2006 Yılının Mimari Harikaları (Mutlaka Bakın)
› Forumlar › İnşaat Sektörü › Muhteşem Yapılar › 2006 Yılının Mimari Harikaları (Mutlaka Bakın)
- Bu konu boş.
- YazarYazılar
Fotoğrafları Siz Ekleyebilirsiniz veya ilk düzeltmede ekleyeceğiz…
Davies Alpine HouseDavies Alpine House, Kraliyet Royal Botanik Bahçesi, Kew, İngiltere
Yapının Adı: Davies Alpine House; Kraliyet Botanik Bahçesi
Yapının Yeri: Kew, İngiltere
Yapının Mimarı: Wilkinson EyreKew Gardens’a ilk yapı 1887 yılında inşa edildi; ancak Mart ayında açılan Davies Alpine House, Kew’deki diğer yapılardan tamamen farklı bir şekilde tasarlanmış. Davies Alpine House’un yaratıcı tasarımını diğerlerinden ayıran özelliği “akıllı” teknoloji (“smart” technology) kullanılarak tasarlanması. Havalandırma ağzının yağmur yağdığı zaman kendi kendine otomatik olarak kapanması veya yeraltındaki beton labirentin havayı botantik bahçesine vermeden önce kendiliğinden soğutması gibi… Bu şekilde binaya özel olarak bir havalandırma sistemi eklemeye gerek kalmıyor. Cam ve çelikten oluşan strüktürün bile, yapının dış görünümünü güzelleştirmekten fazla işlevi var: Sıcak hava yapının üstündeki havaladırma ağzından yükseldikçe, soğuk hava bu ağızdan botanik bahçesinin içine girebiliyor.
Hearst Binası
Hearst Building, Manhattan, ABD
Yapının Adı: Hearst Binası
Yapının Yeri: Manhattan, New York, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı: Foster & PartnersHearst Ortaklığı’nın Ağustos ayında açılan New York’taki yeni 46 katlı merkez binası yeşil mimarinin en harika örneklerinden biri. Yapının diyagonal parmaklık şeklinde tasarlanan yapısı sayesinde, Hearst Binası’nda, ona benzer diğer yapılardan yüzde 20 oranında daha az çelik kullanılıyor. Ayrıca binada kullanılan çeliğin yüzde 90’ı yeniden dönüştürülen malzemelerden oluşturulmuş.
Bina içinde aydınlatmanın az ya da çok olması sensörler ile kontrol ediliyor. Güneş ışığı yeterliyken bu sensörler tüm binanın iç aydınlatmasını kapatabiliyorlar. Yılın çoğu bölümünde HVAC sistem dışarıdaki havayı soğutma ve havalandırma amaçlı kullanıyor. Bunun sonucu olarak da, Heart Binası New York’ta kendisine hacim açısından benzer diğer binalarla karşılaştırıldığında gerek enerji kullanımı gerekse bina içine ve dışına yayılan karbon dioksit oranı açısından oldukça farklılaşıyor. Hearst Binası’nda enerji kullanımı bu nedenle diğer binalara göre yüzde 22 daha az.
Hearst Binası’nın çatısında toplanan yağmur suyu ile, binanın içindeki ve dışındaki ağaçlar ve bitkiler sulanabiliyor, yüksek-verimli ısıtma ve soğutma sistemi, dışarıdaki havayı binanın yüzde 75’ini havalandırmak ve soğutmak için kullanabiliyor.
Bina New York’ta Gold LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) ratingi alan ilk bina olma unvanını da taşıyor.
