Dolar 32,5139
BİST 9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

2022 Aga Khan mimarlık ödülünü kazanan projeler

Ağa Han Mimarlık Ödülü (Aga Khan Award for Architecture) 15. dönem (2020-2022) kazananları açıklandı Ödül kazananlar arasında 5 ülkeden toplam 6 proje bulunuyor

2022 Aga Khan mimarlık ödülünü kazanan projeler
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2022 yılı Aga Khan Mimarlık Ödülü’nün (AKAA) kazananları geçtiğimiz günlerde Cenevre’de açıklandı. Bu sene 45. yılı içerisinde yer aldığımız Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün (Aga Khan Award for Architecture) 15. ödül dönemine (2020-2022) aday gösterilen 463 adet projeden 20 projeyi Sibel Bozdoğan, Nada Al Hassan, Amale Andraos, Kader Attia, Kazi Khaleed Ashraf, Lina Ghomet, Francis Kéré, Anne Lacaton ve Nader Tehrani’den oluşan jüri komitesi kısa listeye almıştı.  Bu büyük jüri projeleri, coğrafi ve kültürel çeşitlilikleri, toplum katılım oranları, iyileşme kapasitesi ve toplumsal gelişmeye izin verme konusunda uzun süreli yetenekleri üzerinden değerlendirdi. Tüm dünyada modernizmin örneklerinin tarihi doku ile barışık olması ve tarihi dokunun korunması jüri için ilgi çekici oldu.

Bu yılki kazananların Lahore Shalimar Bahçeleri (1980), İstanbul Topkapı Sarayı (1983), Granada Alhambra (1993) gibi geçmiş kazananlar tarafından paylaşılan bir gelenekle uyumlu olmasına özen gösterildi.

Bu önemli ödülü kazanan 6 projenin 2’si Hindistan’da geri kalanları Endonezya, Lübnan, İran ve Senegal’de yer alıyor. İşte kazanan projeler şu şekilde:

Rohingya Mülteci Kampı Topluluk Merkezi Teknaf-Bangladeş

Myanmar’ın maruz kaldığı soykırımcı şiddetinden kaçan Rohingyalıları barındıran, dünyanın en büyük mülteci yerleşkelerinden biri olan Rohingya Mülteci kampı özellikle kadınların ve kızların güvenliği için inşa edildi. Yapımı tamamlanan 6 adet yapı Rizvi Hassan, Khwaja Fatmi, Saad Ben Mostafa tarafından tasarlandı.

Blimbingsari Havalimanı, Banyuwangi – Endonezya (Andramatin)

Standartlaştırılmış uluslararası havaalanı stilinden kaçınan bu yerel havalimanı, içeriğe duyarlı bir tasarım yaklaşımını kendine ilke edinmiş.

Blimbingsari Havalimanı, Endonezya Devleti’nin orta vadede yapmayı planladığı 300 adet havaalanı inşaatı da dikkate alındığında mimari açıdan oyun değiştirici olabilir.

Argo Modern Sanat Müzesi ve Kültür Merkezi, Tahran – İran (ASA North / Ahmadreza Schricker)

Ahmedreza Schricker Architecture North (ASA North)’un tasarladığı Argo Fabrikası Çağdaş Sanat Müzesi ve Kültür Merkezi, Tahran’da yıllar sonra yeni yapılan ilk sanat merkezi olması sebebiyle son derece mühim.

Niemeyer Misafir Evi’nin Renovasyonu Tripoli – Lübnan (East Architecture Studio)

Oscar Niemeyer tarafından tasarlanan ancak inşaatı yarım kalan pavyonun renovasyon projesi, East Architecture Studio tarafından yapıldı. Mimarinin onarım kapasitesinin muhteşem gücünü yansıtması bakımından son derece değerli

CEM Kamanar Ortaokulu, Ziguinchor – Senegal (Dawoffice)

Dawoffice tarafından tasarımı yapılan okul Senegal’in Thionck Essyl kasabasında inşa edildi.

İçerisinde alt yapı binalar, manzaralar ve mobilyalar barındıran Kamanar Ortaokulu bir çok şeyi de beraberinde getirdi. Bu projenin ana koşulları önceden var olan ağaç kanopileri ile dizayn edilmiş bir sınıf meydana getirme ve gölgelerinden hem öğrencilerin hemde öğretmenlerin faydalanmasını sağlamak.

Urban River Spaces, Jhenaidah – Bangladesh (Co.Creation.Architects / Khondaker Hasibul Kabir)

Topluluk ve toplumsallık merkezli proje, 250.000 kişinin yaşadığı koca bir şehirde, erişim ve kullanımı engellenmiş nehir ve kıyı alanlarının kamuya ve topluma kazandırılmasına odaklanıyor.

Benzer İçerik

Alıntı: https://yapidergisi.com/aga-khan-mimarlik-odullerinin-15-donem-kazananlari-aciklandi/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.