Yükseltilmiş Döşeme Montajını Takiben Yapılması Gerekenler
Müteahhit Firmanın Dikkat Etmesi Gerekenler:
Yükseltilmiş döşeme montajı tamamlanıp, diğer imalatların devam ettiği durumlarda müteahhittin dikkat etmesi gereken hususlar da şu şekilde sıralanabilir;
1- Yükseltilmiş döşeme uygulaması tamamlandıktan sonra ilk 24 saat üzerinde bir işlem yapılmaması gerekmektedir.
2- Döşeme tamamlandıktan sonra üzerinde iskele gezdirilmemelidir. Eğer iskele kullanımı zorunlu bir durum söz konusu olacak ise iskele ayakları altına bir panelden daha geniş ve en az 18mm sunta plakalar yerleştirilmeli ve iskele bu plakalar üzerinde kaydırılmalıdır.
3- Döşeme üzerinde kesinlikli harç ,boya veya sulu malzemelerle çalışılmamalıdır.Çalışmanın zorunlu olduğu durumlarda çalışılacak alanın su geçirmez bir malzeme ile örtülmesi gereklidir.
4- Tamamlanmış ya da tamamlanmamış ama halı kaplaması henüz yapılmamış döşeme üzerinde işlem yaparken, çalışılacak alana yerleştirilecek kalaslar yardımıyla çalışılmalıdır veya geçişler sağlanmalıdır.
5- Yükseltilmiş döşeme üzerinde, yer değiştirmeler de, makine ve benzeri ağır eşyaların taşınmasında (özellikle ayaklı ve dar tabanlı eşyalar) küçük kaldıraçlar ve/veya transpaletlerden yararlanılmasında fayda vardır. Bu taşıyıcıların kullanılamaması durumunda, yükseltilmiş döşeme üzerine yerleştirilecek kalas ve benzeri objelerden yararlanılabilir.
6- Eğer yükseltilmiş döşeme sonrası diğer inşaat kalemleri devam edecek ise, malzemenin üzeri mutlaka kartonlar ve kalın naylonlar ile kapatılmalı, parke kaplı bir panel uygulaması yapılmış ise kaplamanın korunabilmesi için mutlaka talaş serilmelidir.
7- Döşemeden sonra alt tesisat işlerinin bitmediği durumlarda,açılması gereken panellerin az sayıya indirilerek gelişi güzel açılmaması,açılan panellerin numaralandırılarak tekrar yerine konulabilmesi,büyük bir alanın açılması gerektiğinde yükseltilmiş döşeme ekibinden bir sorumlu yardımı ile açılması gereklidir.
8- Altyapı sistemlerinin tamamlayıcısı olan plastik yıldız ve plastik kuşakların, panellerin yerinde çıkarılması ve/veya değiştirilmesi sırasında deforme olmamasına dikkat edilmelidir.
Son Kullanıcının Dikkat Etmesi Gerekenleri
1- Yükseltilmiş döşeme üzerinde, yer değiştirmeler de, makine ve benzeri ağır eşyaların taşınmasında (özellikle ayaklı ve dar tabanlı eşyalar) küçük kaldıraçlar ve/veya transpaletlerden yararlanılmasında fayda vardır. Bu taşıyıcıların kullanılamaması durumunda, yükseltilmiş döşeme üzerine yerleştirilecek kalas ve benzeri objelerden yararlanılabilir.
2- Altyapı sistemlerinin tamamlayıcısı olan plastik yıldız ve plastik kuşakların, panellerin yerinde çıkarılması ve/veya değiştirilmesi sırasında deforme olmamasına dikkat edilmelidir.
3- Alt tesisatlara ulaşılması gerektiği durumlarda, çıkarılan panelin numaralandırılması ve çıkarıldığı şekilde yerleştirilmesi tavsiye edilir.
4- Seçilen üst kaplama malzemesine göre panellerin bakımlarına dikkat edilmesi gereklidir.Bu konu ile ilgili detaylar ‘BAKIM’ başlıklı bölümde açıklanmıştır.
YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME İÇİN GENEL BAKIM TALİMATI:
• Yükseltilmiş döşemelerin alt ve üst temizliğinde döşeme direk su ile temas ettirilmemeli, alkali ve benzeri içerikli deterjanlar kullanılmamalıdır.
• Yüzeylerin korunması ve beslenmesi için kullanılacak cilanın parfüm ve ekstra parlaklık özelliklerini taşıması üst yüzeyin zarar görmesine neden olacağından bu özellikteki cilalar kullanılmamalıdır.
• Yüzeyler her zaman suyu alınmış nemli bir bezle silinmeli, zımpara kağıdı, soda, klorak içeren maddeler kullanılmamalıdır.
• Üst kaplaması laminat olan panellerde yün ve yün içeriği bulunan temizlik bezleri kullanılmalıdır.
• PVC kaplı paneller için üzerine kaplanmış PVC’nin bakım şartlarında yazılmış olan özellikler geçerlidir.
• Halı kaplı paneller için üzerine kaplanmış halının bakım şartlarında yazılmış olan özellikler geçerlidir. Eğer seçilen halı tabanında yıkamaya elverişli bir taban kullanılmış ise bu durumda halı derzlerine dikkat edilmeli buralardan su sızmasına izin verilmemelidir.Bu tür halılarda yıkama işlemi günlük yapılmamalı belirli periyotlarla işlem dikkatli gerçekleşmelidir.
