Dolar 32,3752
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23 °C
Az Bulutlu

İnşaat sektöründe 3d baskı dönemi!

Avrupa’nın en büyük 3D baskı inşaat tekniğiyle yapılan binası olan The Wave House Veri Merkezi, sadece 140 saat gibi bir sürede tamamlandı.

İnşaat sektöründe 3d baskı dönemi!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Heidelberg’de bulunan The Wave House adlı veri merkezini özel kılan çok farklı bir sebep var, bu sebep; Avrupa’nın en büyük 3D baskılı binası olma özelliğine sahip olması ve inşasının yalnızca 140 saat sürmesi. 3D baskı teknolojisinde yaşanan bu sıra dışı gelişme, inşaat sektöründe bir milad olarak kabul ediliyor.

Avrupa’nın en büyük 3D baskılı binası ünvanının yegane sahibi olan The Wave House Veri Merkezi Binasının toplam alanı 600 metrekare ve COBOD International firması tarafından üretilen BOD2 yazıcısı kullanılarak saatte dört metrekare hızında basıldı.

Almanya’nın dünyaca ünlü Peri grubu tarafından koordine edilen bu proje, 2020’den beri inşaat sektöründe 3D baskı sınırlarını bir üst seviyeye çıkarmak amacıyla başlatılmıştı.

Bina, katman katman bir formda 3D yazıcı tarafından meydana getirildiği için oldukça farklı bir görünüme sahip. Veri merkezi olduğu için büyük pencerelerin tercih edilmediği yapının dış cephesi, 3D baskı malzemesiyle inşa edildi.

İnşaat firması, binanın dış duvarlarında dalgayı andıran bir görünüm meydana getirmek için 3D baskıyı tercih ettiğini belirtiyor. Bu tarz merkezlerin daha az güvenli kabul edilen banliyö bölgelerinde daha sık kullanılmasıyla, inşaat mühendisleri onların daha çekici görünmesini sağlarken aynı zamanda beklenen güvenliği de sağlayacağını düşünüyor.

Bu mega ölçekli projenin lansmanı bile şimdiden görenleri hayretler içerisinde bırakıyor ve önümüzdeki dönemde bu ve buna benzer hangi tür 3D baskılı binaların hayata geçirileceğine dair merak duygusunu körüklüyor. 3D baskı teknolojisinin, insanoğlu tarafından son dönemde bulunan en yaratıcı ve yenilikçi uygulamalarından biri olduğu düşünülüyor.

Bu ve buna benzer türdeki 3D baskı gelişmeleri, insan vücudunda da 3D baskı yapılması gibi yeniliklerle birlikte, gelecekte büyük ilerlemelere sahne olacak gibi duruyor.

Bu projenin hayal edildiği gibi tamamlanması, 3D baskı teknolojisinin inşaat sektöründeki potansiyelini gözler önüne seriyor ve gelecekteki yapısal tasarımlar için oldukça iddialı bir ilham kaynağı oluyor.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.