Dolar 27,2164
BİST 8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 28 °C
Parçalı Bulutlu

Enerji aktarımında büyük devrim! Bir hayal gerçek oldu

13.07.2023
248
A+
A-

California Teknoloji Enstitüsü’ne (Caltech) mensup araştırmacılar Güneş enerjisini uzaydan Dünya’ya tek bir kablo dahi olmadan ışınlamayı başardı.

Enerji aktarımında büyük devrim! Bir hayal gerçek oldu
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Uzaya dayalı güneş enerjisi, bilim dünyasında çok uzun süredir gündemi meşgul etmekte. Bugüne kadar ki tüm denemelerde başarılı olamayan bilim insanları, kısa bir süre önce uzayda toplanan güneş enerjisini Dünya’ya iletmeyi başardı.

Maple Deneyi Sınırsız Yenilenebilir Enerji İçin Tüm Umutları Tazeledi

California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) adı verilen uzay kaynaklı prototiplerinin güneş ışığını toplamayı başardığını, hatta ve hatta elektriğe dönüştürdüğünü ve Caltech’in Pasadena kampüsünün çatısına kurulu mikrodalga alıcılarına ışınlamayı başardığını tüm dünyaya duyurdu. Uzaydaki güneş enerjisi panellerinin günün herhangi bir saatinde dahi güneş ışığını toplayabilmesi, potansiyel olarak sınırsız yenilenebilir enerjiye dair tüm umutları tazeledi.

Güç Aktarımı Düşük Yörünge Deneyi için Mikrodalga Dizisi (MAPLE) olarak adlandırılan deney, iki ayrı alıcı dizisini ve özel çiplere sahip hafif mikrodalga vericileri bünyesinde içermekte. Gücü iletmek için mikrodalgaların tercih edilmesi, bulut örtüsünün bir girişim oluşturmayacağı manasına da gelmekte.

Uzay Güneş Enerjisi Projesi’nin eş direktörü olan Ali Hajimiri, “Şimdiye kadar yaptığımız deneylerden elde ettiğimiz veriler sayesinde, MAPLE’ın uzaydaki alıcılara başarılı bir şekilde enerji iletebildiğini tescilldik. Bu kez de diziyi, enerjisini kadim gezegen Dünya’ya yöneltecek şekilde programladık” cümlelerini kullandı.

Bilim adamı, Elbette biz onu Dünya’da test etmiştik ama artık uzay yolculuğuna sorunsuz bir şekilde katlanabildiğini ve orada sıkıntısız çalışabileceğini biliyoruz” diye de ekledi.

Araştırmalar bu yöntem sayesinde “tıpkı internetin bilgiye erişimi demokratikleştirdiği gibi” enerjiye erişimi de farklı toplumsal kesimler arasında yaygınlaştırması ve enerjinin biraz daha özgür dağılımının gerçekleşmesi amaçlıyor.

Hajimiri’nin aktardığına göre bu yöntemle enerjiyi elde edebilmek için herhangi bir enerji iletim altyapısına da katiyen ihtiyaç duyulmayacak dedi.

Profesör Ali Hajimiri, sözlerini şu şekilde noktaladı; Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda kablosuz enerji transferini gerçekleştiremedi. Bunu esnek hafif yapılarla ve kendi entegre devrelerimizle rahatça yapıyoruz. Bu insanlık tarihi açısından bir ilk!

Benzer İçerik

Alıntı: https://www.caltech.edu/about/news/in-a-first-caltechs-space-solar-power-demonstrator-wirelessly-transmits-power-in-space

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.