Dolar 32,4375
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20 °C
Hafif Yağmurlu

Çin Seddi ile ilgili hepinizi şaşırtacak 15 gerçek!

Bu yazımızda insanlık tarihinin en eski yapılarından olan Çin Seddi ile ilgili daha önce hiç duymadığınız gerçekleri siz değerli okuyucularımız için derledik.

Çin Seddi ile ilgili hepinizi şaşırtacak 15 gerçek!
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dünyanın en eski uygarlıklarından biri olan Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanan Çin Seddi; insan eliyle yapılmış dünyanın en eski ve en uzun savunma duvarı ünvanının yegane sahibidir. Bu içeriğimizde Çin Seddi ile ilgili daha önce hiç bir yerde duymadığınız, duyunca şaşıracağınız ilginç gerçekleri siz kıymetli okuyucularımız için derledik.

1-Çin Seddinin İnşaat Süresi 1800 Yıldan Fazla Sürdü

Dünyanın en uzun duvarı ünvanının sahibi olan Çin Seddi, Aslında Çinde ki yerli halkı düşmanlardan korumak için yapılmış ilk koruma duvarı değildi. Milattan Önce (M.Ö) 8. yüzyıla geri döndüğümüzde bu korunma maksatlı bariyerlerin asıl inşa edilmesindeki ana gaye göçebe toplumların saldırılarından yerli halkı korunmaktı. Qin Shi Huang, etraftaki bireysel hareket etmekte olan küçük beylikleri kendi çatısı altında toplayıp tüm gücü eline aldığında ve gerçek manada ‘Çin İmparatorluğu’nu kurduğunda; ülkesini ve halkını olası tehlikelerden daha iyi korumak için, 5000 km uzunluğundaki devasa büyüklükteki Çin Seddi’ni inşa ettirmeye başladı. Onun ölümünden sonra  yerine geçen diğer imparatorlar ve hanedan mensupları hangi hanedana bağlı olursa olsun, Çin Seddi’nin inşasına taviz vermeden devam ettiler. Çin Seddi’nin tamamlanması, milattan sonra 14- 17. yüzyıl arasındadır.

2-Tek Bir Duvardan Değil Birden Fazla Duvardan Oluşuyor

2. Tek bir duvardan değil, birçok duvardan oluşuyor.

Genel olarak Çin Seddi’nin bölünmeyen bir tane duvardan oluştuğuna dair yanlış bir inanış vardır. Gerçek ise biraz farklı. Çin Seddi bozulmamış yekpare bir duvar değildir. Bazı yerlerde parça parça olduğu bölümler bulunmaktadır.

3-Çin Seddi Herkesi Hayran Bıraktıracak Bir İnşa Malzemesine Sahip

Çin Seddi’nin yapımında büyük oranda toprak ve taş gibi sıradan inşaat malzemeleri kullanıldı. Ancak Çin Seddi’nin yapımını son derece ilginç hale getiren bir diğer unsur ise yapışkan pirincin harca eklenmesi. Günümüzdeki pek çok bilim insanı Çin Seddi’nin hala bu derece dayanıklı ve mukavemetli olmasının asıl sebebinin bu yapışkan pirinç olduğunu ifade ediyor.

4-Çin Seddi’ni Ülkelerinde Suç İşlemiş Suçlular Yaptı

Son dönemde yürütülen bilimsel çalışmalara göre, Qin Hanedanı zamanında, Çin Seddi’nin inşasını yapan insanlar; ülkede işledikleri çeşitli suçlardan ötürü buraya cezalarını çekmek için gönderiliyorlardı. Pratikte çoğunluk suçlu kişilerden oluşsa da, elbette bazı meslek ehli kişilerde bulunuyordu. Çalışan kişilerin suçlu mu meslek ehli mi olduğunu ayırt etmenin temel metodu ise suçluların saçlarını kazıtması, yüzlerinin karalı olması ve bacaklarının zincirle bağlı olmasıydı. Bu yapıda işçi olmak son derece tehlike ve riskliydi. Kimi araştırmalara göre yaklaşık 400.000 kişi bu süreç içerisinde hayatını kaybetti.

5-Ölüleri Huzura Erdirmek İçin Çin Seddi’ne Horozlar Getiriliyordu

Sırada son derece mistik bir ayrıntı var. Çin Seddi’nin inşası esnasında pek çok kişi yaşamını yitirdi. Ölen insanların aileleri o dönemki inançları gereği, ölen kişilerin ruhlarının bu yapı içerisinde sıkışıp kalacağını ve huzur bulamayacaklarını düşünüyordu. Ölen bu insanların ruhunu özgür kılmak ve huzura erdirmek için bir din adamı bütün Çin Seddi’ni bir horozla beraber dolaştı.

6-Antik Bir Şiirde Çin Seddi’nin İnşası Geçiyordu

Antik dönem Çin şiirlerinin tümünü içeren ve M.Ö 11-7 yüzyıllar içerisinde derlenen Shijing, kudretli bir Çin Hükümdarının ülkesini dış tehditlerden korumak için böyle bir duvar inşa edeceğini tahmin etmişti.

