Tapınağı’ndan alıyor. Bu muhteşem kompleksin içinde tapınak, kütüphane, şapeller, çok amaçlı bir topluluk salonu, halka açık fuaye ve mutfak yer alıyor.

9-Parimal Garden-Hindistan

Geçmişi oldukça eski olan ve 1940’lı yılların ortalarına dayanan bu yemyeşil ve eşsiz güzellikteki park ünlü peyzaj mimarlığı firması olan Prabhakar B. Bhagwat tarafından halka açık yeni yeşil alanı olarak baştan tasarlandı. Asya’nın en kalabalık ülkelerinden olan Hindistan’ın Gujarat eyaletinin Ahmedabad kentinin Ambawadi bölgesinde bulunan bu bahçe begonvil çardağı ve çeşmeler gibi yöresel ve geleneksel unsurları içerisinde barındırıyor ama aynı zamanda oldukça modern çizgilere ve öğelere sahip. Parimal Garden içerisinde meditasyon köşkü gibi özel yerler de yer alıyor.

10-Perelmen Performing Arts Center-Amerika Birleşik Devletleri

Sanatçılara ve sanatseverlere yenilikçi, çok disiplinli ve disiplinler arası çalışmalar yaratmaları için teatral tasarım olanakları ve yeni fırsatlar sunan Perelman Performing Arts Center aynı zamanda tiyatro, dans, oda operası, film ve medya için de bulunmaz bir nimet konumunda. Mimarlık firması olarak faaliyet göstermekte olan REX tarafından tasarlanan 138 metrelik kübik formdaki bu yapı 11 farklı tiyatroya izin veren hareketli duvarlarla olağanüstü esneklik sunarken, her performans için tamamen farklı bir ortam oluşturuyor.

Benzer İçerik

Alıntı:https://julesverne.com.tr/seyahat-blog/2024-wow-list/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.