Dolar 32,4768
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18 °C
Az Bulutlu

2022 fifa dünya kupası Katar ve stadyumları

2022 yılı Fifa Dünya Kupasına ev sahipliği yapan ilk Müslüman ülke olan Katar’da maçlara ev sahipliği yapan 8 muhteşem stadyumu sizler için inceledik…

2022 fifa dünya kupası Katar ve stadyumları
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm dünyanın büyük bir heyecan ve merakla beklediği dünyanın en büyük futbol organizasyonu olan FIFA Dünya Kupası, 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında Orta Doğu’nun yükselen yıldızı Katar’da düzenlendi. Bu muhteşem futbol şölenine ev sahipliği yapan ilk Müslüman ülke olan Katar, yeşil ve sürdürülebilir bir Dünya Kupası düzenlemeyi hedefledi. Bu doğrultuda sıcak iklim koşullarına uyum sağlamak ve maçı izleyecek olan futbolseverlerin rahatını sağlamak için organizasyona 8 farklı stadyum ile ev sahipliği yaptı. Hadi hep beraber her biri farklı kapasite ve özelliklerdeki bu 8 stadyumu inceleyelim.

1-Uluslararası Khalifia Stadyumu

Khalifia Stadyumu

Al Rayyan’da 1976 yılında inşaa edilen Khalifa Stadyumu, 2017 yılı içerisinde Dünya Kupası için yenilenerek 2022 yılı Fifa Dünya Kupası karşılaşmaları için hazır hale getirilen ilk stadyum oldu.

Uluslararası pek çok organizasyona ev sahipliği yapmış olan bu stadyum 40.000 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Sahip olduğu modern tasarım, teknolojik alt yapı ve kemerleri ile oldukça farklı çizgilere sahiptir. Stadyum içerisinde yenilikçi soğutma teknolojileri kullanılmış olup bu soğutma sistemleri sayesinde hem futbolcular hem de futbol severler için stadyum daha konforlu bir hale getirilmiştir. Ayrıca stadyuma eklenmiş olan devasa büyüklükteki çatı sayesinde optimum sıcaklık değerleri korunulmaya çalışılmıştır.

Bu muhteşem stadyum 6 grup maçına ve 3.lük maçına ev sahipliği yapmıştır.

2-Ahmed Bin Ali Stadyumu

Ahmed Bin Ali Stadyumu

2022 yılı Fifa Dünya Kupası için 2015 yılında yıkılıp 2016 yılında yeniden inşasına başlanan Ahmed Bin Ali Stadyumu çölde bir çadır olarak tasarlanmış ve 18 Aralık 2020’de açılmıştır. Stadyum vahşi doğanın kenarında konumlandırılmıştır. Stadyumun yeniden yapılması esnasında hem yeşile hem de sürdürülebilirliğe vurgu yapmak için yıkılan stadyuma ait malzemelerin %80’inden fazlası yeniden kullanılmış ve geri dönüşümü sağlanmıştır. Ayrıca bu yenileme çalışmaları esnasında çevreden sökülen ağaçlar, gelecekte tekrar dikilmek üzere korunmuştur.

Dış cephesinde Katar kültüründen esintileri görebileceğimiz stadyumda, İslam mimarisinde de sıklıkla başvurulan geometrik desenler özellikle tercih edilmiştir. Kullanılan bu Arap kültürüne özgü desenlerde çölün güzelliği, aile kurumunun önemi, yerel ve uluslararası ticaret gibi konulara vurgu yapılmaktadır. Ayrıca stadyum üzerinde kullanılan kalkan şekli, Al Rayyan’ın gücünü temsil etmektedir.

Bu farklı özelliklere sahip stadyum 40.000 seyirci kapasitesine sahip olup 6 grup maçına ve son 16 turundaki maça ev sahipliği yapmıştır.

3- Al Bayt Stadyumu

Al Bayt Stadyumu

Bu stadyum ismini Arapça ‘’ev’’ anlamına gelen ‘’Al Beyt’’ sözcüğünden almıştır. Bu stad 2022 yılı FIFA Dünya Kupası açılış maçı olan Katar-Ekvador maçına ev sahipliği yapmıştır.

Geleneksel bir Bedevi çadırını andıran bu devasa stadyum 60.000 futbolsevere ev sahiplği yapmaktadır. Çölün aşırı sıcağından korunmak için yerel halk tarafından kullanılan çadırlardan ilham alınarak tasarlanan stadyumda, geriye çekilebilir çatı sisteminin tercih edilmesi, gölge alan sağlanması ve son teknoloji soğutma sistemlerinin kullanılması ile optimum sıcaklık koşullarının en kısa sürede elde edilmesi amaçlanmıştır.

Yine Bedevi toplumunca tercih edilen ve taşınıp kurulabilen gerçek bir çadır gibi, stadyumda bulunan modüler tasarımlı koltukların taşınabilir olmasına özen gösterilmiştir. Bu modüler koltuk tasarımı sayesinde koltukların üst kısmı spor altyapısına gereksinim duyan ülkelere hibe edilecektir.

4-Al Janoub Stadyumu

Al Janoub Stadyumu

Tasarımı dünyaca ünlü mimarlık şirketi olan Zaha Hadid Architects’e ait olan 40.000 kişi kapasiteli Al Janoub Stadyumu, denizcilikten izler taşıyan özgün mimarisi ile oldukça dikkat çekiyor. Stadyumun bulunduğu Katar’ın Al Wakrah şehri dalış ve balıkçılık faaliyetleri ile ünlü. Al Janaub Stadyumu Katar’ın ahşap Arap yelkenlisinden büyük izler taşımaktadır.

