Depremde yıkılan bir binada hayatta kalmak…
Özellikle deprem olmak üzere, bir çok afet etkisi ile yıkılan binalarda hayatta kalmak için aşağıda belirteceğimiz hususlara dikkat ederek yıkılan binalardan en az hasar alarak hayatta kalma şansınızı artırabilirsiniz…
1- Eşyaların Altına Girmeyin, Yanına Yatın
Masa, sandalye gibi altı boş eşyaların altına girmek, yıkılan binanın yüksek beton yükü karşısında eşyanın ve altındaki insanların ezilmesine yol açar. Eşyaların altına girmek yerine, sağlam ve büyük olduğunu düşündüğünüz bir eşyanın yanına çökmek, size daha fazla hayat boşlukları oluşturacaktır. Seçilecek söz konusu bu eşyanın genişliğinin fazla olması tercih edilmelidir çünkü dar eşyalar deprem esnasında üzerinize devrilebilir.
2- Cenin Pozisyonu Alın
Depremde enkaz altında hayatta kalanlara bakıldığı zaman en çok bebekler ve hayvanların olduğu görülüyor. Bunun en önemli sebebi ise bebekler ve hayvanların tehlike anında içgüdüsel olarak cenin pozisyonu almalarıdır.
3- Yataktaysan Yanına Yuvarlanın
Gece uyurken depreme yakalananlar, hiç tereddüt etmeden yatağın yanına yuvarlanmalı ve yatağın yanında oluşacak yaşam üçgeninde hayatta kalmaya çalışılmalıdır.
4- Kapılardan ve Kiriş Altlarından Uzak Durun
Kapı ile kiriş altları ve yanları depremdeki en tehlikeli yerlerin başında gelmektedir. Çünkü, kirişler ve kapıların altında da, yanında da beklediğiniz zaman yüksek ihtimalle ya kirişin altında kalırsınız veya yana doğru kaysa bile döşemenin altında kalmanız büyük ihtimaldir. Bundan doları kapı ve kiriş altlarına veya yanlarına sığınmayın.
5- Merdivenlere ve Asansörlere Gitmeyin
Merdivenler ve asansörler deprem sırasında en tehlikeli yerlerindendir. Çünkü, bu kısımlar binanın ana taşıyıcısı ile birlikte yapılmadığı için depremde bina yıkılmasa bile merdiven veya asansörler çökebilir ve ciddi yaralanmalar yada ölümlere yol açabilirler.
6- Kağıt Yığınlarının Çevresinde Durun
Kağıt yığınları kolay sıkışmayacağı için, kağıt yığınlarının yoğun olduğu bölgelerde yaşam üçgenleri sıklıkla oluşur ve ofis ile iş merkezi gibi yerlerde depreme yakalananların çoğunlukla kağıt yığınlarının olduğu kısımlarda hayatta kaldığı gözlemlenmiştir.
7- Binanın Dış Konturuna Yakın Olun
Yukarıdaki kurallara uyarken, aynı zamanda binanın dış cephesine yakın olmaya çalışın. Çünkü, dış cepheye yakın olmanız kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracak ve dışarı çıkmanızı kolaylaştıracaktır. İç kısımlarda kalmanız çıkış yolunuzu zorlaştıracaktır.