Fiber Alçı ile Kuru Şap İşleri Genel Teknik Şartnamesi
› Forumlar › İnşaat Sektörü › Teknik Şartnameler › Fiber Alçı ile Kuru Şap İşleri Genel Teknik Şartnamesi
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Kapsam
İç mekanda kuru ortamda zeminlerin bozukluklarının giderilmesi ve düzeltilmesi amacı ile son kat kaplama malzemesi öncesi tesviye şapı olarak kullanılan fiber alçı levha teknolojisi ile üretilen alçı levha zemin sistemleridir.
Tanımlar
Alçı Levha: TS EN 15283-1+A1 ve TS EN 15283-2+A1’e uygun, liflerle güçlendirilmiş farklı kalınlıklarda üretilebilen düz, dikdörtgen levhalardır.
Vida: Liflerle güçlendirilmiş alçı levhaların birbirine sabitlenmesinde kullanılan, TS EN 14566+A1’e uygun hava başlı vidadır.
Tesviye Kumu: Liflerle güçlendirilmiş alçı levhaların altında seviyeleme amacıyla kullanılan dolgu malzemesidir.
Plaka Yapıştırıcı: Liflerle güçlendirilmiş alçı levhaların yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcıdır.
Uygulama Esasları
Malzemelerin Stoklanması ve Taşınması
Malzemelerin kuru ortamda, üzerine doğrudan güneş ışığı ve herhangi bir dış hava koşullarına veya ıslanma, yüzeyden zararlı madde bulaşması, ağır saha ve şantiye şartlarından ve benzer diğer zarar verebilecek hususlardan korunmasını sağlayacak kapalı veya yarı kapalı ortamlarda depolanmalıdır.
Levhaların altına, kısa kenarlarına paralel yönde kenarlardan en fazla 10 cm’den başlayarak, en fazla 50 cm aralıklarla, 10 cm genişliğinde ve kısa kenar uzunluğunda takozlar yerleştirilerek levhaların zeminle teması kesilmelidir. Üst üste konulan paletlerin arasındaki takozlar aynı hizada olmalıdır.
Alçı levhalar en fazla 6 palet üst üste olacak şekilde düz satıhlarda stoklanmalıdır. Alçı levhalar ve sistem elemanları orijinal paletler veya ambalajlar şeklinde teslim alınmalıdır. Alçı levhalar kesinlikle paletler üzerinde yatay şekilde tutulmalı, dikey olarak yaslanmamalıdır. Köşe, kesik kenar veya yüzeyler korunmalıdır. Alçı levhalar elde taşınırken uzun kenarı yere paralel olacak şekilde taşınmalıdır.
Yüzey Hazırlığı
Kuru şap uygulamalar öncesi, uygulanacak zeminin uygun bir taban yapısına kavuşturulması gerekmektedir. Döşemeden gelebilecek nem tehlikesi varsa uygun önlemler alınmalıdır.
Duvarına zeminin bağlantısını kesmek ve darbe yoluyla meydana gelebilecek seslerin ilerlemesini kesmek amacıyla kenarlara yalattım şeritleri uygulanmalıdır.
Zeminin Tesviye Edilmesi
Zemin döşemesi veya tesviye beton üstündeki ufak çaplı engebeler, tamirat yapılarak veya kendinden tesviye şapı uygulanarak giderilir.
Daha büyük yükseklikler için tesviye kumu zemine yerleştirilecek hizalama (ano) çıtaları üzerine mastarla çekilerek düzeltilir. Daha sonra ano çıtaları sökülerek aynı kotta doldurulur. Tesviye kumu uygulama yüksekliği en az 20 mm olmalıdır. 50 mm üzerindeki uygulamalarda el silindiri ile sıkıştırma işlemi yapılır ve iki katman halinde uygulanır. Azami uygulama yüksekliği 100 mm’dir.
Alçı Levhaların Yerleştirilmesi
İlk sıra uygulanacak alçı levhalar duvar kenarında yer alan yalıtım şehitlerine temas edecek şekilde yerleştirirler. İlk sırayı yerleştirdikten sonra derzi yapıştırıcısı tüm derze eşit olarak dağıtılacak şekilde uygulanır. İkinci sıra kenarları birbirinin üstüne tam olarak oturacak ve derz kalmayacak şekilde bastırılarak yerleştirilmelidir.
Yapıştırma işleminden sonra vidalar en fazla 30 cm aralıklarla uygulanır. Bu işlem derslere uygulanan yapıştırıcının sıkışmasını ve daha mukavim bir şekilde plakaların birbirine tutunmasını sağlamalıdır.
Yapıştırıcının kuruma süresince levhalar üstüne basılmamalıdır. Gerekli olduğu durumlarda derzler derz dolgusu ile doldurulmalıdır.
Uygunluk Kriterleri
- Türk Standartları ve/veya yürürlükte bulunan Avrupa Birliği Standartlarında verilmiş kriterlere göre değerlendirilecektir.
- Yapı Malzemeleri Yönetmeliği
İlgili Standartlar
- TS EN 15283-1+A1 Liflerle güçlendirilmiş alçı levhalar – Tarifler, gerekler ve deney yöntemleri – Bölüm 1: Keçe liflerle güçlendirilmiş alçı levhalar
- TS EN 15283-2+A1 Liflerle güçlendirilmiş alçı levhalar – Tarifler, gerekler ve deney yöntemleri – Bölüm 2: Selülozik liflerle güçlendirilmiş alçı levhalar
- TS EN 14566+A1 Alçı levha sistemlerinde kullanılan mekanik bağlantı elemanları – Tarifler, gerekler ve deney yöntemleri
- YazarYazılar