Dolar 32,4966
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Az Bulutlu

Depreme dayanıklı beton geliştiriliyor…

Bir grup bilim insanı, “depreme eğilimli yapıların sismik dayanıklılığını önemli ölçüde arttıran yeni bir fiber takviyeli beton formasyonu geliştirdi.

Depreme dayanıklı beton geliştiriliyor…
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kanada’nın en iyi 3 üniversitesinden biri olan British Columbia Üniversitesi’nde görev yapmakta olan bir grup araştırmacı; Depreme dayanıklı beton EDCC (Çevre Dostu Eğilebilir Çimentolu Kompozit) olarak tanımlanan yüksek mukavemet yeteneğine sahip, eğilebilir ve işlenebilirlik ile çelik gibi davranacak şekilde moleküler düzeyde tasarlanmış bir beton türevi geliştirmeyi başardı.

Geleneksel metodlarla dökülen iç beton duvarların yüzeyine püskürtüldüğünde, 2011 yılında Japonya’nın Tohoku kentinde meydana gelen 9.0-9.1 büyüklüğündeki deprem kadar yüksek sismik şiddetlere karşı binaların güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

British Columbia Üniversitesi’nde (UBC) İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Doktora Adayı olan Salman Soleimani Dashtaki yaptıkları deneyle alakalı olarak “Bazı duvarlara yaklaşık 10 milimetre kalınlığında bir EDCC tabakası püskürttük. Bu çoğu iç duvarı sismik şoklara karşı mukavetlendirmeye yeterliydi. Akabinde bu duvarları Tohoku düzeyindeki depremlere ve diğer deprem türlerine ve yoğunluklarına maruz bıraktık ve onları kıramadık.” diyerek EDCC’nin son derece başarılı bir uygulama olduğunu belirtti.

İçerisinde, çimento polimer bazlı lifler, uçucu kül ve diğer endüstriyel katkı maddelerini birleştiren EDCC, tüm bunlarla birlikte şaşırtıcı bir şekilde çevre açısından da sürdürülebilir formda. Geleneksel formülüzasyonla üretilen çimentonun aşağı yukarı yüzde 70’i, yaygın bir endüstriyel atık ürünü olan uçucu kül ile değiştirilir. Depreme dayanıklı bu beton bu özelliği sayesinde ayrıca sürdürülebilir bir form kazanmış oluyor.

UBC İnşaat Mühendisliği Profesörü ve Proje Sorumlusu olan Nemy Banthia konu hakkında yaptığı açıklamalarda “Bir ton çimento üretimi atmosfere takriben bir ton karbondioksit salınımı yaptığından ve dünya genelinde çimento endüstrisi küresel sera gazı emisyonlarının yüzde yedisine yakınını ürettiğinden bu oldukça acil bir gerekliliktir.” ifadelerini kullandı.

Depreme dayanıklı olarak geliştirilen bu yeni tip beton 2023 yılı sonbaharında Vancouver’daki Dr. Annie B. Jamieson İlköğretim Okulu’nun sismik güçlendirme çalışmasının önemli bir parçası olarak ilk kez fiili uygulamada kullanılacak. Geleceğe yönelik uygulamalar arasında, depremlerin sıkça görüldüğü Hindistan’ın Uttarakhand bölgesindeki Roorkee’deki bir okulun yenilenmesi ve İlk Milletler toplulukları için dayanıklı evler inşa edilmesi projeleri yer alıyor. Bilim insanları, bu yeni tip betonun çok çeşitli beton yapılara uygulanabileceğini ve ayrıca boru hatları, kaldırımlar, açık deniz platformları, patlamaya dayanıklı yapılar ve endüstriyel zeminlerin yapımında da verimli bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Yürütülen bu bilimsel çalışma, Kanada ve Hindistan arasındaki iş birliğini destekleyen bir araştırma şirketi olan Canada-India Research Centre of Excellence IC-IMPACTS tarafından finanse edilmektedir.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.