İnşaat Hesaplamaları

Metraj, maliyet, işçilik, maaş hesaplama ve daha fazlası sizi bekliyor!

window Popüler
PVC Doğrama Hesabı
ribbed ironYeni
Donatı Tahvil Hesabı
Tüm Hesaplamalar

Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği mevzuatında değişiklik

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliklerde önemli değişiklik yapıldı.

Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği mevzuatında değişiklik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 16 Eylül tarihli Resmi Gazete’nin 33019 sayısında yayınlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” ile “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik”lerde bazı önemli değişiklikler yapıldı. Şantiye şeflerinin günlük olarak tutmak zorunda olduğu iş takip defteri, mobil uygulama ile dijital hale gelecek. Elektronik şantiye defteri sayesinde şantiye şefleri işlerin takibini an be an daha etkin ve rahat şekilde yapabilecek. Dijital defter, ilgili idarelerin de denetim işlerinin kolaylaşmasını sağlayacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” ile “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik”de yapılan değişiklik 16.09.2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliklerde yapı müteahhitleri ile şantiye şeflerinin çalışma kriterlerinde bazı önemli değişiklikler yapıldı.

Şantiye Şefleri Elektronik Şantiye Defteri Tutmaya Başlayacak

Şantiye Şefleri Hakkında yapılan Yönetmelik Değişikliği ile şantiye şeflerinin tuttuğu şantiye günlük defteri artık dijitalleşti. Genel müdürlük, şantiye defterini elektronik ortamda tutulabileceği mobil uygulamayı ülke genelinde devreye aldı. Bu uygulama, şantiye şeflerinin günlük hava durumunu, işin hangi bölümlerinde çalışıldığını, işin ilerleyişini, gelişmesini, ortaya çıkan engelleri, şantiyede fiilen çalışan işçiler ile kullanılan taşıt araçları, iş makine ve teçhizatın çeşit ve miktarlarını fotoğraflarla birlikte elektronik şantiye defterine kaydetmelerine imkan sağlayarak şantiye şeflerine büyük kolaylık sağlayacak. Bu düzenleme sayesinde şantiye şefleri üstlendikleri işlerin takibini an be an daha etkin şekilde yapabilecek. Mobil şantiye defteri ilgili idarelerin de denetim işlerini rahatlatacak. Elektronik şantiye defterinin tutulması 2026 yılından itibaren yasal açıdan zorunlu olacak. İdareler şantiye şeflerinin çalışmalarının tam zamanlı hizmet prensibine uygunluğunu da periyodik olarak denetleme şansına sahip olacak.

Yapı Kooperatiflerinin Geçici Yetki Belgesi İle Yapabilecekleri İşler Yeniden Tanımlandı

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmelik’te deönemli bazı değişiklikler yapıldı. Yapı müteahhitlerinin yeterlik belgelerini şirket bölünme ve şirkete ortak olma hallerinde de kullanabilmelerine yönelik kurallar düzenlenerek eklendi. Yapı kooperatiflerinin geçici yetki belgesi ile yapabilecekleri iş tanımları yeniden tanımlandı. Kooperatifler artık ortalama yapı alanı 10 bin metrekareye kadar olan inşaatları yeterlik sistemine tabi olmadan geçici belge ile üstlenmesi mümkün. Yapı müteahhitleri ve altyükleniciler daha önce yaptıkları işlerden elde ettikleri yapı ruhsatı ve kullanma izin belgelerine dayalı iş deneyimlerini yıl sonuna kadar doğrudan kullanma hakkına sahip olacak.

225 Bin 303 Şantiye Şefi Sisteme Kayıtlı Olarak Çalışıyor

Sisteme kayıtlı 225 bin 303 şantiye şefini yakından ilgilendiren yönetmelik değişikliği ile inşaat sektöründe yapı müteahhitleri ile şantiye şeflerinin niteliklerinin artırılması, işlerin kolaylaştırılması ve sektörde ortaya çıkan güncel ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor.

Benzer İçerik:

Alıntı:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/09/20250916-2.htm

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.