Her gökdelen neden rüzgar tüneli testinden geçmek zorunda

Gökdelenler boyutları sebebiyle her zaman dikkatleri üzerine toplamaktadır Peki ama onların rüzgâra karşı nasıl dayanıklı hâle getirildiğini hiç merak ettinizmi

Her gökdelen neden rüzgar tüneli testinden geçmek zorunda
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gökdelenler sahip oldukları yükseklik ve mimari detaylar sebebiyle her daim göz alıcı yapılar olmuştur ancak bu devasa yapıların rüzgâra karşı nasıl dayanıklı hâle getirildiği hemen hemen her mühendisin zihnini meşgul etmeketedir.

Her gökdelen, rüzgâr tüneli testlerini başarıyla ve sorunsuz bir şekilde geçmek zorundadır. Bu test süreci yapıların güvenliği ve dayanıklılığı açısından hayati öneme sahiptir.

Peki ama bu oldukça mühim olan test nasıl yapılıyor ve neden bu kadar hayati öneme sahip, detaylar yazımızda…

Rüzgar Tüneli Testlerinin Mazisi 1930’lu Yıllara Kadar Dayanıyor

New York’ da bulunan ve 1 Mayıs 1931 tarihinde açılan Empire State Building gibi gökdelenlerin tasarımında da rüzgâr tüneli testleri son derece önemli rol oynamıştı. Yüksek binalar boyut olarak daha cesur ve komplike hâle geldikçe testlerin önemi bir miktar daha arttı.

Normal şartlarda Rüzgar Tüneli Testleri, uçaklar veya Formula 1 arabaları gibi hızlı hareket eden nesnelerin aerodinamiklerini test etmek amacıyla kullanılıyor.

Bu Testler Nasıl Yapılıyor?

İlk iş olarak rüzgâr tüneli test merkezlerinde, binaların ölçekli modelleri yapılıyor. Farklı ölçeklerdeki rüzgâr hızları ve basınçları altında testler gerçekleştiriliyor. Bu testler, binaların rüzgâr yüklerine ne şekilde tepki verdiğini analiz eden sensörlerle donatılmış.

Elde edilen veriler neticesinde tasarım ekiplerine geri bildirim (feedback) sağlanıyor. Akabinde elde edilen veriler analiz edilerek binaların şekli ve yapısı hakkında kritik kararlar alınıyor.

Eğer rüzgâr yüklemeleri ve aerodinamik hesaplamalar bina yapılırken ihmael edilirse inşaat ve işletme sırasında büyük ve kalıcı sorunlarla karşılaşılabilir.

RWDI şirketi bu ve buna benzer testler konusunda küresel lider olmuş durumda. Burj Khalifa, Petronas Kuleleri, Shanghai Tower gibi birçok yüksek binanın inşasında bu firma kritik bir rol oynamıştı.

Testlerin Önemi Sadece Güvenlikle İlgili Değil

Rüzgar Tüneli testleri aynı zamanda karbon ayak izi ve maliyet optimizasyonu açısından da birçok önemli avantajlar sağlamakta. Doğru kurgulanan ve doğru yapılan bir rüzgâr tüneli testi bir binanın tasarımında %25-30 oranında karbon tasarrufu sağlama potansiyeline sahip.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://volkanatabey.com.tr/ruzgar-etkisi-altinda-yuksek-bina-tasarimi/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.