Dolar 32,4375
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20 °C
Hafif Yağmurlu

İnşaat malzeme sanayinde siparişler arttı

Türkiye’nin inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılı Kasım ayında 2022 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 8,4 oranında önemli bir artış gösterdi.

İnşaat malzeme sanayinde siparişler arttı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu’nun 2024 yılı Ocak ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan rapora göre, inşaat sektöründeki büyüme Kasım ayında da hız kesmeden devam etti. 2023 yılı Kasım ayında yıllık bazda yüzde 8,4 oranında büyüme görülürken, üretim 22 alt sektörün 14’ünde arttı, yalnızca 8’inde geriledi.

Ocak-Kasım Döneminde Artış Yüzde 6,1 Oranında Oldu

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılı Ocak-Ekim ayları arasında ise yıllık bazda yüzde 6,1 oranın da büyüme gösterdi. Bu zaman diliminde en yüksek üretim artışı yüzde 33,4 oran ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Metal kapı ve pencereler üretimi ise yüzde 32,7 oranında arttı.

Ahşap inşaat malzemesi üretimindeki üretim artışı yüzde 21,9, hazır betondaki üretim artışı ise yüzde 15,4 oranında oldu.

Söz konusu zaman diliminde üretimde en yüksek azalış yüzde 12,7 oran ile inşaat camlarında yaşanırken, inşaat camlarını yüzde 12,1 oranındaki azalış ile seramik kaplama malzemesi takip etti.

Mevcut İşler Seviyesi Son Zamanların En Yüksek Seviyesine Çıktı

İnşaat sektörünün bilgisine sunulan rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi 2024 yılının başında ciddi sayılacak bir artış gösterdi. Bu minvalde, 2024 yılı Ocak ayı itibariyle mevcut işler seviyesi bir önceki ay olan Aralık ayına göre 8,2 puan gibi önemli bir sıçrama yaşadı. Bu periyotta mevsimselliğin yeni işler üzerindeki etkisi çok sınırlı kaldı. Böylece yeni yılın ilk ayı olan Ocak ayı itibariyle mevcut işler seviyesi son birkaç yılın en yüksek seviyesine çıkmayı başarmış oldu.

Yeni Siparişler 5,2 Puan Arttı

Alınan yeni iş siparişleri 2023 yılını gerileme eğiliminde kapatırken, 2024 yılının ilk ayında hatr-ı sayılır bir artış gerçekleşti.

Bu kapsamda yeni alınan siparişler endeksi Ocak-2024 itibariyle 2023 yılı Aralık ayına göre 5,2 puan arttı. İnşaat sektörü yeni ekonomi politikaları neticesi sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ile yeni maliyet/fiyat seviyelerini görmeye başladı.

Reel Kesim Güven Endeksi 2024 Yılı Ocak Ayında Artış Gösterdi

Yine aynı Aylık Sektör Raporunda, ekonomide başvurulan sıkılaştırma politikalarının, ihracat pazarlarındaki durgunluk ve jeopolitik gelişmelerin reel kesim güvenini etkilemeye devam ettiğine de vurgu yapıldı. Maalesef 2023 yılını en düşük seviyede kapatan reel kesim güven endeksi, 2024 yılı Ocak ayında yeniden 100 puanın üzerine çıkmayı başardı.  

Benzer İçerik:

Alıntı:https://www.imsad.org/haber/insaat-sektorunde-yeni-is-siparisleri-ocak-ayinda-52-puan-artti

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.