Dolar 32,4375
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Hafif Yağmurlu

Rüzgar enerjisi sektörünün 600 bin teknisyene ihtiyacı var

Küresel rüzgar enerjisi sektörünün gelişimini ve sürdürülebilirliğini devam ettirebilmesi için 2027 yılına kadar 570 bin teknisyenin istihdam edilmesi gerekiyor

Rüzgar enerjisi sektörünün 600 bin teknisyene ihtiyacı var
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dünya üzerinde son yıllarda fosil yakıt orjinli enerjiye alternatif olarak geliştirilen ve günden güne tüm dünya tarafından kıymeti daha iyi anlaşılan ve özellikle tercih edilmeye başlanılan yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi önemli ölçüde artarken bu artış eğilimi beraberinde bu alanlarda çalışacak personele duyulan ihtiyacı da aynı oranda arttırdı.

Küresel Rüzgar Organizasyonu (GWO) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından 20223-2027 yılları için hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde yayınlanan Küresel Rüzgar iş gücü Görünümü raporunda yer alan bilgilere göre, karasal ve deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi sektöründe yetişmiş çalışan ihtiyacı günden güne artış gösteriyor.

Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü raporuna göre; 2023 yılı içerisinde çok önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilen 1 TW kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin geçildiği ve önümüzdeki on yıl içerisinde 1 TW daha ilave rüzgar enerjisi kurma yolunda sektörün çalışmalarını yürüteceği, 2023-2027 yılları arasında inşaat, kurulum, işletme ve bakım işleri için toplam da 574.000’den fazla teknisyene ihtiyaç duyulacağı, ancak bu devasa büyüme rakamına ayak uydurmak için bu personel ihtiyacının yaklaşık %43’ünün sektöre ilk defa adım atacağı, ve yeni katılacakların eğitim ve işe alım hattından veya açık deniz petrol ve gaz gibi diğer sektörlerden transfer olacağının tahmin edildiği belirtiliyor.

Teknisyen Sayısında %17’lik Artış

Dünya genelinde toplam rüzgar enerjisi kapasitesinin sadece beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde içinde 1.500 GW’ın üzerine çıkması amaçlanıyor. Teknolojik alanlarda yaşanan gelişim ve hızla değişkenlik gösteren açık deniz rüzgâr piyasası tarafından yönlendirilen rapor, beş yıllık tahmin dönemi boyunca inşaat, kurulum, işletme ve bakım için gerekli rüzgâr teknisyenlerinin sayısında %17’lik gibi önemli sayılacak bir artış rakamı öngörüyor. 2023 yılından 2027 yılına kadar yeni rüzgâr enerjisi teknisyenlerinin sayısının yıllık bazda ortalama 48.800 kişi olarak artması bekleniyor. 

Bu büyüme rakamları, rüzgar enerjisinin hedeflediği genişlemeyi sağlamak için fazladan 84.600 teknisyene ihtiyaç duyulacağı manasına geliyor. Bu veriler ışığında, hayatın doğal bir gereği olan %6 yıpranma oranıyla, rüzgar endüstrisinin 2023 ile 2027 yılları arasında rüzgar endüstrisinden çıkması öngörülen teknisyenlerin yerini doldurmak için ilaveten 159.200 kişiyi işe alması gerekecek.

Sektörler Arası Geçişler İçin Büyük Fırsat

Önümüzdeki beş yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içerisinde ilaveten 243.800 (84.600+159.200) yeni teknisyenin işe alınması ihtiyacı, tam zamanlı eğitimden ve konvansiyonel sektör de dahil olmak üzere diğer sektörlerden geçiş yapacak yeni kişiler için bir dizi önemli kariyer fırsatı olduğunu gözler önüne seriyor.

Sonuç olarak, Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü 2023-2027 Raporu, sektörün hedeflediği rakamları hayata geçirebilmesi için ciddi bir istihdama ihtiyaç olduğunu ve tüm planlamaların bu gerçekler doğrultusunda yapılması gerektiğini gösteriyor.

Benzer İçerik

Alıntı: https://temizenerji.org/2023/10/11/2027-yilina-kadar-yaklasik-600-bin-ruzgar-teknisyenine-ihtiyac-var/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.