Apple MağazasıApple Mağazası, Manhattan, ABD
Yapının Adı: Apple Mağazası (5. Cadde)
Yapının Yeri: Manhattan, New York, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı: Bohlin Cywinski Jackson’sApple markasının her ürünü bir önceki ürününe göre daha şık, daha kullanışlı ve daha zarif. Firma, bu zihniyeti açtıkları her yeni mağazada da uygulamaya özen gösteriyor. 2006 yılında 5. Cadde’ye açtıkları Apple Mağazası bunun bir örneği. 10 metre yüksekliğinde camdan küp şekilde olan mağaza, yanından geçenlerinin ilgisi hemen çekiyor. Mağazanın içindeki camdan merdiven, ziyaretçilerini bir alt kata indirirken kendilerini yeraltındaki gizli bilgisayar cennetine gidiyorlarmış gibi de hissettiriyor. Ayrıca mağaza çalışanlarının sorulan sorulara verdikleri yanıtlardaki yetkinlik ve sahip oldukları pazarlama yeteneği Apple Mağazası’nda aradığınız herşeyi bulabileceğinizi size anımsatıyor. Mağazanın içinde birçok bilgisayar ve elektronik alet ziyaretçilerin kullanmına açık. Ziyaretçiler satın almayı planladıkları eşyaları önceden inceleyip kullanabiliyorlar.
Glenn HouseGlenn House, Santa Monica, California, ABD
Yapının Adı: Glenn House
Yapının Yeri: Santa Monica, California, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı: Ray Kappe2006’nın mimari harikaları arasındaki bir diğer örnek, Hearst Binası kadar büyük olmasa da, sürdürülebilirlik çerçevesinden bakıldığında en az onun kadar başarılı. Yukarıda fotoğrafı görülen bina: Glenn House. Glenn House’un özelliği kendi kendini sulayabilmesi ve ihtiyacı kadar elektriği ve aydınlatmayı kendisi üretebilmesi. Bu ultra-enerji efektif ev, LEED rating sistemi ile ünlü U.S. Green Building Council’den platinum statü alabilen tek ev olma unvanına da sahip.
Galler Senato Binası
Galler Senato Binası, Cardiff, Galler
Yapının Adı: Galler Senato Binası
Yapının Yeri: Cardiff, Galler
Yapının Mimarı: Richard RogersGaller Senato Binası’nın yeni hali birçok açıdan olağanüstü bir yapı: Yerel, yenilenebilen malzeme ve doğal havalandırma sistemleri kullanılarak tasarlanan bina sürdürülebilirlik açısından oldukça artı puana sahip. Ayrıca eski ya da yeni bütün devlet binalarının “bulwark” estetik anlayışına göre tasarlandığı ve inşa edildiği bir dönemde, bu Senato Binası’nın camdan duvarları politik şeffaflığı sembolize ediyor. Richard Rogers’ın Senato Binası sürdürülebilir malzeme kullanımı ve doğal havalandırma mekanizması ile 2006 yılında inşa edilen yeşil binalar arasından listeye girmeye hak kazanıyor.
San Francisco Hükümet Binası
San Francisco Federal Binası, San Francisoc, California, ABD
Yapının Adı:San Francisco Hükümet Binası
Yapının Yeri: San Francisco, California, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı: MorphosisSan Francisco Federal Building yeşil bina sözkonusu olduğunda ilk akla gelen örneklerden bir tanesi. 18 katlı bu binanın %70’inde havalandırma kullanılmıyor. Bu anlamda bina Amerika’daki ilk ve tek örnek. Binanın havalandırma sistemindeki bu başarısını bilgisayar ile kontrol edilen bina kabuğu ile sağlıyor. Ove Arup mühendislik firmasının tasarladığı bu kabuk, iklim değişikliklerine göre kendi kendini ayarlayabiliyor. Binanın ince zemin döşeme plağı doğal havalandırmayı sağlarken metal güneş kırıcıları döşemeden tavana kadar uzanan camları gölgeliyor. Binanın en cesur ve sosyal içerikli tasarımı skip-stop asansörleri, çatı bahçeleri ve açık merdivenleri. Bu özellikler sağlıklı ofis ortamı ve çalışanlar arasında daha açık ve iyi bir iletişim sağlaması açısından önemli değer taşıyor.
