Dolar 32,3666
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21 °C
Az Bulutlu

Türk müteahhitlik firmaları yeni pazar arayışında

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin İnşaat Sektörü Analiz Raporuna göre inşaat sektörü hem yurt içinde hem de yurt dışında ciddi bir arayış içerisinde

Türk müteahhitlik firmaları yeni pazar arayışında
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

2022 yılının ilk çeyreğine yönelik, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) “İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda” inşaat sektörünün faal olduğu pazarlarda daha aktif olması ve faaliyet alanlarını arttırması için yeni pazar arayışını hızlandırması gerektiği belirtilmiştir. Bilhassa son dönemde Cumhurbaşkanlığı nezdinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a yapılan ziyaretlerden olumlu sinyaller alındığı ve bu ülkeler ile ilişkilerin düzelmesinin inşaat sektörü anlamında büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanmakta olan savaş ile bilhassa Ukrayna ve Rusya daki yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde bölgesel kaybın yaşanmasının kaçınılmaz gözüktüğüne dikkat çekilen raporda, Sektörün faal olduğu mevcut pazarlarda daha aktif olması ve ivedilikle yeni pazar arayışını hızlandırması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu kapsamda dış politikada Arap yarımadası ile yaşanan olumlu hava ile 30-31 Mart 2022 tarihlerinde DEİK&TMB iş birliğinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) düzenlenen müteahhitlik heyeti ziyareti öne çıkmış ve bu ülkelerde salgın nedeniyle durdurulan/veya durma noktasına gelen projelerin hayata geçirilmesi sürecinde Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerince Türk müteahhitler ile çalışmak arzusunda oldukları belirtilmiştir.

Yine aynı raporda; bölgede Türk Müteahhitlik firmaları için bir diğer önemli pazar konumunda olan Suudi Arabistan ile yumuşayan ilişkilerin firmalarımızın faaliyetlerinin arttırması açısından da çok önemli olduğu belirtildi.

3.1 Milyar Dolarlık Yeni İş

Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan verilere göre Türk müteahhitlik firmaları, 2022 yılının ilk çeyreğinde 74 adet irili ufaklı projeyle 3.1 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaşmayı başardı. Böylece Türk inşaat sektörünün 1972 yılında Libya ile yurtdışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı uluslararası proje portföyü büyüklüğü, 131 ülkede gerçekleştirilen 11 bin 211 adet projeyle toplam 457.1 milyar dolar oldu.

Kısa vade/yıllık yeni proje hedefi geçtiğimiz yıl yurtdışında müteahhitlik hizmetlerinde 30 milyar dolar olarak revize edilmiş, orta vadede ise bu hedeflere ait rakamın 50 milyar dolar seviyesine çekilmesi amacı öngörülmüştü. Ancak Türk müteahhitlik firmalarının müteahhitlik hizmetleri açısından en güçlü olduğu Rusya ile son dönemde üstlendiği projeleri düzenli biçimde artırdığı Ukrayna arasındaki artan gerilim ve bu gerilimin akabinde oluşan savaş hali, sektörün yurtdışı faaliyetleri üzerinde büyük belirsizlik yarattı.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/rus-ukrayna-savasinin-turk-muteahhitlere-etkisi-106714/

Alıntı: https://www.ekonomiankara.com/turk-muteahhitler-yeni-pazar-arayisinda/2788/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.