› Forumlar › İnşaat Bilimi › Yapı Fiziği › Su Yalıtımı › MaviDepo: Yalıtım – izolasyon
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Yalıtım – İzolasyon
Su depoları izolasyonu, yapıların diğer bölümlerindeki (teras, balkon, çatı v.b.) izolasyon uygulamalarından daha zor ve detaylıdır. Bunun sebebi, deponun içerisindeki suyun, taban ve duvarlara doğru büyük bir basınç oluşturmasıdır. Depo yüksekliği arttıkça suyun oluşturacağı basınçta artar.
Su deposunun içinde yer alan tonlarca ağırlıktaki su, yapının zaman içinde oturması ya da küçük oranlı yeryüzü hareketlerine bağlı olarak oluşan kılcal çatlaklara nüfus ederek sızıntıya sebep olmaktadır.
Bu sızıntı sularının zararlarından bir tanesi, boşa giden suyun oluşturduğu maddi kayıptır. Diğeri ve en önemlisi ise, genelde bodrum katlarında ya da yapının hemen yanında bahçede imal edilen su deposundan sızan suların, bina temeline ulaşmasıdır. Temele sızan sular, yapıya statik açıdan büyük zarar vermektedir. Taşıyıcı sistem içinde yer alan donatılar (demirler) korozyona uğrayarak yapının güvenilirliği riske girmektedir.
Su depolarının, bina ömrü boyunca su sızdırmadan görevine devam etmesi gerekmektedir. O halde su deposunda uygulanacak yalıtım sistemi, aşağıda belirtilen özelliklere sahip olmalıdır.
– Yalıtım malzemesi, içme suyu ile temasa uygun olmalıdır.
– Depo içi hareket ve gerilmelerden etkilenmemeli, yüksek basınca uzun yıllar dayanabilmelidir.
– Hızlı uygulanabilmeli, uygulama sonrasında hemen su doldurulabilmelidir.
– Mühendisliğin temelini oluşturan üç unsura sahip olmalıdır. Sağlam – Ekonomik – Estetik.İçme suyu depolarında kullanılan PVC membran, bütün koşulları sağlamaktadır.
UYGULAMA
– Depo içindeki su tüketildikten ya da boşaltıldıktan sonra, maximum su seviyesinin yaklaşık 15 cm yukarısından, PVC membran, mekanik sabitleme yöntemi ile asılır.
– Serbestçe asılan PVC membran, tabandan gelen membrana, özel sıcak hava kaynak tabancaları makineleri aracılığıyla birleştirilir. Aynı şekilde düşeyde de, birbirinin üzerine bindirilen PVC membranlar, yine özel sıcak hava kaynak tabancaları makineleri aracılığıyla birleştirilir. Bu durumda deponun, su ile temas eden her yeri PVC membran ile korunur.
– Depo tavanında da benzer şekilde su yalıtımı yapılmalıdır. Buradaki amaç, deponun içindeki suyun buharlaşmasından mütevellit tavan döşemesini korumaktır. Buna istinaden tavanda da yine hijyen koşullarını sağlayan sürme tip yalıtım yapılmaktadır.
- YazarYazılar