Dolar 21,2491
BİST 5.372,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23 °C
Az Bulutlu

Asansör yapımı için tüm kat maliklerinin onayı gerekir mi?

Asansör bulunmayan apartmanlarda asansör yapılmak istenmesi durumunda tüm kat maliklerinim onayını almak şart mıdır? Asansör yapma kararı nasıl alınır?

Asansör yapımı için tüm kat maliklerinin onayı gerekir mi?
📢 Üye olmadan dosya (gold hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya hızlı dönüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yapım tarihi eski olan pek çok apartmanda asansör bulunmayışı evlerin değerini olumsuz yönde etkilemekte olup hatta ve hatta evlerin değerini düşürmektedir. Bu durumunun önüne geçmek ve evlerini daha değerli hale getirmek isteyenler ise apartmanlarına asansör yaptırmak istemektedirler. Ancak bir apartmanda asansör bulunmuyorsa ve bu apartmana asansör yapılmak isteniyorsa belirli kriterlerin sağlanması şarttır. Tüm bu kriterler sağlanmadan apartman yönetimleri tek başlarına karar vererek asansör yapımı işine girişemezler. Peki apartmanlarda asansör yapma kararı nasıl alınır ve bu kararın alınması için hangi kriterlere dikkat edilmelidir?

Asansörsüz Apartmanlarda Asansör Yapım Kararı

Halihazırda yürürlükte olan “Kat Mülkiyeti Kanunu” ortak kullanım alanlarını ve bu alanların yapımlarının nasıl olabileceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Apartmanlarda köklü ve ciddi bir değişiklik yapılacaksa bu değişikliğe dair karar noktası Kat Malikleri Genel Kurulu’dur. Bir apartmanda yapılması planlanan tüm yenilikler ve ilaveler için Kat Malikleri Genel Kurulu’nda karar alınması zorunludur. Asansör yapımı da bu ciddi ve köklü değişiklik kapsama girmektedir. Dolayısıyla asansör yapılacaksa, Kat Malikleri Genel Kurulu’nda bu gündem maddesi görüşülüp oylamaya sunulmalıdır.

Asansör yapımına dair, Kat Malikleri Genel Kurulu’nda karar çıkması için kat maliklerinin tamamının bu kararı onaylamasına gerek yoktur. Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile olumlu yönde alınacak bir kararla apartmanda asansör yapımına başlamak mümkündür. Bu şekilde karar alınması bile asansör yapımı için yeterli olacaktır. Tüm kat maliklerinin onay vermeleri gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Asansör Yapım Masrafları Kime Aittir?

Apartmanda asansör yapımına karar verilmesi halinde bu yapım işine ait masrafların kim tarafından ödeneceği de genellikle merak edilen konulardan biridir. Öncelikle bu masraflar kat-i suretle kiracılardan talep edilemez. Asansör yapım işine ait toplam masraf kat malikleri tarafından arsa paylarına göre oranlanarak ödenmesi gerekmektedir. Herhangi bir kat maliki asansör yapımı işine katılmamazlık yapamaz. Giriş katında oturanlar veya asansörü hiç bir şekilde kullanmayacağını ve asansörden faydalanmayacağını taahhüt edenler bu gerekçelerini ileri sürerek masraflara katılmamazlık edemezler. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat maliklerinin böyle bir yasal hakkı bulunmamaktadır.

Benzer İçerik

ETİKETLER:
Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.