Big Dig House
Big Dig House, Lexington, Massachusetts, ABDYapının Adı: Big Dig House
Yapının Yeri: Lexington, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı:Single Speed Designİlk bakışta, Big Dig House herhangi bir iyi tasarlanmış modern bir binadan farksız. Evin olağanüstülüğü Boston’daki Big Dig’den esinlenerek tasarlanması ve yapımında kullanılan beton ve çeliğin Boston şehrinin dev altyapı projesinin artıkları olması. Çok yeni kurulan bir mimarlık firması olan Single Speed Design’ın bu tasarımı sürdürülebilirlik açısından oldukça başarılı.
Wembley Stadyumu
Wembley Stadyumu, Londra, İngiltereYapının Adı: Wembley Stadyumu
Yapının Yeri: Londra, İngiltere
Yapının Mimarı: HOK Sport and Foster & Partners90,000 koltuk kapasitesi ile yeni Wembley Stadyumu dünyanın en büyük futbol arenası olacak.1924 yılında İngiliz İmparatorluğu’nun gücünü temsilen inşa edilen ve eski Wembley’in imzası haline gelmiş 30 metrelik ikiz kuleler, 7000 tonluk taşınır çatının 5000 tonluk bölümünü taşıyacak olan 135 metre yüksekliğindeki yay ile değiştiriliyor. Bu tip bir yapısal çözüm, seyircilerin görüşünü bloke edebilecek özel bir taşıma ayağı gereksinimini de ortadan kaldırıyor. T315 metrelik bu yay aynı zamanda dünyanın tek parçadan oluşan en uzun yapı strüktürü olacak ve Londra’nın her yerinden görülebilecek.
Howard Hughes Tıp Enstitüsü – Janelia Farm Tesisi
Howard Hughes Tıp Enstitüsü – Janelia Farm Tesisi, Virginia, ABDYapının Adı: Howard Hughes Tıp Enstitüsü – Janelia Farm Tesisi
Yapının Yeri: Ashburn, Virginia, Amerika Birleşik Devletleri
Yapının Mimarı: Rafael VinolyHoward Hughes Tıp Enstitüsü çok uzun yıllardır üniversitelerde bireysel çalışan bilim insanlarına çeşitli bağışlar yapmaktaydı. Ancak bireysel çalışmalardan çok, çağımızda birçok büyük problemin yalnızca küçük ve multidisipliner grupların çalışmaları ile çözüldüğüne kanaat getiren Enstitü, yaklaşık 71.000 metre karelik bir alan üzerine oturan Janelia Farm Tesisi’ni yarattı. Bina kelimenin tam anlamıyla bir araştırma cenneti. Araştırmalarını düzenli olarak orada gerçekleştirmeyen ziyaretçi bilim insanları için hazırlanmış daireler, konferans salonları ve yaklaşık 305 metre uzunluğunda laboratuar binası bulunuyor.
Donghai Köprüsü
Donghai Köprüsü, Şangay, ÇinYapının Adı: Donghai Köprüsü
Yapının Yeri:angshan Adası / Şangay, Çin
Yapının Mimarı:China Zhongtie Major Bridge Engineering group, Shanghai No. 2 Engineering Co., Shanghai Urban Construction groupDoğu Çin Denizi üzerinde uzanan bu 32 km uzunluğundaki zarif asma germe köprü 2005 yılı Aralık ayında resmen açıldı. Köprü, 2010 yılında tamamlandığında dünyanın en geniş konteyner limanının ve Çin’in ilk serbest ticaret limanının bulunacağı Yangshan Adası’nı Şangay’a bağlıyor.
Tayfunların ve yüksek dalgaların oldukça sık görülebildiği Doğu Çin Denizi üzerine kurulan köprüde güvenli ulaşım sağlayabilmek için Donghai Köprüsü S-şeklinde tasarlanmış. Yapı, Shanghai Daily’nin yayımladığı habere göre 1.2 milyar dolar harcanarak inşa edilmiş ve tamamlanmasının ardından bir deniz üzerine kurulan dünyanın en uzun köprüsü unvanını da almış. Ancak bu unvanı uzun süre koruyamayacak çünkü 2008 yılında yapımı tamamlandığında 35 km uzunluğuna ulaşacak olan Hangzhou Bay Transoceanic Köprüsü, dünyanın en uzun köprüsü olacak.
- YazarYazılar