Çöller neden güneş panelleriyle kaplanmıyor?
Sahra Çölü 9 milyon km2 bir alanı kaplar ve yıllık 22 milyon TWh güneş enerjisi üzerine düşer Peki neden bu devasa enerji ile enerji sorununu çözmüyoruz?
Dünyanın en büyük ve en sıcak çölü olan Sahra Çölü, yaklaşık 9 milyon kilometrekarelik devasa büyüklükte bir alanı kaplamaktadır. Her yıl bu uçsuz bucaksız çöle yaklaşık 22 milyon TWh güneş enerjisi düşer. Bu rakam, tüm insanoğlunun yıllık enerji tüketiminin 100 katından daha büyüktür. Peki, ama neden bu muhteşem enerji potansiyelini kullanarak enerji sorunlarımızı çözmüyoruz? Detaylar yazımızda…
Normal ve sıradan günlerde dahi 80 dereceye varan sıcaklıklara ulaşan Sahra Çölü, ilk bakışta güneş enerjisi üretimi için mükemmel bir alan gibi görünebilir. Ancak çölleri güneş panelleriyle kaplamanın ve buradan enerji elde etmenin ciddi çevresel ve teknik zorlukları bulunmaktadır.
Güneş panelleri; temel çalışma prensibi olarak ışık parçacıkları yüzeylerine çarptığında ve yeterli enerjiye sahip olduklarında, elektronları kararlı bağlarından kopararak çalışır.
Elektronlar, kararlı formlarına geri dönmeye çalışırken elektrik enerjisi üretirler. Ancak güneş panellerinin ne kadar güç üretebileceği halen sınırlı bir durumdur.
Paneller, sadece belirli dalga boylarındaki ışıkla etkileşime girebilir ve aldıkları güneş ışığının yarısından fazlasını enerjiye dönüştüremezler.
Anti-reflektif kaplamalar ve panel yüzeyindeki desenler, gelen ışık parçacıklarının elektronlara çarpma ihtimalini artırıyor. Uygulanan bu teknikler, ticari güneş paneli verimliliğini düşük yüzdelerden %25 seviyesine deneysel modellerde ise %47 seviyesine kadar çıkardı.
Çöllerdeki Güneş Panelleri Aşırı Isınma Sorunu Yaşayabilir
Güneş hücrelerinin herhengi bir şekilde dönüştüremediği veya yansıtmadığı ışık, ısı olarak emilir ve bu da panelin verimliliğini önemli ölçüde azaltır.
Soğutma sistemleri, fanlar veya suyun hareketiyle güneş panelinin ihtiyaç duyduğu optimum sıcaklıkları korumak için büyük miktarda enerji kullanılabilir. Ancak tüm bu sistemler bile çöl ortamında çok daha fazla ısı emer.
Bu olumsuz durum, çok büyük olmayan güneş çiftliklerinde önemli sayılabilecek bir sorun teşkil etmeyebilir ancak Sahra Çölü gibi büyük bir alanı kaplamaya çalışırsak bu etki, bölgenin kendine has ikliminde köklü değişikliklere sebep olabilir.
Güneş çiftliklerinin inşası, yerel ekosistemleri belirli ölçülerde zaten bozmakta ancak bu kapasitede bir tesis, çöl peyzajını dramatik bir şekilde dönüştürebilir.