📢
wc maliyet hesaplama
WC Tadilatı Metraj ve Maliyet Hesaplama Sayfamız Açıldı! Ücretsiz Hesapla!
inşaat online hesaplama
Tüm Online Hesaplamaları Ücretsiz Kullanabilirsiniz. Online Hesapla!

Geleceğin enerji kaynağı yoksa insan mı?

İrlanda’daki bilim insanları, uzun süren çalışmalar neticesinde vücut ısısını enerjiye dönüştüren çevre dostu bir teknoloji geliştirmeyi başardı.

Geleceğin enerji kaynağı yoksa insan mı?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İrlanda Limerick Üniversitesi’nden bilim adamları yürüttükleri detaylı çalışmalar neticesinde, vücut ısısını enerjiye dönüştürme potansiyelini keşfetti. Gündelik yaşantımızda bilerek veyahut bilmeyerek önemli miktarda ısı üretmeyi başaran vücutlarımız, bu ısının büyük kısmını atmosfere geri bırakıyor. Ancak, yeni yapılan araştırmalar ve kapsamlı çalışmalar, bu atık ısının enerjiye dönüştürülmesi için umut verici bir teknoloji geliştirilmesine imkan tanıyor.

Vücut Isısından Enerji Üretimi Mümkün mü?

Araştırmaların başlıca hedefi, vücut ısısını toplamak ve bu ısıyı enerji olarak depolayabilecek cihazlar geliştirmek. Geliştirilen cihazlar, akıllı saatler, fitness takip cihazları ve GPS gibi giyilebilir teknolojiler için sürekli enerji kaynağı sağlayabilecek. Bu sayede, bu cihazlar daha uzun süre çalışabilir veya sürekli enerjiyle çevrelenebilir.

Doğa Dostu Teknoloji

Vücut ısısının enerjeye dönüştürülmesinde kullanılan başlıca teknoloji, termoelektrik etki. Bu termoelektrik etki sayesinde sıcaklık farkı meydana geldiğinde elektriksel potansiyel elde edilmiş oluyor. Ancak klasik anlamdaki termoelektrik malzemeler çevreye zararlı bazı kimyasalları içerisinde barındırıyor. Limerick Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ağaç ürünlerinden elde edilen lignin bazlı malzemelerle çevre dostu ve güvenli termoelektrik malzemeler geliştirmeyi başardı. Lignin aslında kağıt endüstrisinde yan ürün olarak ortaya çıkan doğal bir madde. Bu malzemeler, düşük sıcaklıklardaki atık ısılardan enerji üretmeye yarıyor.

Atık Isıyı Depolama Sorunu

Atık ısının enerjiye dönüştürülmesi kadar bu enerjinin depolanması da son derece önemli bir adım. Süperkapasitörler, bu kapsamda enerjiyi hızlı bir şekilde şarj edip boşaltabilen cihazlar olarak ön plana çıkıyor. Limerick Üniversitesi’ndeki özel bir ekip, lignin bazlı süperkapasitörler geliştirerek bu teknolojiyi çevre dostu hale getirmeyi uzun uğraşlar sonucunda başardı. Bu yeni süperkapasitörler, enerji verimliliğini artırmak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri minimize etmek için büyük bir potansiyel taşıyor.

Bu keşif, yalnızca giyilebilir teknolojiler için değil, aynı zamanda sanayi atık ısısını enerjiye dönüştürerek çevre dostu çözümler sunma noktasında da dev bir adım olabilir.

Benzer İçerik:

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.