Katar’ın sahip olduğu aşırı sıcak ve nemli iklimin stadyumda oluşturacağı sıcak havayı dışarıda tutabilmek için stadyumun çatısı, stadyumun etrafındaki hava akımlarını yönlendirebilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca stadın çatısı güneş ışıklarını yansıtabilmesi için özellikle açık renkte tercih edilmiştir.

Stadyum içerisinde ise tribünlerde maç izleyenlerin konforunu sağlamak ve serin tutmak için koltukların altına havalandırma sistemi yerleştirilmiştir. Ayrıca bu stadyumda maç esnasında futbolcuların sıcak ve nemli havadan etkilenmemesi için soğuk hava püskürtme teknolojiside kullanılmıştır.

Stadyumun turnuvanın bitiş tarihi olan 18 Aralıktan sonra yerel bir topluluk mekanı olarak kullanılması hedefleniyor.

5-Education City Stadyumu

Education City Stadyumu

Katar’da üniversitelere ve eğitime yaptığı ciddi yatırımlarla bilinen Qatar Foundation’ın bulunduğu Eğitim Şehri’nin merkezinde yer alan stadyum, kaliteyi ve dayanıklılığı temsil eden elmas benzeri tasarımı ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Tasarımı ve cephesi sebebiyle ‘’Çöldeki Elmas’’ olarak da isimlendirilen stadyumun cephesinde yer alan üçgenler sayesinde, güneş konumunu değiştirdikçe insanlara cephenin renginin değiştiği hissiyatını veriyor.

40.000 kişinin maç izlemesine imkan sağlayan bu stadyumda, sürdürülebilirlik açısından örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır. Stadyumun yapımında %25 geri dönüşümlü malzeme kullanılmıştır. Bu stadyum Küresel Sürdürülebilirlik Değerlendirme Sistemi tarafından ülkede 5 yıldız verilen ilk spor kompleksi ünvanının sahibi olmuştur.

6 grup, son 16 turu ve çeyrek final maçları bu stadyumda oynanmıştır.

6- 974 Stadyumu

974 Stadyumu

Dünya Kupasına ev sahipliği yapan 8 stadyum içerisinde en yenilikçi ve en sıra dışı tasarıma sahip olan stadyum olan 974 Stadyumu, konteynerlerden inşa edilmiştir.

İsmini Katar’ın uluslararası telefon alan kodu olan 974 sayısından alan stadyumun inşaasında, toplam 974 adet nakliye konteyneri kullanılmıştır. Doha’nın doğu kıyısında yer alan stadyumun eski ismi Ras Abu Aboud Stadyumudur.

Mekanın özgün tasarımı sebebiyle, klasik stadyumlara nazaran daha az inşaat malzemesi kullanılmıştır. Ayrıca stadyumun konumunun deniz kıyısında olması sebebiyle elde edilen doğal esinti, stadyumun soğutma sisteminin yükünüde belli oranlarda hafifletmiştir.

40.000 seyirci kapasiteli stadyum, kullanıldıktan sonra tamamen sökülebilme özelliğine sahip. Stadyumu farklı kılan bir başka özellikte Dünya Kupası tarihinin ilk portatif stadyumu olmasıdır. Stadyum ilerleyen bir kaç ay içerisinde tamamen sökülerek deniz kıyısında yaşamakta olan yerel halk için geliştirilecek farklı projeler için kullanılacak.

6 grup maçı ve son 16 turu maçı bu stadyumda oynanmıştır.

7-Al Thumama Stadyumu

Al Thumama Stadium

Stadyumun tasarımında Müslüman kültürünün en önemli aksesuarlarından olan takkeden esinlenilmiştir. Stadyum 40.000 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Al Thumama Stadyumu ismini bulunduğu bölgeden alıyor. Aynı zamanda stadyumun ismi, bu bölgede yerel olarak yetişen bir ağacın adıylada aynıdır.

Stadyumun oturma kapasitesi kısa süre içerisinde yarıya indirilerek, karma kullanımlı bir eğlence tesisi yapılması hedefleniyor. Stadyumun üst kısmında ise bir butik otel yapılacak.

Stadyumda yeşil alan olarak ayrılmış alanları sulamak için geri dönüştürülmüş su kullanılmakta ve klasik bir stadyuma göre %40 daha fazla tasarruf sağlanmıştır.

Bu çevreci stdayumda 6 grup maçı ve son 16 turu maçı yapılmıştır.

8-Lusail Stadyumu

Lusail Stadyumu

80.000 kişilik seyirci kapasitesi ile Dünya Kupasına ev sahipliği yapan 8 stadyumdan en büyüğü olan Lusail Stadyumu, açılış ve kapanış seremonilerine ev sahipliği yapan staddır.

Doha’ya ait geleneksel lambada gözüken ışık ve gölge etkileşiminden esinlenen tasarımı ile tüm dikkatleri üzerine toplamayı başaran stadyumun cephesinde Arap ve İslam dünyasıa ait motifler bulunmaktadır.

Dünya Kupasının tamamlanmasıyla birlikte bu stadyum, yeni inşa edilen çağdaş Lusail şehrinin merkezi olarak her türlü toplumsal ihtiyacı karşılayacak şekilde donatılacaktır. Stadyumun dönüşümüyle birlikte İçerisinde okullar, mağazalar, kafeler, spor tesisleri vb. bulunan çok amaçlı bir merkez elde edilecektir. Stadyumun içerisinde bulunan 80.000 adet koltuk ise başka spor tesislerine hibe edilecektir.

Benzer İçerik

Alıntı 1: https://www.goal.com/tr/galeri-listesi/katar-da-dunya-kupasi-maclari-hangi-stadyumlarda-oynanacak/bltfc811d914630749c#cs62b252c55d35c4cf

Alıntı 2: https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.