Dünyanın en ünlü mimarları tarafından yapılan 5 hatalı bina

Tasarladıkları kusursuz yapıtlar sayesinde tanıdığımız mimarlar bile aslında mükemmel değiller. İşte dünyanın en ünlü mimarları tarafından yapılan 5 hatalı bina

Dünyanın en ünlü mimarları tarafından yapılan 5 hatalı bina
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yeryüzünde kimse mükemmel değildir. Dünya çapında ürettikleri eşsiz eserler sayesinde ünlenmiş dünyanın en meşhur mimarları bile.

1-Fallingwater (Akan su), Frank Lloyd Wright

Su ve kuş sesleri arasında peri masalını andıran bu mimari eser Frank Lloyd Wright tarafından yapılmış. Bu hikayenin kötü kahramanı ise nem. Bu muhteşem yapıtı yaptıran Edgar Kauffmann, kısa bir süre sonra oldukça ciddi bir küf sorunu ile karşılaştı. Şelale üzerinde yer alan konsol, daha inşaat tamamlanamadan deformasyona uğramaya başladı ve yaklaşık 50 yıl sonra ciddi sapmalar meydana geldi. Hatta, inşaat çerçevesinin kaldırılmasıyla terastaki korkulukta oldukça ciddi iki büyük çatlak ortaya çıktı. Şimdilerde müze olarak kullanılan ev restore edilerek Pennsylvania Conservancy tarafından korunuyor. Sıkıntıya sebep olan konsolu desteklemek için ise metal kafesler ilave edildi. Ev yaşanan tüm sorun ve sıkıntılarına rağmen hala modern mimarinin bir başyapıtı olarak kabul edilmeye devam ediyor.

2-Palau de Les Arts Reina Sofia, Santiago Calatrava

İspanya Kraliçesi Sofia tarafından 2005 yılı içerisinde Valencia Operası resmi olarak açıldı. Yapıya kraliçeye ithafen “El Palau de les Arts Reina Sofia’ adı verildi. Valencia doğumlu dünyaca ünlü İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlanan opera binasının tamamlanması tam 14 yıl sürdü. Başlangıçta 300 milyon euro gibi devasa bir bütçe ayrılan bu kompleksin, maliyeti işin sonunda tam üç katına yanaştı. Belediyenin ise o kadar bütçesi yoktu. Bu iş için mimar Calatrava’ya yaklaşık 94 milyon euro hizmet bedeli ödendi. Opera salonundaki koltukların yaklaşık 150’sinin görüş açısının kapalı olduğu ve bilim müzesinin ilk yapıldığında yangın çıkışı ve engelli asansörü olmadan inşa edildiği düşünüldüğünde. Blanco, mimar Calatrava için ”Ona kendi hatalarını gidermesi için bile para ödendi” diyor.

3-Walt Disney Konser Salonu, Frank Gehry

Dünyaca ünlü mimar Frank Gehry, Los Angeles’ta yer alan Walt Disney Konser Salonu’nu tasarlamadan önce, Bilbao şehrinin simgesi kabul edilen Guggenheim müzesini tasarladı. Müzenin tasarımında, son derece ilgi çekici olan parlak titanyum kullanılmıştı. Disney konser salonu da buna benzer bir çalışma istedi ancak önceden öngörülemeyen bir şekilde, kavisli metal kaplama, güneş ışınlarını oldukça fazla yansıttı. Bu durum da aşırı sıcaklık yükselmesine ve trafiği de olumsuz etkileyecek şekilde çevreye ışık yansıtmasına neden oldu. Frank Gehry ve ekibi ise bu problemi çözmek için 180 bin dolarlık ilave bir bütçe harcamak zorunda kaldı.

4-Westside Bruennen, Daniel Libeskind

Alışveriş ve eğlence merkezi olaran tasarlanan Westside, İsviçre’nin beşinci büyük şehri olan Bern kentine uzanan bir otoyolda kentsel ölçekte bir projedir. Proje Libeskind tasafından tasarlanmış ve kısa sürede kentin en ünlü geçidi ve simgesi haline gelmeyi başarmıştır. Oldukça farklı mimarisi olan bu eserde aslında 2 büyük ve ciddi kaza yaşanmıştır. Alçıpan tavan ilk seferinde bir fastfood restoranın üzerine, ikinci seferde ise kapalı yüzme havuzuna yıkılmıştır.

5-Guangzhou Opera Center, Zaha Hadid

Uzakdoğu’nun yükselen yıldızı olan Çin’in Guangzhou şehrinde yer alan opera merkezinin hatasından bahsetmeden önce mimarını hoş görmemiz gerekiyor. Zaha Hadid’in ustalık eseri olan opera merkezinin herkesi büyüleyen tarafı ana salonunun yıldızlı gökyüzüne benzeyen eşsiz güzellikteki tavanı. O tavanın altında muhteşem bir performans izlemeyi kim istemez ki. Aman aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü binanın açılışından yaklaşık 1 yıl sonra tavandaki camlar yerinden çıkıp heryere düşmüştür. Başlangıçta Zaha Hadid’i bu konunun dışında tutmamızın ana sebebi ise bu hatanın bir mimari hatadan daha çok müteahhitlerin yanlış malzeme seçimininden kaynaklı bir hata olması.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/gorgusuz-milyonerler-tarafindan-yaptirilan-en-cilgin-10-yapi-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.