Dolar 32,3290
BİST 8.982,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Takyidatlı tapu kaydı nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Gayrimenkul işlemlerinde isminin çok fazla geçtiği fakat pek çok kişinin anlamını bilmediği bir ifade olan takyidatlı tapu kaydı konusunu sizin için araştırdık.

Takyidatlı tapu kaydı nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Takyidat sözcüğü kelime anlamı olarak “ayrıntı-sınırlama” anlamına gelir. Takyidatlı tapu, tapunun ayrıntısını gösteren belgedir. Bu belge Takyidat Belgesi olarak da ifade edilmektedir. Biraz daha açık şekilde ifade etmek gerekirse; bir gayrimenkul üzerinde şerh, ipotek, haciz, intifa hakkı, irtifak hakkı, şufa hakkı, vefa hakkı, serbest dereceden istifade hakkı gibi durumlar söz konusu olabilir. Bunları açıkca gösterebilen veya bunların olmadığını açıkca gösteren belgeye de Takyidat Belgesi denilmektedir. Başka bir deyişle satın almak istenilen gayrimenkul üzerinde herhangi bir borç, haciz veya olumsuz bir durum olup olmadığını gösteren belgedir. Bu bakımdan takyidatlı tapu kaydı gayrimenkul için oldukça önem ifade eden bir belgedir. Çünkü satın almayı planladığınız gayrimenkul üzerinde irtifak, şerh veya beyan gibi olmusuz durumlar var ise bu durumlar gayrimenkulün kullanımına engel teşkil edebilir. Bu sebepten ötürü gayrimenkul satın almadan evvel takyidat belgesinin görülmesi azami derecede önemlidir.

Takyidat Belgesi Nasıl Alınır?

Gayrimenkul alımlarında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için oldukça büyük önem azr eden takyidat belgesini almak için birden fazla yol vardır. Hem Tapu Müdürlüğü’nden hem de e-Devlet üzerinden online olarak takyidat belgesi alınabilir. Tapudan takyidat almak için Tapu Müdürlüğü’ne şahsın bizzat müracaat etmesi gerekir. Bu belgenin temin edilebilmesi için öncelikle anlaşmalı olan bankalara takyidat harcının yatırılması gerekmektedir. Takyidat belgesine iskan (yapı kullanım) çıkarmak için ihtiyaç duyulmaktaysa söz konusu apartmanda bulunan her daire bağımsız olarak harç ücretlerini bankaya yatırması gerekmektedir. Takyidat Belgesini e-devlet üzerinden kısa sürede almak da mümkündür.

Takyidat Belgesi Kimler Tarafından Alınabilir?

Takyidat belgesinin temin edilebilmesi için ya malik sahibi ya da bu malikten hak sahibi olmak gerekmektedir. Bu iki kişi dışında 3. şahısların takyidat belgesi alması mevcut yasal düzenlemelere göre mümkün değildir.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/ev-alirken-tapu-masrafi-2022-yili-icin-ne-kadardir-106714/

Alıntı: https://medium.com/@tapuportal/takyidatl%C4%B1-tapu-nedir-takyidat-belgesi-nas%C4%B1l-al%C4%B1n%C4%B1r-c52dc09785fe

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.