📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Klasik güneş panelleri tarih oluyor!

Klasik güneş panelleri için yolun sonu gözükmeye başladı. Karbon nanotüplü ve çift taraflı güneş paneli modelleri yüzde 97 oranında verimlilik sağlıyor.

Klasik güneş panelleri tarih oluyor!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

University of Cambridge, Çin Bilimler Akademisi, University of Surrey, Xidian Üniversitesi ve Zhengzhou Üniversitesi‘nde görev yapmakta olan bilim insanları, geleneksel güneş panellerinin maliyetlerini yüzde 70 oranında düşürebilecek yeni bir tür çift taraflı solar panel geliştirmeyi başardı.

Güneş Paneli Teknolojisinde Tarihi Dönemeç Maliyetler Yüzde 70 Oranında Düşüyor

Bu yeni tip güneş panelleri, karbon nanotüpler sayesinde geliştirildi ve bu yeni tip güneş panelleri sayesinde üretim maliyetlerinde büyük bir azalış sağlandı. Kullanılan Nanotüpler, panellerin hem ön hem de arka yüzeylerindeki elektrotlarda kullanılıyor.

Bu nanotüplerin çapı yalnızca 2,2 nanometre büyüklüğünde. 45 bin tanesi bile bir araya getirildiğinde bir kağıt parçasından daha ince bir yapı ancak oluşturabiliyorlar. Bu duruma rağmen, bu paneller metrekare başına 36 milliwatt elektrik üretebiliyor. Bu da metrekare başına takriben 360 watt demek. Geleneksel güneş panelleri metrekare başına yaklaşık 200 watt elektrik üretiyor.

Bu yeni tip çift taraflı solar panellerin geleneksel güneş panellerinden belli başlı farkları bulunmakta. Peki ama nedir bu farklar?

1-) Karbon nanotüpler kullanımı: Geleneksel güneş panellerinde büyük oranda silikon bazlı malzemeler kullanırken, bu yeni tip alternatif panellerde karbon nanotüpler kullanılıyor. Bu nanotüplerin çapı yalnızca 2,2 nanometre ve yüksek elektrik üretimi için optimize edilmiş formda.

2-) Düşük Maliyet: Karbon nanotüplerin tercih edilmesi, bu yeni tip panellerin geleneksel solar panellere oranla yüzde 70 daha ucuz olmasına imkan sağlıyor. Bu, üretim ve malzeme maliyetlerinde hatr-ı sayılır bir düşüş manasına geliyor.

3-) Yüksek Verimlilik: Bu alternatif paneller, çift taraflı yüzeye sahip olmaları ve nanotüpler sayesinde arka yüzeyde yüzde 97‘ye varan yüksek verimlilikle enerji üretiyor. Geleneksel güneş panelleri ise genellikle ön yüzeyde yüzde 75 ile yüzde 95 arasında verimlilik gösteriyor.

4-) Çift Taraflı Enerji Üretimi: Bu paneller, hem ön hem de arka yüzeylerde yüksek verimlilikte enerji üretebilir şekilde dizayn edilmiş. Bu durum, panellerin güneş ışığını daha efektif bir şekilde yakalayıp dönüştürmelerine imkan tanıyor.

5-) Geniş Uygulama Alanları: Bu panellerin geliştirilmesi, güneş enerjisini daha verimli ve ekonomik bir şekilde kullanma imkanı sağlıyor, bu da onların çeşitli ortamlarda ve farklı koşullarda kullanımını artırabilir.

Ortaya çıkan tüm bu farklılıklar, bu yeni geliştirilen panellerin güneş enerjisi sektöründe oyunun kurallarını değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunun başlıca kanıtı.

Çift taraflı solar paneller aslında yeni bir buluş olmasa da, bu nanotüplerle donatılmış alternatif paneller, arka yüzeyde çok daha fazla verimlilik sunuyor. Bu, direkt güneş ışığını ve çevresel yayılım ışığını etkin bir şekilde enerjiye dönüştürebilmelerini sağlıyor.

Bu güneş paneli alternatifi, güneş enerjisi teknolojisinde önemli ve büyük bir atılım olma ihtimaline sahip. Ayrıca geliştirilen bu yeni paneller çevreye duyarlı enerji çözümlerinin daha geniş ölçekte kullanılmasını da teşvik ediyor. Daha düşük maliyetlerle daha yüksek oranlarda verimlilik sunan bu teknoloji, güneş enerjisinin bugününü değiştirmeye ve yarınını şekillendirme potansiyeline sahip.

Benzer İçerik:

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.