Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

963
A+
A-

Haberimizde emlak vergisinin kapsamı, emlak vergisi ödeme tarihleri, emlak vergisi nereye ödenir? gibi soruların cevabını bulabileceksiniz.

Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Konut satışları rekor kırmaya, konut fiyatları ise buna paralel olarak artmaya devam ediyor. Gayrimenkul sahibi olan ve/veya gayrimenkul satın almayı düşünenlerin merak ettiği emlak vergisiyle ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik.

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile kapsamı belirlenen; konut, arsa, iş yeri, arazi gibi taşınmazlar için yıllık olarak ödenen vergi türüdür.  Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanır ve üzerine tapu kaydı olan kişi (mülk sahibi) tarafından ödenir. Mülk sahibinin olmadığı istisnai durumlarda *intifa hakkı bulunanlar, intifa hakkı olan birinin de olmadığı durumlarda ise taşınmazı mülk sahibi gibi kullananlar vergiyi ödemekle yükümlüdür.  Bina ve arazi vergisi olarak iki çeşidi bulunan Emlak Vergisi yılda iki taksit olarak Mayıs ve Kasım ayında ilgili belediyelere ödenir. Emlak vergisi ödemeleri belediyelerin banka hesaplarından, hizmet merkezlerinden ve e-belediye üzerinden yapılabilir. Vergi ödemenizi yapmadan önce mutlaka ilgili belediyenin sayfasına girip ödeme noktalarıyla ilgili bilgi alınmasını öneririz. 

Bilinmesi Gerekenler 

-Gayrimenkul aldığınızda ilgili belediyeye alımın yapıldığı yıl içerisinde vergi bildirimi yapılmalıdır. Tapu tescil tarihinin yılın son çeyreğine denk geldiği durumlarda ise tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bildirim yapılması gerekmektedir.

-Gayrimenkul alım satımında müteselsil sorumluluk yaklaşımı geçerlidir. Satın alınan gayrimenkulünün bildiriminin satıcı tarafından yapılmadığı durumlarda alıcıdan geriye dönük vergi ve cezaları tahsis edilir. 

-Yasa tarafından belirlenen sürede beyanda bulunmayan kişi ve firmalara usülsüzlük ve vergi ziyan cezaları uygulanır. 

-Ölüm durumunda mükellefin vefat ettiği tarihten itibaren 3 aylık dönem içerisinde varislerin beyanda bulunması gerekir.

Benzer İçerik

Bizi desteklemek için youtube sayfamıza abone olabilirsiniz.

ETİKETLER:
admin
Merhaba ben Metehan Özdemir. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. 2005 yılından bugüne kadar sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarıma aralıksız devam etmekteyim…
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.