Alüminyumda rekor üretim sonrası sert düşüş
Alüminyum, Çin’de üretim rakamlarının Temmuz zirvesini yenilemesi sonrası diğer baz metallerle birlikte değer kaybetti.
Çin’de üretimin rekor seviyesini test etmesi hatta ve hatta rekor tazelemesi ile bazı bankaların baz metal finansmanlarını azaltma yönündeki hamlelerinin güveni zedelemesiyle, alüminyum diğer birçok baz metalle birlikte ciddi manada değer kaybetti.
Ulusal İstatistik Bürosu’ndan geçtiğimiz günlerde yayımlanan verilere göre, en büyük tedarikçinin Ağustos ayında alüminyum üretimi 2021 yılına oranla yüzde 9,6 artışla 3,51 milyon ton seviyesine yükseldi. Böylelikle, bu yılın Temmuz ayında görülen önceki zirve aşılmış oldu. Yılın ilk sekiz ayındaki üretim de yüzde 2,1 artışla 26,47 milyon ton seviyesine yükselmiş oldu.
Alüminyum fiyatları bu hafta başında Çin’in güneybatısında yer alan Sichuan ve Yunna eyaletlerinde yaşanan arz kesintilerinin piyasayı oldukça olumsuz etkilemesinin ardından elde ettiği kazançları geri vererek art arda üçüncü haftayı da ciddi kayıplarla kapatmaya hazırlanıyor.
Bu durum, artan enerji maliyetleri sebebiyle Avrupa’da üretim tesislerinin büyük çaplı kapanmaları hatta ve hatta iflasın eşiğine gelmeleri üzerine geldi. Cuma günü refarans alarak elde edilen veriler, yerel kapasitenin aralıksız genişlemesinden ötürü Çin arzının direncine işaret ediyor.
Çin arzında yaşanan artış, üreticilerin azalan tüketim talepleri, sürekli artan maliyetler, tedarik zincirinde yaşanan zorluklar, azalan üç aylık sevkiyatlar ve kazanç tahminleri konusunda uyarmaları nedeniyle kötüleşen küresel talep görünümüyle birlikte geliyor.
JP Morgan ve ICBC, Çin’de Metal Finansmanından Çekilme Kararı Aldı
JPMorgan Chase ve ICBC Standard Bank dünyanın en büyük bakır ticaret şirketi olan Maike Metals’in yaşadığı likidite krizi sonrası Çin’de metal finansmanından ivedilikle çekilme kararı aldı.
Marex’in ünlü analistlerinden Zenon Ho, konu hakkında geçtiği bir bilgi notunda bu durumun kredi likiditesi, artan finansman maliyeti ve borsalarla potansiyel olarak daha fazla metal teslimatı konusunda endişeleri ciddi manada arttırdığını ifade etti.
Cuma günü yayımlanan veriler dünyanın en büyük metal tüketicisi olan Çin’de, Ağustos ayında yavaşlamayı önlemeye yönelik hükümet tarafından teşvik paketinin devreye alınması sonrası perakende satışlar ve sabit varlık yatırım tahminlerini geride bırakarak ekonomik toparlanma emareleri gösterdi.
Ana Göstergelerden Emlak Piyasası Art Arda 12. Ayda da Düştü
Ancak metal talebinin ana sac ayaklarından olan emlak piyasası, konut fiyatlarının art arda 12. ayında da düşerek gevşemeye dair herhangi bir emare göstermedi.
Daha genel olarak ifade etmek gerekirse, enflasyonu soğutmak için aşırı büyüklükteki Federal Rezerv oranı artışlarına yönelik beklentiler, emtialar da dahil olmak üzere riskli varlıklarda güvenin aşırı zarar görmesine neden oldu.
Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/turkiyenin-ilk-hibrit-enerji-santrali-projesi/