Yapı Denetimi Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar İmkanları Nedir?
› Forumlar › İnşaat Sektörü › Yapı Denetim › Yapı Denetimi Bölümünden Mezun Olanlar Ne İş Yapar İmkanları Nedir?
Etiket: Yapı Denetimi Bölümü
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Sizler için 2 yıllık Yapı Denetimi bölümü iş olanaklarını ve iş alanlarını derledik.
Bu yazımızda 2 yıllık Yapı Denetimi bölümü çalışma alanları, iş alanları, iki yıllık Yapı Denetimi bölümü dersleri, DGS bölümleri, Yapı Denetimi maaşları gibi konularda ayrıntılı bilgiler verdik. Ayrıca Yapı Denetimi mezunları nerelerde çalışır, Yapı Denetimi mezunları ne iş yapar, ne kadar maaş alır, iş imkânları geniş midir, 2 yıllık Yapı Denetimi bölümü nasıldır gibi birçok sorunuza tatmin edici cevaplar verdik. Bunların yanında 2 yıllık Yapı Denetimi bölümünün hangi puan türü ile alım yaptığını da belirttik. 2 yıllık Yapı Denetimi hakkında bilgi almak için, aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak, sorularınızı da sorabilirsiniz.2 Yıllık Yapı Denetimi Bölümü Hakkında Bilgi
Bölüme YGS puanı ile öğrenci alınır. Yapı Denetim Programı öğrencileri 4.yarıyıl sonunda Dikey Geçiş sınavı (DGS) ile dört yıllık İnşaat Mühendisliği lisans programına geçiş yapabilirler.2 Yıllık Yapı Denetimi Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır?
Bölümden mezun olanlar, çalıştıkları kurumlarda aşağıdaki iş ve işlemleri yerine getirirler.
-12.08.2001 tarih ve 24491 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” uyarınca, mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında; Hazırlanan projelerin mevzuata uygunluğunu, detay ve hesapların doğruluğunu ve proje sahiplerinin sicil durum belgelerinin varlığını denetler. Varsa eksik ve hataların düzeltilmesini sağlar. Eksik ve hatası bulunmayan projeleri onaylar.
-Mühendis tarafından kendisine verilen ölçme, hesap, proje, vb. denetim işlerini yapı denetim mühendisinin sorumluluğu altında yapar.
-Görevlendirildiği, kendisi tarafından ölçülen ve düzenlenen röleve, ataşman, tutanak, kesit, proje vb. evrakı paraf ederek, incelenip imzalanmak üzere mühendise verir.
-Yer teslimi yapıldıktan sonra, temel bölümünün inşası sırasında gerekli denetim ve gözetimleri yapar, temel kalıp ve demir donatı imalat kontrol tutanağı ile temel beton döküm tutanağını düzenleyerek, yapılan işlemlerin uygunluğunu onaylar.
-Taşıyıcı sistem bölümünün imalatı sırasında ise, beton kalıbı, demir teçhizatı ve gerekli diğer tesisat kontrol edildikten sonra, inşaat mühendisi gözetiminde beton dökümüne izin verilir. Yapıda gerçekleştirilecek her bir beton döküm işi için tutanak hazırlar.
-Yapının çatı, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları ile tesisatlara ait alt yapılarının tamamlanıp sıvaya hazır hale gelmesi ve iş bitimine kadar olan son bölümde ise bodrum, zemin, asma, normal kat ve çatı katlarının dış duvarları ve iç duvarları kontrol tutanakları, elektrik tesisatı duvar boruları kontrol tutanağı, elektrik kablo çekimi ve tali pano kontrol tutanağı, çatı konstrüksiyonu, ısı yalıtımı, su yalıtımı ve çatı örtüsü kontrol tutanağı, temiz su boru tesisatı hidrolik basınç testi kontrol tutanağı, pis su boru tesisatı sızdırmazlık testi kontrol tutanağı, yapının sıvaya hazır duruma geldiğini belirten tutanağı, elektrik ana pano kontrol tutanağı ve mekanik tesisat montaj tutanağını düzenler.2 Yıllık Yapı Denetimi İş Olanakları
Bu programdan mezun olacak öğrencilerin Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde hizmet veren özel kuruluşlarda (Yapı Denetim Şirketleri, Müteahhitlik Şirketleri, Proje Büroları) iş bulmaları veya çeşitli devlet kuruluşlarında çalışmaları mümkün olacaktır. Devlet kurumlarında görev almak isteyenlerin KPSS’de yeterli puanı almaları gerekir.İki Yıllık Yapı Denetimi Dersleri
Bölümde temel dersler ile mesleğe yönelik diğer dersler okutulur. Ayrıca staj uygulaması da bulunmaktadır. İkinci sınıfın sonunda 6 haftalık (30 iş günü) staj çalışması konmuştur. Staj çalışmaları ile öğrencinin yüksekokulda almış olduğu bilgi, beceri ve alışkanlıklarını iş sahasında gözlemleme ve değerlendirme imkânı sağlanmıştır.2 Yıllık Yapı Denetimi Maaşları Ne Kadar?
Yapı Denetimi Mezunları herhangi bir devlet kurumuna atanabilirse, devlet memuru statüsünde maaş alır. Yapı Denetimi mezunları için ise bu maaş 2015 yılı için 2200-2400 lira civarında olur. Özel sektörde çalışan Yapı Denetimi mezunları ise farklı maaşlar alabilmektedir.
- YazarYazılar