7-Çin Seddi Mitolojik ve Tarihi Figürleri Onore Ediyor

Çin Seddi’nde yer alan mabetler ve tapınaklar Çin tarihindeki önemli figürleri onore etmek için yapılmıştır. Han hanedanı zamanında yaşamış önemli bir komutan olan Guan Yu isimli bir generale ait tapınaklar inşa edilerek generalin ruhu onore edilmiştir. Ayrıca Çin Seddi’nin pek çok duvarlarında Budizm’in dört büyük kralı-Tianwang- için birçok özgün sembol yer almaktadır.

8-Çin Seddi Düşmanların Ülkeye Girişini Önlemede Çokta Başarılı Olamadı

Tarihi Çin Seddi’nin ana yapılış amacı düşman kuvvetlerin ülkeye girişini önlemek olsa dahi, tarih boyunca pek çok yabancı ordu bu duvarı aşmayı başararak ülkeye girmeyi başardı. Örneğin, 17.yüzyılda bu duvarı aşan Mançuryalılar ülkeyi işgal ederek Ming hanedanının sonunu getirdi.

9-Tarihsel Anlamda Çin Seddi Dünya Genelinde Oldukça Popüler

Çin Seddi, 20. yüzyıldan itibaren popülerliğini gün be gün arttırmakta. Günümüzde çok sayıda turist bu muhteşem duvarı ziyaret etmek için Çin’e seyahat ediyor. Çin Seddi’nin Asya ve Avrupalı ülkeler tarafından ilk kez fark edilmesi 19. yüzyıl itibariyle başladı. 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren gezginler ve seyyahlar evlerine döndüklerinde Çin Seddi ile ilgili farklı farklı hikayeler anlatıyorlar ve bu hikayeler onları dinleyenler tarafından fazlaca rağbet görüyordu.

10-Çin Seddi’nin Uydu Görüntüleri Yıllarca İnsanlar Tarafından Abartıldı

Milenyumlu yıllara gelmiş olsak dahi insanlar hala Çin Seddi’nin yapılışına dair tevatürler üretmeye devam ediyor. Çin Seddi’nin sahip olduğu yükseklik ve uzunluk sebebiyle bu seddin insan eli dışında dünya dışı varlıklar tarafından yapıldığı hatta ve hatta uzaydan dahi gözükmediğini düşünen kişi sayısı oldukça fazla. Ancak uzaya gitmiş çok sayıda astronota göre, Çin Seddi uzaydan kolayca gözlemlenebiliyor.

11-Orjinal Duvarı Oluşturan On Binlerce Duvar Yok Oldu

Günümüzde Çin Seddi’nin hala ayakta kalan duvarları takribi olarak 13.171 millik bir alanı kaplamakta. Her ne kadar günümüzde de boyut olarak hala son derece geniş olsa da yürütülen birçok araştırmaya göre inşasının tamamlandığı Ming hanedanı dönemine göre kapladığı alan epeyce azalmış. Yapılan araştırmalar neticesinde tahmini olarak 1200 millik kısmının yok olduğu düşünülmekte .

12-1960 ve 1970’li Yıllarda Çin Seddi’nin bazı parçaları Ev Yapımında Kullanıldı

Büyük Proleter Kültür Devrimi zamanında, Çin Hükümeti Çin Seddi’ne büyük zarar verdi Mao Zedong ve ona bağlı Kızıl Muhafızlar, Çin Seddi’nde kullanılan malzemelerin ev inşasında çok daha faydalı ve dayanıklı olacağını öne sürdüler. 1966 ve 1976 arasında Çin Seddi’nden bazı duvarlar yerlerinden söküldü ve halka ev yapma malzemesi olarak verildi.

13-Çin Seddi’nin Bazı Duvarları 2040 Yılını Görmeyebilir

21. Yüzyıl itibariyle Çin Seddi’nin dayanıklığına dair spekülatif ve kötü haberler her gün artmakta. Doğal felaketler ve insan kaynaklı tahribat sebebiyle Çin Seddi’nin bazı duvarlarının 2040 yılını göremeyeceği ve bazı duvarlarının maalesef yok olacağı düşünülüyor.

Bilhassa Çin Seddi’nin Gansu Bölgesinde yer alan kısmı bu riski ciddi manada taşıyor ve tehlike nedeni olarak ise Gansu eyaleti görülüyor.

14-Çin Seddi’nin Bazı Bölümleri Yeni Yeni Gün Yüzüne Çıkıyor

Geçtiğimiz yıllarda Çin Seddi’nin Moğolistan sınırında bazı yeni bölümleri keşfedilerek gün yüzüne çıkarıldı.

15-Çin Seddi Dünyada Pek Çok Farklı İsimle Tanınıyor

Çin Seddi tarih boyunca hep farklı farklı isimlerle anıldı. Amerikalılar Büyük Çin Duvarı, İngiliz ve Fransızların da içerisinde yer aldığı çok sayıda batı ülkesi Çin Duvarı, Çinliler ise Uzun Duvar ismini tercih ettiler.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.