Dünya’da bir ilk! Çin deniz üstü hibrit enerji sistemi kurdu

Asya’nın yükselen değeri Çin, bir açık deniz rüzgar türbini ile birlikte çalışan dünyanın ilk açık deniz güneş enerjisi sitemini kurmayı başardı.

Dünya’da bir ilk! Çin deniz üstü hibrit enerji sistemi kurdu
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Asya’nın yükselen yıldızı olan Çin’in yenilenebilir enerji konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olduğu yadsınamaz bir gerçek. Tüm dünya daha önce Çin’in hem rüzgar hem de güneş enerjisi üretme konusundaki başarılarına defalarca şahit olmuştu. Hem rüzgar hem de güneş enerjisi üretme konusunda ciddi avantajlara sahip olan ülke, artık kendi topraklarını da aşarak deniz üzerinde enerji üretmeye hazırlanıyor.

Hibrit enerji modeli deniz üzerinde ilk defa kullanılıyor

Tüm dünyanın mücadele etmeye başladığı iklim değişikliği hususunda en önemli çözüm yollarından biri olan güneş enerjisi sistemleri gün be gün tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. Temiz ve yeşil enerji üretimini arttırmak için geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüzer güneş panelleride enerji üretiminde tercih edilmeye başlandı.

Asyanın en güçlü ülkelerinden olan ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin, dünyanın en büyük açık deniz rüzgar tarlası projesini başlattı. Çin aynı zamanda dünyanın ilk deniz üstü hibrit enerji tesisini de devreye alarak kullanmaya başladı. Çin Halk Cumhuriyeti devletine ait bir kamu teşebbüsü olan State Power Investment Corporation (SPIC), bir açık deniz rüzgar türbini ile birlikte çalışan dünyanın ilk açık deniz güneş enerjisi sitemini kurmayı başardı.

Çin’in en büyük elektrik hizmeti veren 5 şirketinden biri olan State Power Investment Corporation (SPIC) firması aynı zamanda dünyanın en büyük fotovoltaik enerji üretim kuruluşu ünvanının da sahibi durumunda. Şu an pilot uygulama olarak denenen hibrit enerji sistemi, Çin’in doğusunda bulunan Haiyang sahilinde konumlandırıldı. Bu son derece yenilikçi proje, Norveç merkezli Ocean Sun firmasının patentli yüzen güneş enerjisi teknolojisini kullanıyor.

İki yüzer güneş paneli toplamda 0,5 megawatt enerji üretebilecek kapasiteye sahip. SPIC firmasının sahip olduğu rüzgar türbinindeki bir transformatöre bağlı olan paneller, rüzgar türbinine ait elektrik şebekesine bir deniz altı kablosu ile elektrik aktarıyor. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse denizcilik ve yenilenebilir enerji teknolojisini harmanlayan sistem sayesinde elektrik, yüzen gövdeden su altı kablolar aracılığı ile iletim kulesine gönderilecek.

Pilot uygulama başarılı olursa Çin Hükümeti, 2023 yılı içerisinde 20 MW’lık bir yüzer rüzgar-güneş enerjisi çiftliği inşa edilmesini planlıyor. Norveç menşeili Ocean Sun firması, Temmuz ayında proje için tescilli yüzen güneş enerjisi teknolojisini lisanlamış durumda. Bu proje literatüre ilk gerçek açık deniz güneş paneli olarak geçmeyi başardı.

Benzer İçerik

Alıntı:https://oceansun.no/spic-has-commissioned-worlds-first-offshore-wind-and-floating-solar-powerplant-in-shandong-china-utilizing-the-patented-ocean-sun-technology/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.