Dolar 28,9846
BİST 7.913,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8 °C
Az Bulutlu

Yasal kira artışına uymayan ev sahipleri için ne yapılmalı?

Kira zamlarına gelen yasal düzenlemelere göre ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? Yüzde 25 kira artışına uymayan ev sahibi için hangi işlemler uygulanmalı?

Yasal kira artışına uymayan ev sahipleri için ne yapılmalı?
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son dönemlerde başta İstanbul olmak üzere ülkemizin pek çok farklı şehrinde ev sahibi ile kiracı arasında kira konusunda anlaşmazlıklar maalesef artarak devam etmekte! Bilhassa kira artışı konusunda yaşanan bu anlaşmazlıklar son aylarda ülkemizin ana haber bültenlerinde gündem olmakta! Peki ama yapılan yasal düzenlemelerle yüzde 25 olarak tespit edilen kira artış oranına uymayan ev sahibi için ne yapılmalı hangi yollar izlenmeli? Böyle bir durumda hangi yol haritası takip edilmelidir?

Kira Artışına Uymayan Ev Sahibim İçin Ne Yapabilirim?

Son dönemde halen etkileri devam eden Covid-19 pandemisi ve ülkemizde yaşanmakta olan enflasyonist dönemden ötürü konut kiralarında ev sahibi ve kiracı arasında ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. 10 Haziran 2022 tarihinde konut kira artışı konusunda yasal düzenlemeye gidildi. Yürürlüğe giren yasal düzenlemeye göre 11/01/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa geçici madde eklenmiştir. Yürülüğe giren maddeye göre; konut kiraları 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle yenilenecek olan kiralar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerli sayılacaktır.

Ayrıca yine aynı yasal düzenlemeye göre; bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması durumunda değişim oranı geçerli kabul edilecektir. Uygulanmaya başlanılacak olan bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de aynen uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde düzenlenen sözleşmeler, fazla miktar açısından geçersizdir denilmiştir. 

Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

Normal şartlar altında kira zammına üst sınır 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden yapılır. Ancak yürürlüğe giren yasal düzenlemeden dolayı kira zam oranı yüzde 25 onanına sabitlendi. Bu oranı geçecek şekilde yapılan tüm yeni sözleşmeler kanun nezdinde geçersiz sayılacak. Yürülüğe giren bu kanun maddesi sebebiyle ev sahibi kiraya 2023 yılı dönemi boyunca en fazla %25 oranında zam yapabilir.

Ev Sahibi Kiracıyı Hangi Durumlarda Tahliye Edebilir?

Kiralanan konutun sözleşme süresinin 10 yılı geçmesi, kiraya veren ve kiraya verenin yakınlarının (1. dereceden) konut ihtiyacının olması, kiralanan konutta önemli ölçüde tadilat yapılması, kentsel dönüşüme başlanması, yazılı tahliye taahhütnamesinin bulunması, haklı bir gerekçeyle ihtar gönderilmesi, temerrüde düşülmesinde icra takibi başlatılması, kiracının hayatını idame etmesine imkan sağlayan başka bir taşınmazının bulunması, kiracının iflası ve diğer önemli gerekçeler ile kiracının tahliyesi mümkündür.

Kiracı Ev Sahibini Nereye Şikayet Edebilir?

Haziran ayı içerisinde yapılan kanuni düzenlemeye rağmen yüzde 25 kira artışına uymayan ev sahibi; Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.