• Sac veya folyo kaplı paneller üzerine yüzeyinde oluşacak zedelenmeleri kapatacak başka bir malzeme kaplanması durumunda üzerinde işlemler yapılabilir.Fakat sac yüzeyin direk kullanılması planlanan durunda sacın kesinlikle temizlenmesinde, zımpara kağıdı, soda, klorak içeren maddeler,çamaşır suyu tabir ettiğimiz temizleyiciler kullanılmamalıdır.
PVC Kaplı Panellerin Bakımı
İlk Temizlik
• Panellerin tozu arap sabunu gibi doğal temizleyicilerle ve nemli bir bezle alınmalıdır. İlk temizlikten 15 dk. sonra aynı işlem tekrar edilmesi ve yüzey kuru bir bezle kurulanmalıdır. Bu işlemlerden 2 saat sonra cila ya da yüzeyin ihtiyacı olabilecek besleyici krem uygulanmalıdır. Bir şart olmamakla birlikte (plastik laminat yüzeyler hariç) besleyici cilaların elle yüzeye uygulanması tavsiye edilir. Ancak cilanın solvent ve parfüm içermemesi gerekmektedir..
Islak temizlik yöntemleri en aza indirgenmiştir. Bunların yerine genellikle kuru ve nemli paspaslama uygulanır.
Günlük Temizleme Yöntemleri:
1. Vakumlu Temizleme
Elektrikli süpürge ve vakumlu temizleyiciler, zemindeki günlük toz ve kiri temizlemek için yeterli bir yöntemdir. Eğer yüzey parlatılmak isteniyorsa parlatıcı özelliği olan süpürgeler de kullanılabilir. Yüzey üzerinde herhangi bir leke oluşmadığı sürece elle yoğun cilalama gerekmemektedir.
Ulaşılması güç yerler için paspaslamanın yerine uygulanabilir.
Kaba toz ve kirin ön temizliği amacıyla uygulanabilir.
2. Kuru paspaslama
Kuru veya hafif nemli ip paspas, mikrofiber paspas veya tek kullanımlık paspas tercih ediniz. Ayrıca toz tutucu bir sıvıya daldırılmış paspas da kullanılabilir. Günlük olarak yapılmalıdır.
3. Nemli Paspaslama
Paspası, su veya seyreltilmiş bir temizleyici çözeltisiyle ıslatıp, sıkarak veya bir spreyle nemlendiriniz.
Zemin üzerinde su kalmamasına dikkat ediniz. 15-20 saniye içinde, yer kuru görünecek hale gelmelidir. Günlük olarak yapılmalıdır. Günlük temizliklerde sıvı parlatıcılar kullanılabilir. Nemli paspas yaparken temizleme suyunun içine doğal deterjan katılabilir.
4. Spreyli temizleme
Hafif kirler için kullanılır. Kabın içinde su ve nötr deterjanı karıştırınız.
Uygun hız yaklaşık 1.000 rpm’dir.
Bölgesel temizlikler için uygundur.
Leke temizleme ve fırçalama aynı işlemde yapılır.
5. Leke çıkarma
Temizlikle birlikte leke çıkarmadığı taktirde;
Nötr deterjanla beyaz/kırmızı naylon bir ped kullanınız. Ardından, temiz suyla siliniz.
• Yüzeysel lekerlerde fiber yada yün özellikli kuru bezlerle yapılacak cilalama yeterli olacaktır.
• Sigara ve yanıcı maddelerin oluşturduğu zedelenmelerde veya derin kesiklerde panellerin tekrar kaplanması yada değiştirilmesi gerekeceğinden üretici firma ile irtibata geçilmelidir.
HALI Kaplı Panellerin Bakımı
İlk Temizlik
• Halı yapıştıktan sonra ilk 12 saat üzerinde gezilmemesi ve temizlik yapılmaması tavsiye edilir.
• Karo halı ya da rulo halı kaplanmış zeminlerde, vakumlu elektrik süpürgelerinin yerine döner fırçalı elektrik süpürgeleri kullanılmalıdır.
• Halı yüzeyinde oluşacak lekelenmelerde mutlaka seçilmiş olan halının fabrika kullanım şartlarına uygun bakım ve temizliğinin yapılması gereklidir.
Günlük Temizleme Yöntemleri:
• Vakumlu ya da vakumsuz elektrik süpürgesi kullanılabilir.
• Yüzeydeki lekelenmelerde leke çıkarıcı kullanılmamalıdır. Leke çıkarma işleminde önemli olan lekenin farkedildiği anda işleme tabi tutulmasıdır.
• Halı yüzeyinde oluşacak lekelenmelerde mutlaka seçilmiş olan halının fabrika kullanım şartlarına uygun bakım ve temizliğinin yapılması gereklidir.
• Halı üreticileri genellikle halıların kuru köpük kullanılarak temizlenmesini önerirler,bu sistem panellerinde altta korunmasını sağlayacaktır.
• Eğer seçilen halı tabanında yıkamaya elverişli bir taban kullanılmış ise bu durumda halı derzlerine dikkat edilmeli buralardan su sızmasına izin verilmemelidir.
• Leke çıkarıcı köpüklerin yılda bir kere halı şampuanı ile birlikte kullanılmasında fayda vardır.
• Eğer seçilen halı tabanında yıkamaya elverişli bir taban kullanılmış ise bu durumda halı derzlerine dikkat edilmeli buralardan su sızmasına izin verilmemelidir.Bu tür halılarda yıkama işlemi günlük yapılmamalı belirli peryotlarla işlem dikkatli gerçekleşmelidir.